Werichův syn v upřímném rozhovoru: Táta miloval ženy, jeho manželka to těžce nesla, vztahy v rodině nebyly ideální

 Face To Face 
10. listopadu 2020 12:59 / René Černý
  10
📷
7 fotografií v galerii
Že je Werichovým synem se Jiří dozvěděl až po smrti otce Archiv J. W. Petráška
Do prvního roku svého života se jmenoval jinak. Jako malé miminko skončil v kojeneckém ústavu. Odtud si ho vzali noví rodiče a dali mu nové jméno i příjmení. Až jako dospělý se dozvěděl, že je synem slavného otce. Hostem René Kekelyho v talk show Face To Face byl syn Jana Wericha, Jiří Werich Petrášek.

Jiří Werich Petrášek se skutečnost, že je Werichovým synem, dozvěděl až po jeho smrti. Celé to bylo podle něj dáno tím, že jej vychovávali adoptivní rodiče Petráškovi. Adoptivní tatínek mu zemřel, když mu bylo 14 let a zůstali s maminkou sami.

„Ona mi tohle prozradila až po smrti mého biologického otce Jana Wericha. Já jí to nemám za zlé. Bylo to třeba proto, že když jsme žili spolu a najednou bych zjistil, že mám jiného otce někde jinde, že bych se za ním třeba rozběhl a řekl bych: Mamko, já už nebudu bydlet s tebou, já mám tátu Wericha… Nikdy bych to neudělal, protože jsem ji miloval. Ona mi dala vzdělání, výchovu, všechno…" svěřil se Petrášek.

Dostal se jako dítě do rodiny, kde byli relativně staří rodiče. Otec soustružník, maminka prodavačka a on už odmala a od studentských let inklinoval k umění. Jako mladý hrál amatérské divadlo. Jak pracoval s informací, že lidé, kteří ho vychovávají, nejsou jeho biologickými rodiči?

„Mě ani nepřekvapilo to, že jsem adoptovaný, ale překvapilo mě to, čí jsem syn. Přijal jsem to – vůbec ne šokem, jak si někteří myslí, a to nedělám frajera. Přijal jsem to s velkou pokorou, protože Werich byl Werich, ale tohle jsem nevěděl. Cosi jsem tušil, ale tohle ne. Od té doby byl klid, až do doby před sedmi osmi lety, kdy se to provalilo. A znovu opakuji, nepustil jsem to já," řekl Jiří Werich Petrášek.

Od doby, kdy se ukázalo, čí je synem, prožívá inženýr Petrášek, který ještě donedávna jako ředitel vedl v Děčíně Evropskou obchodní akademii, přednášel na dvou vysokých školách, změněný život. Kromě pozornosti médií jezdí své jevištní pořady, vydal knihu Kapka do žil, kde popisuje i svůj životní příběh, věnuje se částečně herectví, dabingu a moderuje různé společenské akce.

V původním rodném listu byl Jiří uveden jako Jan a s nadsázkou a humorem říká, že jméno Jiří mu adoptivní rodiče dali proto, že „u toho byl Jiří Voskovec“ (herecký partner Jana Wericha). Nové jméno dostal až ve svém 1,5 roce rozhodnutí Lidového soudu pro Prahu západ.

Zda Jan Werich v době, kdy do kin šla pohádka Byl jednou jeden král nebo pak další filmy, tušil, že mu po světě běhá jeho nemanželský syn, není zcela jisté. Nejspíš to ale tušil.

„Dokonce žijící poslední hospodyně a rodinná přítelkyně Werichů Evička Tůmová, která vydala i knihu A taky jsem vařila u Werichů, mi říkala, že Jan Werich si velmi přál syna. A kdyby o mně věděl, asi by se zachoval jinak. Na druhou stranu jsem nedávno četl článek, že je velmi možné, že proto, že miloval ženy, že ještě po světě běhají nějaké jiné děti, to nevím. Ale se skupinou lidí kolem táty, tedy Jiří Suchý, Ondřej Suchý nebo Evička Tůmová, se nepodařilo dořešit, zda o tom Werich věděl."

Kdo byl biologickou matkou Jiřího Petráška, se velmi spekuluje. Jako nejpravděpodobnější se jeví tanečnice francouzského původu Manon Schafour, za níž Jan Werich svého času jezdíval do pražské Rybné ulice číslo 22. Sám hercův syn prý tuší, kdo asi je jeho skutečnou matkou, nicméně o Schafour se nechce vyjadřovat, byť se o ni hodně mluvilo a mluví.

„Já vždycky říkám, a ať se na mě nikdo nezlobí, že za svou skutečnou matku považuji svou adoptivní Miluši Petráškovou, byť své biologické matce nic nevyčítám. Možná byla ve složité situaci, ženatý herec a slavný herec. Byl jsem prostě odložen. Ale měl jsem štěstí na tu adoptivní rodinu a nikomu nic nevyčítám, necítím ani žádnou zášť," říká Jiří Werich Petrášek.

Potkal se někdy s velkým českým hercem a divadelním ředitelem, svým skutečným otcem osobně? Řekli si něco? Proč nešel na testy DNA a jakou roli by si například rád zahrál? Na to a mnoho dalšího Jiří Werich Petrášek v pořadu Face To Face upřímně odpověděl.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47