Exkluzivní zpověď Olgy Menzelové: O životě se slavným režisérem, smrti i dvou nemanželských dětech

 Face To Face 
31. května 2021 14:08 / René Černý
  0
📷
7 fotografií v galerii
Olga Menzelová promluvila i o odchodu Jiřího Menzela Face To Face
Do povědomí veřejnosti se dostala vztahem a pak sňatkem s oscarovým režisérem. Také netradiční formou svazku s ním a velkým věkovým rozdílem. Co vše musela snášet ze strany médií i veřejnosti, jaké bylo manželství se slavným filmařem, jak se změnil život po jeho odchodu, co ji zaměstnává a na co se těší? I na to v talk show René Kekelyho Face To Face odpovídala Olga Menzelová.

Seznámení Olgy Kelymanové s Jiřím Menzelem před více než dvaceti lety nebylo vůbec romantické. Tehdy šla s oscarovým režisérem udělat coby novinářka rozhovor. A i když mu poté, co se prý projevil, dala poměrně rázně najevo, co si o něm myslí, byl to on, kdo ji následně oslovil a postupně z toho vznikalo přátelství a z něj pak vztah.

„Já jsem samozřejmě znala filmy a měla jsem z něj velký respekt, tak jsem se na něj tenkrát těšila, když jsem s ním šla na rozhovor. A tak, jako se říká, že čtenář by neměl poznat autora své knihy, tak já jsem si na to vzpomněla. Když jsem dělal rozhovor s Jirkou, protože on celou tu dobu vlastně mluvil velmi jemně a potichu, tak jak ho známe všichni, tak měl slabý hlas a někdy mu skutečně ani nebylo rozumět. Takže celý ten rozhovor byl k nepoužití a až vlastně poslední věta, kdy jsem se ptala, co by popřál posluchačům Českého rozhlasu do nového roku, tak mi tehdy velmi důrazně řekl: Aby už tam nebyla ta blbá pop-music. Tím to skončilo a bylo jasné, že to je k nepoužití. Já jsem mu na to pak řekla, že si ho vážím a vážím si těch filmů, které natočil, ale že jsem netušila, že se za nimi skrývá tak nepříjemný člověk. A on sám to pro sebe komentoval po svém, to mi řekl až potom, slovy: A není tak blbá, jak vypadá… Ale to ještě byla dlouhá cesta, než se ze setkávání vyklubal vztah," zavzpomínala Olga Menzelová.

Jako hlavní spojovatel mezi oběma partnery byl prý hlavně smysl pro humor. A i to, že Olga Menzelová se k manželovi od začátku prý chovala normálně a i když si ho vážila, nikdy se mu nepodbízela.

„Předchozí dívky ho samozřejmě adorovaly a možná o ten vztah velmi stály. Pak to byl právě Jirka, kdo mě přemlouval, abych se k němu přestěhovala. A když jsem to udělala, tak jsem si ještě dva roky platila svůj byt, protože jsem si říkala, co kdyby náhodou… On sám mi vždy říkal: Víš, čeho se na tobě taky vážím? Že jsi nikdy nechtěla vidět Osara a mě to nikdy vlastně nenapadlo. A zřejmě asi všech návštěv, které chtěly sošku vidět, bylo hodně. Takže bych řekla, že to byla upřímnost a spontaneita, které mu patrně imponovaly.

Jiří Menzel měl Oscara, kterého získal za film Ostře sledované vlaky, schovaného. Na toaletě měl ale vystaveny všechny své diplomy, čemuž vévodil další Oscar, tentokrát v podobě fotografie, a prý vždy říkal, že si tam každý chodí spravit sebevědomí.

„Pro něj bylo vlastně nejdůležitější, že ty filmy se líbí lidem. Jirka vlastně nikdy nebyl ambiciózní člověk. Ta práce k němu vždycky, jak říkal, přišla. Vždycky mu ji někdo nabídl. Nebyl typ člověka, který by se za tou prací dral, který by o ni bojoval, ale vždycky to k němu nějak připlavalo. Dostal zakázku, tu udělal, jak nejlépe mohl, a to si myslím, že vypovídá o něm samém," svěřila se Olga Menzelová.

Největším „Oscarem“ pro režiséra bylo, když ho lidi potkávali a poznávali na ulici, a to i v zahraničí, děkovali mu a měli potřebu se s ním zastavit. Toho si prý vážil nejvíce. A také miloval humor.

„My jsme se spolu děsně nasmáli kdejakým blbostem. Neměl rád to pozérství a neměl rád, když za uměním příliš čněla ambice. Jirka měl v sobě velkou pokoru, vždycky a vždycky ta jeho tvorba vycházela z toho, že to dělá pro lidi, aby jim bylo líp. To mu bylo mnohokrát i vyčítáno…,“ podotkla vdova po legendárním režisérovi.

Svatbu měli v Thajsku na českém zastupitelském úřadě. Šlo o spontánní rozhodnutí a velmi rychlé, které bylo prý netradiční, ale o to hezčí a pro oba cennější. Režisér byl vždy na mladší ženy. S humorem sobě vlastním říkával, že nikdy neměl nic s ženou starší, než je on sám, nebo stejně starou. 

Život s Jiřím Menzelem ovlivnil prý Olgu v tom, že se naučila přijímat všechny věci, i ty těžké, s humorem a nadhledem. Nezlomil ji ani bulvár, který ji sledoval už za života Menzela, natož po jeho úmrtí.

Kolik dětí má a kdo je jejich otcem? Je zamilovaná a do koho? Proč tajně porodila dítě v době, kdy její manžel žil a co profesně chystá? I na to v talk show Face To Face Olga Menzelová velmi upřímně odpovídala.

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47