Současná nařízení nás covidu nezbaví. Cíl je jiný a budeme za něj ještě hodně platit, říká jaderná fyzička Drábová

 Face To Face 
03. listopadu 2020 16:27 / René Černý
  10
📷
6 fotografií v galerii
Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová Archiv D. Drábové/Lenka Hatašová
Ve svých 38 letech stanula v čele jedné z nejprestižnějších institucí u nás. Od mlada milovala jadernou fyziku, dostala dokonce i vtipnou přezdívku. Proč přesto, že se pohybuje v komunální politice, nechce vstupovat do té vysoké? Hostem René Kekelyho v talk show Face To Face byla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Bývalému ministru průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi říkali svého času „atomový dědek", Daně Drábové přezdívali „atomová bába". Přestože na to neměla věk, necítila to jako urážku?

„Vůbec ne, protože mám takovou analogii, na kterou jsem hrdá. Margaret Thatcherové, která je v některých věcech mým vzorem, říkali železná lady, tak proč ne jaderná. Třeba to k paní Thatcherové odkazuje," řekla vtipně Dana Drábová.

Když do čela Státního úřadu pro jadernou bezpečnost nastupovala, byla poměrně mladá. Obklopovala ji řada i možná o generaci starších mužů. Přílišné tlaky na to, že tak mladá a nezkušená má vést tak důležitou instituci, necítila, i když byly i výjimky.

„Málokdy se stalo, že by mi někdo dal najevo, že ta funkce pro dámu není. Na začátku bylo velmi těžké stanout v čele takové instituce. V tu ránu se člověk ocitl ve světlech reflektorů. A vše to bylo v té době umocněno tím, že se připravoval ke spuštění první blok Jaderné elektrárny Temelín… Takže jsem se musela rychle srovnat s tím, že budu muset odpovídat na dotazy, chodit do různých pořadů. Není to věc, kterou bych milovala, ale k profesi to patří."

Vzpomínky na spuštění JETE jsou podle Drábové s odstupem času prý hezké. Byla to hektická doba, spoustu věcí se s kolegy museli za pochodu naučit. I všichni její náměstci, z nichž dva na úřadě ještě jsou, byli podobného věku.

"Byli jsme mlaďoši a museli jsme se učit spoustu věcí, nejenom to, co se týkalo té technické věci, ale i diplomacie. A museli jsme takzvaně „nosit vodu" s politiky, s Rakouskem, Německem, a to byla velká škola," prozradila Dana Drábová.

Když vláda v roce 1999 hodnotila výsledky výběrového řízení, tak ministr Grégr řekl, že „to nikdy nemůže dělat ženská“. A při prvním schválování do funkce ji prý zablokoval. Nějakou dobu to rozdýchával, ale nakonec se z nich stali velmi dobří známí. Korektní vztahy má dodnes i s exministrem životního prostředí Marinem Bursíkem, který má obecně k jaderné energetice hodně negativní vztah. "On si navíc představoval, že by ten náš úřad měl být podřízen, jako je tomu v Německu, Ministerstvu životního prostředí. A tehdy byla snaha mě z té židle sundat," přiznala předsedkyně SÚJB.

Drábovou kdysi proslavil při spuštění Temelína slavný polibek s tehdejším premiérem Milošem Zemanem. Dnes to prý vnímá tak, že to byla doba a chvíle plná emocí a euforie a k tomu patří i některé projevy, které by prý úplně mít nemusela, ani tehdy, ani teď, ale přeci prý premiérovi nedá facku... 

Vztahy s premiérem Andrejem Babišem má předsedkyně jaderného úřadu korektní. Velmi se o jadernou energii či budování dalších bloků například v JETE zajímá. 

Drábová také uvedla, že do budoucna je pro nás i pro svět jaderná energie důležitá, protože jde o jediný nízkoemisní zdroj. 

Kdo může za drahou energii, převážně v lokalitách, kde stojí Jaderná elektrárna Temelín a Dukovany, kdy by mohl být temelínský blok dostavěn, proč dělá jen komunální politiku v Pyšelích, kde žije, a proč nechce do té vysoké? Zda by kandidovala do Senátu, co si myslí o covidu-19, jak jsou atomky chráněné v této době a jak hodlá příští rok oslavit své kulaté jubileum? Na to Dana Drábová velmi upřímně a vstřícně odpověděla v pořadu Face To Face, který za více jak měsíc od jeho spuštění viděly už více jak 4 miliony diváků.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve