Smrt herečky Jany Andresíkové byla pro ni vysvobozením. Konec života čarodějnice z Arabely doprovázely neuvěřitelné shody náhod

 Celebrity 
21. října 2020 11:24 / René Černý
  0
📷
8 fotografií v galerii
Jana Andresíková zemřela ve věku 79 let Archiv J. Andresíkové
Neuvěřitelné shody náhod. Ve věku 79 let zemřela v pondělí herečka, dabérka a kantorka Jana Andresíková. Zrovna v den, kdy v televizi běžel film Diagnóza smrti, kde si zahrála nepřehlédnutelnou vrchní sestru. Film se natáčel v roce 1979. Navíc datum jejího odchodu přesně koresponduje se jménem její dcery v kalendáři, s níž neměla úplně idylické vztahy.

Andresíková odešla na komplikace spojené a vyvolané koronavirovou infekcí. Letos v létě si v seniorském zařízení zlomila nohu v krčku. Byla převezena do mělnické nemocnice, kde podstoupila rozsáhlou operaci. Její blízcí se o ni vzhledem k jejímu věku a zdravotnímu stavu obávali. Ona ale bojovala, a to přesto, že trpěla Alzheimerovou chorobou, což by na ni až donedávna nikdo nepoznal. 

"Jana se i z té operace dostala, úspěšně rehabilitovala. Jezdili jsme s přáteli za ní a nebo tam stále volali, když nebyly možné návštěvy. Včera jsem se od dcery dozvěděla, že Janička, s kterou jsme se přátelily 47 let a byly jsme v podstatě jako sestry, zemřela. Odvezli ji do nemocnice, protože onemocněla koronavirem, který se rozjel naplno, napadl oslabené plíce. Je to strašně smutné, ale na druhou stranu prý netrpěla. A její odchod byl pro ni vlastně vysvobozením. Je mi ale moc smutno," svěřila se inStory.cz její přítelkyně Anna Vrbová.

Energická herečka, představitelka desítek filmových, divadelních, dabingových i rozhlasových rolí a oblíbená kantorka rétoriky, jevištní řeči i diplomacie, by už ale jen trpěla. Podle svých přátel by už nežila nikdy běžným životem. Byla by zcela a stále odkázána na cizí pomoc a dožívala by nejspíš v nějakém ústavu. Tak, jak si to nepřála.

"Nikdy nechtěl odejít někde zapomenutá, nikdy ale nechtěla být někomu na obtíž. Věděla však, že se o ni, když to bude potřeba, postarám. Nebylo mi to umožněno, rodina, s kterou měla hodně složité vztahy, si to řešila po svém. Jsem ale ráda, že jsem ji ještě s kamarádkou Terezkou více jak týden před smrtí navštívila a viděla. Už byla zesláblá, unavená, ale poznala nás, povídaly jsme si a i vtipkovaly. Jana měla úžasný smysl pro humor. Často to někdo nechápal," svěřila se její kamarádka, která prožila s Janou dobré i zlé, ale vždy byla při ní. 

Před čtyřmi lety jí také zachránila život, když Andresíková prodělala další ze svých infarktů a slabou mozkovou příhodu. "Volala mi z Tišic, kde žila v domku, že je jí hrozně zle. Když jsem se ptala, proč nezavolá rodině, kterou měla ob dvě ulice, řekla, že nechce. Zavolala jsem záchranku, odvezli ji do Prahy a lékař mi pak řekl, že jsem jí zachránila život. Pobyla si pak i v rehabilitačním středisku a dala se nějak dohromady. Organismus dostal zabrat, ale Jana byla zase s ohledem na to, co prožila, dobrá," vzpomíná její kamarádka Anna Vrbová. 

Až po různých rodinných peripeticích, neshodách a šocích se u ní rozjela Alzheimerova demence. Kdo jí však dobře neznal, nepoznal by to. I lékaři označili její stav za netradiční. Nepamatovala si sice, co se dělo den před tím, ale jinak si vybavovala vše, kolegy, role, místa natáčení, přátele.

Prodělala těžkou operaci, z níž se i s ohledem na svůj věk a zdraví dostala. Rehabilitovala v doléčovacím centru mělnické nemocnice. Bylo tu o ni skvěle postaráno, jako ale o všechny pacienty. Bohužel se jejímu oslabenému organismu nevyhla koronavirová nákaza. Po týdenním bojí s ní zemřela. Odešla prý v klidu, bezbolestně, netrpěla. 

Jana Andresíková prožila v podstatě čtyři až pět životů. Tohle by dal jen málokdo. Prodělala dvě klinické smrti, tři mrtvice, čtyři infarkty, několik nehod, pádů i osobní tragédii, když se jí před očima zastřelil muž, který ji ale šest let psychicky deptal.

"Tam nebylo slovo, situace, výhrůžka, nic. Jen se mě jednoho dne velmi mile zeptal, což do té doby neudělal, jestli si dám kafe. Seděla jsem, u stolu jsem překládala nějaký text a jen jsem řekla, že ano, že děkuju. Odešel a ozvala se tlumená rána, jako když otevřeš šampaňské. Prostě si prostřelil hlavu a bylo po ptákách...," líčila až s černým humorem asi nejhorší zážitek svého života herečka a dabérka.

Tehdy se pak zhroutila a vygradovaly u ní deprese. Pak už žádného partnera ve svém životě nechtěla. Prodělávala jednu zdravotní komplikaci za druhou. Přála si ještě zahrát velkou roli, kterou by si mohla vyšperkovat. Nebylo jí dopřáno. Režiséři, až na výjimky, ji nedocenili. Jediný, kdo na ni nezapomínal, byl Zdeněk Troška, který ji obsadil do svých Kameňáků i pohádky Čertova nevěsta. To byla pro Janu Andresíkovou taky poslední filmová role. 

V televizi si zahrála ještě pár malých rolí, například ve Svatbách v Benátkách. Nevěnovala se už dabingu a poslední roky už ani soukromě neučila. Nabídek by bylo dost, ale už se na to fyzicky necítila. 

Zajímavostí například je i to, že v první sérii seriálu Arabela, kde hrála čarodějnici, kolegyni Rumburaka, tedy Jiřího Lábuse, nakonec její postavu mluvil někdo jiný. "Namluvila mě Jana Drbohlavová. Během natáčení jsem si způsobila těžký úraz a byla jsem v nemocnici. V druhé sérii jsem už sebe, alias paní Černou, mluvila já," svěřila se herečka. 

Své životní peripetie také svěřila před 12 lety České televizi v pořadu 13. komnata, kterou televize zařadila na středu odpoledne do mimořádného vysílání.

O posledním rozloučení herečky, která tvrdila, že "důležité je se z toho nepo...", rozhodne rodina a nejbližší přátelé. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve