Návrhářka nejbohatších lidí světa Blanka Matragi: Co je důležité v oblékání a co by si na sebe nikdy nevzala

 Face To Face 
12. prosince 2020 16:46 / René Černý
  16
📷
7 fotografií v galerii
Blanka Matragi patří k nejžádanějším módní návrhářkám Face To Face
Patří k nejvýraznějším osobnostem fashion světa. Vystudovala původně uměleckou sklářskou školu. Pak se vrhla na módu. Žije střídavě v Česku a Libanonu, mezi její klientelu patří nejbohatší lidé světa. Nedávno prožila ničivý a třetí největší výbuch na světě. Stačilo málo a mohla přijít o život, svěřila se v pořadu Face To Face návrhářka a designérka Blanka Matragi.

V České republice byla nyní po dvou měsících. Měla přijet dříve, ale protože začal lockdown, tak cestu do vlasti oddalovala. Nakonec musela přijet, protože ji k tomu nutily nasmlouvané zakázky a další pracovní povinnosti.

„Měla jsem hotové zakázky a také věci, které si klienti přejí jako dárky k Vánocům a mají různá výročí. Měla jsem tu být už před měsícem a měla provázet svou stálou výstavou, kterou mám v pražském Obecním domě. To jsem mohla zrealizovat v omezeném režimu až nyní,“ svěřila se Blanka Matragi s tím, že zájem nasmlouvaných klientů je velký, zvláště tím, že se mnoho termínů muselo přesouvat.

Známá návrhářka letos prožila v Bejrútu, kde také žije a pracuje, ničivou katastrofu – obrovský výbuch, který všichni na celém světě zaznamenali.

„Byla to šílená katastrofa. Já v Libanonu žiju čtyřicet let a prožila jsem tam spoustu výbuchů a různých velmi negativních konfliktů. Ale tady ten výbuch předčil úplně všechno. To byl vlastně třetí největší výbuch na světě. Stalo se to 6. srpna v 18 hodin a 10 minut místního času. Tento den jsem si došla ke kadeřníkovi nedaleko našeho salonu. Vlasy mi začali mýt a najednou se ozvala šílená rána. Tomu předcházel pohyb domu a my si mysleli, že je zemětřesení. Začali jsme křičet a všichni jsme se drželi něčeho a pak se začala sypat všechna okna. Já kdybych bývala seděla na křesle u toho okna, kde naštěstí nikdo neseděl, tak ta okenní tabule by mě asi zabila,“ svěřila se s děsivým zážitkem návrhářka a designérka.

Tlaková vlna u Matragi v ateliéru celou 15 metrů dlouhou stěnu vrazila do interiéru a konstrukce hliníkových rámů byla poškozena a všechno to spadlo na výšivky a řadu zakázek. „Nikdo jsme nevěděli, co máme dělat. Můj muž mi volal, poslal pro mě asistentku a odešli jsme domů, kde jsme začali na internetu číst zprávy, co se vlastně stalo a že jde o největší výbuch u přístavu v Libanonu. Nevědělo se, co se stalo, zda to byl atentát nebo něco jiného,“ podotkla Blanka Matragi, které exploze poničila ateliér i zakázky.

Řada jejich přátel z oblasti byznysu, ale i lidi z nemocnic a podobně, byli poškození. Vše poničené. Ale sama obdivuje, jak všechno bylo rychle zorganizované a jak stovky lidí nabízely pomoc všude, včetně nemocnic, které byly přeplněné.

„Ještě ten večer se manžel jel podívat do ateliéru a říkal, že mi to snad ani nemůže říct a ukázat… Pak jsme tam šli druhý den a člověk měl pocit, že jde po sněhu. Všude miliony kousíčků skla a všeho. Vše bylo úplně pokryté rozbitým sklem. To se nikdy nestalo ani během války. Ten výbuch byl tak obrovský, že byl slyšet a cítit i v Biblosu na severu Libanonu. A dokonce na Kypru cítili lidé ty záchvěvy,“ prozradila návrhářka.

Momentálně je v Libanonu také lockdown, i když některé provozy jsou zachovány. Situace s koronavirem je tam prý také závažná a v nemocnicích jsou stovky nemocných a řada lidí umírá. Sama Blanka Matragi doufá, že se situace co nejdříve začne zlepšovat.

Smyslem její práce je prý dostat se k lidem a umět reflektovat na dobu. Sama říká, že současnost je praktičtější, aby se šaty nemusely žehlit, aby se daly prát. Což návrhářku naučila řada klientek, které měly a mají takové požadavky.

„Mě překvapilo, že v této době za mnou lidé chodí soukromě, objednávají si šaty a chtějí si dopřát něco nadčasového. A je zajímavé, že ta koronavirová doba hodně změnila a změní, že odpadne ta konzumní móda. Že zkrátka lidé budou chtít mít nadčasové, udržitelné a praktické outfity. A že tu módu budeme mít několik let,“ prozradila o novinkách i svých plánech a tajemstvích z fashion světa Matragi.

Sama prý ráda tvoří módu velmi ženskou, elegantní i volnočasovou. Je ráda, když jsou ženy skutečně ženy, a to i v barevných a avantgardních kombinacích. A nikdy by prý nevytvořila a ani by si nevzala na sebe něco, co zavání vulgárností, lascivností, která nepatří k ženě a opravdové dámě.

„Vše, co tvořím, si beru na sebe, abych to vyzkoušela, zjistila, jak se v tom člověk cítí, co je kde dobré vylepšit. Musí se v tom člověk cítit, nesmí být omezován, svazován. Žena v šatech se musí narovnat, musí mít sebevědomí. Móda musí ženu rozzářit, a ne ji jakoby zvulgarizovat a snižovat estetično. Proto jsme tady my profesionálové, proto k nám ženy chodí, skládáme šatník a radíme, jak na to,“ říká Blanka Matragi.

Na otázku, zda je úspěšná, bohatá a vlivná, když pracuje desítky let pro šejky, krále, top manažery a jejich ženy, podnikatelky, diplomatky, umělkyně, návrhářka a designérka odpověděla velmi skromně.

„Bohatá jsem určitě na celoživotní zkušenosti. Tvořím 40 let a tam je tak obrovské bohatství, když se podívám do svého archivu, tak jsou to tisíce skic, výšivek, návrhů, ikonických modelů. O tom vyprávím i lidem na výstavách, aby viděli, v čem je unikátnost, zpracování. Několik mladých lidí jsem připravila na vysokou uměleckou školu, protože s nimi konzultuji. To je moje bohatství a možná to je ten můj vliv, motivovat je k něčemu, o čem je řemeslo, a to mě baví,“ sdělila Blanka Matragi.

Proč ji baví pracovat s ženami, ale i s muži, proč je pro ně často velkým překvapením, jaký důvod má její návštěva ve sklárnách, jaké výzvy ji těší a co nového chystá? Na to vše odpověděla v talk show Face To Face.

 

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod