Halina Pawlowská a její zážitky z karantény. Covid tady je a je třeba se ho bát

 Celebrity 
05. listopadu 2020 18:32 / Ema Maxová
  1
📷
2 fotografie v galerii
Karanténa Halinu a její početnou rodinu vrhla na nějakou dobu do jedné domácnosti Archiv Haliny Pawlowské
Třicet tři. Tolik knih už má na kontě spisovatelka, scénáristka a publicistka Halina Pawlowská. Třicátá třetí kniha nese název Zážitky z karantény a je sbírkou krátkých povídek a fejetonů, které Halina psala během nouzového stavu. Karanténa Halinu a její početnou rodinu vrhla na nějakou dobu do jedné domácnosti.

Útulný dům nebo pustý ostrov, vášním a vztekům se žádná rodina nevyhne. Aby fungovala harmonicky, křik střídá láska a pochopení. Kterak se s tím vypořádali u Pawlowských, se dočtete v Haliny karanténním deníčku. Letošní křest bude probíhat poněkud netradičně – online. Kmotrů mají Zážitky z karantény krásných třiatřicet.

Mezi ně patří Jitka Asterová, Monika Absolonová, Veronika Architeva, Dana Batulková, Karin Babinská, Richard Krajčo, Bára Basiková, Nela Boudová, Irena Budweiserová, Zbigniew Czendlik, Jan Čenský, Dagmar Černochová, Marie Doležalová, Štěpánka Duchková, Linda Finková, Aňa Geislerová, Arnošt Goldflam, Aleš Háma, Lou Fanánek Hagen, Iva Hüttnerová, Michaela Kuklová, Karel KOVY Kovář, Tereza Kostková, Lucie Křížková, Anna Kameníková, Leona Machálková, Jana Paulová, Matěj Ruppert, Anna Slováčková, Ivo Šmoldas, Michal Viewegh, Helena Vondráčková, Valérie Zawadská, Jitka Zelenková a Veronika Žilková. Napočítali jste 34 kmotrů? Počítáte správně. Halina se přepočítala a kmotrů oslovila víc. Z toho jasně vyplývá, že na třicáté čtvrté knize se již jistě pracuje!

Plná pocitů. Strachu, rozrušení, vzteku i naděje. Taková byla Halina během jarní karantény. Zavřená doma s celým rodinným ansámblem – dcerou, zetěm, vnukem, přítelem, tchýní, synem, sestřenicí a dvěma psy, psala každý den. A každý den pro celou rodinu také vařila. „Od své puberty píšu příběhy. Aby je člověk mohl psát, musí plánovat. Musí vidět začátek a tušit konec. Tenhle způsob myšlení mi pomáhá i při vaření. Vždy několik dní dopředu vím, co budu vařit. Vím, že si musím obstarat suroviny a snažím se střídat jídla tak, abychom měli dost zeleniny, masa i vlákniny. Podotýkám – všichni u nás doma jsou štíhlí. I psi. Jen já ne. A jsem ráda, že chutná naší babičce, které je devadesát dva let, a i díky mé stravě se cítí fit,“ popsala provázanost svých dvou vášní Halina Pawlowská. 

Soužití několika generací nejznámější současné české spisovatelce přinášelo denně mnoho podnětů ke krátkým příběhům, které tak trochu jako deníček psala a které jsou pro její tvorbu tak typické. O zábavu měla Halina postaráno, z monotónnosti denního režimu jí každou chvíli vytrhl vnuk, pes, straka… nebo dvaadevadesátiletá tchýně. „Myslím, že mně tolik stereotypy nevadí. Dávají mi nějaký pocit jistoty. Jsem ráda, když dny probíhají zhruba stejně. Chybělo mi to. Možná, že by mi to lezlo brzy na nervy, ale zatím ještě ne… Možná je to díky vnukovi, který dává mým dnům dynamiku, můj vnuk skáče po schodech jako stádo koní, řve jak tur, dupe jako buvol a piští jako obrovská myš. Když se spojí s naším půlročním štěnětem a honí se, je po stereotypu. V neměnnosti dní mi taky nesmírně pomáhá práce pro Český rozhlas. Připravuji pro něj denně pořad Minutky a pak ještě sobotní hodinovky Co Čech to Němcová. Je to dost tvůrčí práce. Musím si pořady připravit, vymyslet načíst, namluvit, nahrát. Takže vlastně pořád honím čas a nestíhám,“ promluvila o své vytíženosti během karantény Halina.

Kniha, stejně jako mnoho předchozích, měla být pokřtěna ve velkém stylu. Se všemi třiatřiceti kmotry shromážděnými pod jednou střechou už je to ale o 27 lidí více, než vládní nařízení ještě nedávno dovolovala. Proto se letos bude křtít po internetu – na dálku. „Oslovila jsem kamarády ze showbyznysu, které mám ráda a kterých si vážím. Někdy jsem poprosila i jejich děti a taky jsem požádala o kmotrovství pár osobností, které sice znám a ony mě taky, i když nejsme nijak důvěrní. Spojují nás ale sociální sítě,“vysvětlila Halina, jak vybírala své kmotry a kmotřenky.

Slovy Haliny Pawlowské:

Covid tady je a je třeba se ho bát,
až pak si můžeme všichni užívat!
Díky za každé nové ráno,
díky za každý nový den,
kdy pandemie bude
už jen hrozný sen.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47