Přední dětský onkolog Pavel Boček promluvil o nejčastějším karncinomu, eutanazii i životosprávě v době covidové

 Face To Face 
19. listopadu 2020 13:57 / René Černý
  0
📷
8 fotografií v galerii
MUDr. Pavel Boček je přední český pediatr a onkolog Face To Face
Patří k předním pediatrům i onkologickým odborníkům. V jistých situacích je pro zavedení eutanazie. Stará se i o VIP pacienty a jeho pomoc využil například Bruce Willis, Susan Sarrandon nebo syn Micka Jaggera. Má také nadaci, která vozí děti po onkologické léčbě na léčebné pobyty a doma chová slepice. Dalším hostem pořadu Face To Face byl lékař Pavel Boček.

Nejenom dětští pacienti, ale také celebrity velkých jmen světového showbyznysu se dostaly do rukou Pavla Bočka.

„Ještě v době, kdy jsem pracoval na dětské onkologii, jsem měl možnost rok působit ve Spojených státech amerických. Když jsem se vrátil, což bylo v roce 1999, tak jsem se na onkologii už nevracel a nabídli mi služby pro jednu organizaci, která zabezpečuje medicinský servis v hotelích v Praze. Jednou takhle Velikonočního pondělí zazvonil telefon z hotelu Four Seasons a už mi to bylo divné, že je tam hodně lidí a fotografů. Takže takhle jsem se dostal k Bruce Willisovi, Susan Sarrandonové, k Heidi Klumové, Sealovi..., takže takhle to vzniklo,“ prozradil MUDr. Pavel Boček.

Zkušenosti se světovými celebritami má vesměs dobré. Jedinou malou vadou na kráse, byl Bruce Willis, který byl prý trochu nevrlý, protože se nevyspal, bolela ho záda. „A protože se nedívám na krváky a podobné typy filmu, tak jsem ho v té době neznal. Tak jsem si ho dovolil požádat o nějakou ID kartu, nějaký doklad totožnosti, abych vyplnil Medical report. Tak se trošku divil, ale od té doby si pamatuji i jeho narození…,“ podotkl Boček.

Kdysi také pomohl v Praze i synovi Micka Jagera, který byl velmi společensky unavený. Sám velký hudebník mu pak volal a děkoval mu za to, jak skvěle se o syna postaral. V Česku se Pavel Boček stará i o české a slovenské celebrity – například o Daru Rolins nebo Simonu Krainovou a některé další. Věnuje se i estetické medicíně.

Primárně je ale dětským lékařem a onkologem. Vzpomínky na svého prvního pacienta má dodnes před očima a pocity smíšené. Důvodem je to, že šlo o mladíka, který se k němu opakovaně vracel a dnes už není mezi živými.

„Pamatuji si na něho dobře, protože se jmenoval stejně jako můj bratr Jindřich a pojí mě s ním takový zvláštní příběh. Byl to nehodkingský lymfom uzlin, ta nemoc se mu dvakrát vrátila. Byl i jedním z prvních transplantovaných pacientů dětských. Nicméně poté, co se ho podařilo zachránit, tak asi dva roky poté se bohužel zabil v autě. A dodneška vidím rodiče, kteří za mnou přišli i po těch letech poděkovat a říct, že prostě tam nahoře ho chtěli, že to vyřešili jinak,“ zavzpomínal lékař.

Při vyslovení slov dětská onkologie má prý řada lidí hrůzu, léčba je velmi těžká. Před 35 lety se podařilo vyléčit okolo 50 procent nemocných, dnes se to blíží až k 90 procentům případů. Důležité je pak pro takové pacienty, aby se i někdo staral o kvalitu jejich dalšího života. Jde přeci jen o velmi rizikové osoby, které jsou náchylnější. Počet nově diagnostikovaných případů nádorového onemocnění u dětí a dospívajících je okolo 350 ročně. Což je zhruba stejně jako před lety.

Pacienti z řad malých dětí snášejí situaci s onemocněním i léčbu lépe, ti starší hůře. Zvláště proto, že podle doktora Bočka jde o náročnou a někdy agresivní, ale hlavně zdlouhavou léčbu. Je zastáncem toho, aby se i dětem říkala pravda, pokud to situace dovolí.

Jako hlavní příčinu onemocnění u dětských pacientů vidí on, ale i další odborníci na onkologická onemocnění, i životosprávu a celkový zdravotní stav rodičů. Kromě genetiky jde o to, jak se "budoucí rodiče" ke svému zdraví a tělu chovají. To pak velmi zásadně ovlivní to, zda bude dítě zdravé, nebo naopak.

Jaké šance na vyléčení u dětských pacientů jsou a proč by v některých situacích byl pro uzákonění eutanazie, která by často pomohla umírnit utrpení u jasně nevyléčitelných případů? Proč založil vlastní nadaci Sluneční paprsek, o co se stará, kdo ze známých osobností s ním spolupracuje, jak relaxuje a také, proč chová desítky slepic? Na to MUDr. Pavel Boček v pořadu Face To Face velmi upřímně odpověděl.

 

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008