Kajínek 20 let od útěku z Mírova: Prozradil nejzajímavější okamžiky z jeho kauzy, i to jak žije dnes

 Face To Face 
06. listopadu 2020 11:02 / René Černý
  9
📷
6 fotografií v galerii
Jiří Kajínek v pořadu Face To Face promluvil velmi otevřeně Face To Face
V roce 1998 byl odsouzen pro dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus vraždy k doživotnímu vězení. Z toho se mu podařilo uprchnout. Před třemi a půl lety dostal od prezidenta milost. Co říká na to, že se z něj stala celebrita a jak vidí celý případ? To a mnoho jiného prozradil René Kekelymu v talk show Face To Face Jiří Kajínek.

Letos 29. října to bylo 20 let, co se Jiřímu Kajínkovi podařilo uprchnout z mírovské věznice. Žádné oslavy nebo zásadní připomenutí nechystal. Má prý v paměti zapsáno jiné datum.

„Je to pro mě určitý mezník, ale já mám spíš ten mezník 23. listopadu, protože to bude tři a půl roku od milosti prezidenta. To znamená, že to je pro mě zásadní datum. Dvacet let od útěku je taky pěkná doba, to neříkám, ale o tom se už mluvilo hodně. V každém případě, pokud vás někdo odsoudí na doživotí s tím, že se už z toho vězení nedostanete, tak pokud se dostanete na svobodu, je to takový zrod nový,“ říká Jiří Kajínek.

V ČR sice existuje doživotí s tím, že po dvaceti letech může být člověk eventuálně propuštěn, ale podle Jiřího Kajínka se u nás lidé takto nepropouštějí. Ale v jeho případě šlo o poměrně unikátní krok. Sám odsouzený vězeň, kterého zná celá země, je vděčný za to, že se z vězení dostal.

„Já sám jsem nadšený, nadšený jsem stále, každý den, kdy se probudím. Podívám se z okna a nejsou tam mříže, tak si říkám super. Jsem fakt spokojený člověk. Když se mě někdo ptá, jak se mám, říkám, že skvěle a nemohu si stěžovat. Ale je to o tom, že tu milost mi slibovali všichni prezidenti: Václav Havel, Václav Klaus a až tedy pan prezident Zeman mi ji udělil. Takže já jsem byl de facto udržován v tom napětí a očekávání od roku 2000, kdy jsem utekl z Mírova.“

Poté Václav Havel za Kajínkem poslal tehdejší právní zástupkyni Kanceláře prezidenta republiky JUDr. Janu Chalupovou, která s ním měla připravit otázku milosti. Prostudovala celý případ, předložila ho Havlovi a ten řekl: „Ano, Jiří Kajínek je nevinný, udělím mu milost“. Pak mu ji však neudělil.

„Já nechci mluvit o křivdě. U Václava Havla bych spíš mluvil o velkém zklamání, protože člověk, který se tvářil, jako že je opravdu proti jakékoli nespravedlnosti, který byl brán jako člověk, který bojuje proti nespravedlnosti… Když za mnou doktorka Chalupová podruhé přijela, řekla, že Václav Havel si vše prostudoval, řekl, že opravdu udělí milost a že na Vánoce budu doma. Potom to ale neudělal z takové bych řekl docela zvláštního důvodu, že na něj média začala tlačit, protože udělil před tím milost člověku, který byl opilej a zabil člověka. Médiím se to nelíbilo. Václav Havel se urazil jako malej kluk a řekl, že nebude dávat milosti nikomu,“ prozradil Kajínek.

Pak následoval příslib jeho nástupce, prezidenta Václava Klause. Ale ani tehdy milost nepřišla. A důvody? Ty Jiří Kajínek vysvětluje jako strach či obavy Havlova nástupce. Milost mu tedy, i když podmínečnou, udělil až třetí prezident v pořadí, Miloš Zeman...

O tom všem, o jeho plánech, o tom, co udělal s legendárním zeleným tričkem, v němž vyšel na svobodu, ale i o tom, zda by opravdu dokázal zabít, hovořil Jiří Kajínek v pořadu Face To Face velmi upřímně. 

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve