Nedali na sebe dopustit a teď si nemohou přijít na jméno. Hůlka se chystá vrátit Zemanovi státní vyznamenání

 Celebrity 
26. října 2020 13:13 / René Černý
  3
📷
5 fotografií v galerii
Daniel Hůlka se rozhodl k zásadnímu kroku Archiv D. Hůlky
Takoví přátelé to byli. Nedali na sebe dopustit a teď jeden druhému nemohou přijít na jméno. Řeč je o zpěvákovi a herci Danielu Hůlkovi a Miloši Zemanovi. Oba si vzkázali, že by si měli dát mokrý hadr na hlavu, následně umělec uvedl, že prezident pro něj není přítel. Chce jít na Pražský hrad, ale údajně prý formou neveřejné procházky. Tedy asi aby nikdo nemohl říct, že svolává nějaký pochod.

Přestože stále platí kvůli koronaviru nouzový stav, český Dracula vyzývá všechny příznivce, aby se k němu ve středu přidali.

"Všechny srdečně zvu 28. října 2020 na procházku z Vyšehradu na Pražský hrad, kde odevzdám státní vyznamenání,“ oznámil původně Hůlka. Pak své vyjádření zmírnil.

"Vzhledem k aktuálním vládním nařízením se Daniel dne 28. 10. 2020 rozhodl vykonat sám za sebe neveřejnou procházku z Vyšehradu na Pražský hrad. Na jejím konci rovněž neveřejně a bez účasti médií vrátí na Pražském hradě státní vyznamenání," je uvedeno na jeho oficiálním facebookovém profilu.

Plánovaná demonstrace minulou neděli, které se zpěvák také zúčastnil, se zvrhla v řežbu s policií, v sobotu si zase stovky lidí vyrazily na pražskou náplavku na farmářské trhy. Zpěvák, který je nyní bez příjmů, protože divadla jsou zavřená právě kvůli covidovým opatřením, si možná asi neuvědomuje, že na veřejnosti je povoleno pobývat nejvýše v počtu dvou lidí, pokud nejde o rodinu. Jedině, že by zpěvák, který chce vracet státní vyznamenání, svolal pokojné shromáždění, kdy by se jich mohlo potkat až sto najednou, a to po skupinách po nejvýše dvaceti účastnících. Ovšem s dvoumetrovými rozestupy.

V den státního svátku ve středu 28. října hodlá Hůlka na Pražském hradě, nejspíš mluvčímu prezidenta Jiřímu Ovčáčkovi, oproti podpisu na protokolu vrátit státní vyznamenání, které mu prezident Miloš Zeman udělil před čtyřmi lety. Nedávno se ale rozkmotřili, když se zpěvák zúčastnil protivládní demonstrace, během níž na pódiu ministra zdravotnictví Romana Prymulu označoval za plukovníka Smrt, křičel, že není třeba nosit roušky, že nám seberou děti, když je nebudeme vakcinovat, a kritizoval kroky premiéra Andreje Babiše.

„Daniel Hůlka dostal vyznamenání za svůj pěvecký výkon. Pokud jde o jeho účast na protirouškové demonstraci, doporučuji mu, aby si dal studený a mokrý hadr na hlavu a stáhl se na nějakou dobu do soukromí,“ uvedl prezident.

Hůlka jako reakci napsal hradnímu pánovi otevřený dopis, v němž mu vzkázal, že považuje jejich přátelství za ukončené. 

Někteří s Hůlkou souhlasí, jiní jej považují za provokatéra a za blázna. "Jsi dobrej, Dane, máš naši podporu, jen tak dál. Je dobře, že jsi prozřel," vzkázali na sociálních sítích zpěvákovi nejenom jeho fanoušci, ale i někteří kolegové. 

Jiní mají zase pocit, že český Dracula je kam vítr, tam plášť a je to spíš kalkul. "Když tě živily akce na Hradě, kde jsi bral statisícové honoráře a zvali tě tam, byl jsi se Zemanem kámoš. Najednou jdeš proti němu a děláš ze sebe Mirka Dušína? Že se nestydíš," napsal jiný diskutující.

Sám Hůlka si však stojí za tím, že spoustu věcí pochopil a nechce být součástí jakési lži a klamání veřejnosti. A že mu vadí i to, jak se prezident původně o umělcích vyjádřil, a že je urazil. Sám Hůlka, ale i stovky jeho kolegů jsou nyní bez příjmů a jak to tak vypadá, pár měsíců ještě asi budou. Protože za to mohou koronavirové restrikce, začali mnozí z nich brojit proti nim a vedou někdy až agresivní diskuze o tom, že COVID-19 je vlastně mediální bublina a všechno je to výmysl, nebo že je v nemocnicích jen pár lidí a všichni nám lžou. 

"Ať se pan Hůlka, paní Basiková, Csáková a někteří další přijdou podívat k nám do nemocnice na covidovou JIP a uvidí, jak je to v pohodě. Někteří jsou i staří jako oni a dnes bojujeme o jejich životy," vzkázala jedna ze zdravotních sester Hůlkovi i jemu podobným, kteří prý takzvaně zlehčují kritickou situaci, která se ještě více zhoršuje. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod