Cukrář Josef Maršálek pokřtil svůj bestseller. Knížka vznikla v jarní coronavirové situaci

 Celebrity 
15. prosince 2020 14:11 / René Černý
  0
📷
5 fotografií v galerii
Lucie Bílá byla šťastná, že si Josef Maršálek pro křest knihy vybral její divadlo Jaroslav Hauer
Sotva vydal další knihu, už se stala bestsellerem a je téměř beznadějně vyprodána. Nejde přitom o román ani zážitky z koronavirové doby, jak to nyní někteří prezentují. Jedná se o knihu plnou receptů na dezerty a dobrých rad cukrářského mága Josefa Maršálka. Za kmotry mu šla Lucie Bílá, Tereza Bebarová, Hanka Křížková, Naďa Konvalinková a Václav Kopta.

Už v pořadu Face To Face Josef Maršálek prozradil, že covidová doba je sice pro mnohé velmi těžkou zkouškou, ale zároveň díky ní se ukáže, kdo stál na místě a kdo přemýšlel, jak dál. 

"Ta knížka vznikla skutečně v jarní coronavirové situaci. Například fotky do knihy vznikly za čtyři dny, pátý den jsme si udělali takovou malou rodinnou "párty". Nafotit bylo třeba na 60 receptů, ty dezerty se musely udělat, protože se i řada našich sousedů v jihočeském Dubném, kde s partnerem žiji, měli opravbdu dobře," svěřil se s úsměvem Josef Maršálek, který kromě toho, že prošel jako porotce reality show Peče celá země, jejíž druhá série se bude točit v příštím roce, pracoval i Buckinghamském paláci nebo slavném obchodním domě Harrods v Londýně. 

„Když jsme se v únoru pozdě odpoledne s mým partnerem Petrem vraceli domů z třítýdenní cesty po Indii, byl první výtisk mé knihy Moderní česká cukrařina beznadějně vyprodán a s napětím se čekalo na druhý dotisk. Muselo se to stihnout docela rychle, neboť na konci února se měl oficiálně konat její křest. Kmotrou byla sama Lucie Bílá a křtem provedla milovaná Terezka Bebarová. Ještě jsme se ani nedostali z jetlagu a první ranní e-mail byl od Lindy z Albatrosu. A že by byli rádi, kdybych pro ně napsal další cukrářskou knihu. Nemuseli mě dlouho přemlouvat, protože jejich přáním byla kniha vánoční. A já Vánoce a celý ten mumraj kolem nich miluji,“ nastínil vznik nové knihy autor a cukrář v jedné podobě. 

„Co popřát mému kamarádovi, kolegovi, s nímž nejenom že jsme dělali a zase budeme dělat pořad Peče celá země, ale realizujeme náš vlastní pořad. Mnoho těch receptů znám z reálu, protože Pepa je prostě opravdu cukrářský kouzelník. Snad jen, aby je nepotkalo to, co mě, že od doby, kdy spolu pečeme, točíme, tak jsem nabrala nějaké to kilo navíc, a co teď s tím, že?“ podotkla s humorem a úsměvem Tereza Bebarová.

Ta podobně jako Maršálek využila covidové období k realizaci svého nového pořadu Čas na TE.BE, kde má Josef i svou část, kde se pečou sladké i slané dobroty. I ona v talk show Face To Face prozradila, že koronavirová krize je s partnerem podstavila před otázku - co dál?

„Já přeji, aby recepty, to cukroví, které je v této knížce, zavonělo v každé domácnosti. Protože to nejenom vypadá, ale i chutná úžasně. Pepa totiž dneska přinesl na křest vzorečky a tomu se prostě nedá odolat,“ svěřil se zpěvačka a herečka Hanka Křížková.

Její kolegyně a kamarádka, herečka Naďa Konvalinková, měla typicky předvánoční přání. „Já bych popřála hlavně stále tolik energie a nápadů a nám všem, kteří tohle cukroví, zvláště teď před a o svátcích, budeme ochutnávat, aby po něm zůstala jen ta skvělá chuť a ty kalorie mizely… Říká se, že Vánoce jsou svátky zázraků, tak třeba se nějaký stane a kilíčka nám nahoru nepůjdou,“ usmívala se.  

Doplnil jí herec, hudebník a moderátor Václav Kopta. „Přeji nejenom knize, ale i Pepovi, aby ta energie a nápady byly stále vzrůstající, protože talent a sílu na to máš. A taky přeju Albatrosu, aby vznikaly další takové skvělé knížky a budeme se na ně moc těšit.“

Sám herec, jehož kdysi proslavila role v komedii Sněženky a machři, ale také hudebník, textař a momentálně autobusák, podotkl, že na dobu covidovou nikdy nezapomene. "Kromě toho, že jsem si tím prošel a poměrně velmi silně, kdy jsem mel horečky, zimnici, bolely mě klouby, jsem si ale splnil sen. Jezdím skutečně profesionálně autobusem. Každý víkend mě můžete potkávat na lince 131 mezi Bořislavkou a Hradčanskou. Moc mě to baví, protože autobusy, to je moje láska. A než se zase otevřou divadla a svět se vrátí do starých kolejí, ještě chvíli to asi potrvá."

"Ten lockdown a celá tahle doba je divná, zvláštní. Nezbývá než čekat a přát si, aby to bylo co nejdříve za námi. Ale i proto jsem ráda, že se v našem nově opraveném divadle něco děje. A i když ve velmi omezeném počtu, ale mohli jsme se sejít, abychom Pepovi Maršálkovi mohli poslat do světa jeho nádhernou knížku. Jsem ráda, že si vybral Divadlo Lucie Bílé a můžeme ji oficiálně odprezentovat právě tady," dodala Lucie Bílá.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve