Rakovinu, Parkinsona nebo epilepsii umí léčba konopím zpomalit, ale i zastavit, říká odborník Jan Martin Paďouk

 Face To Face 
09. prosince 2020 10:10 / René Černý
  0
📷
6 fotografií v galerii
Jan Martin Paďouk je odborníkem na účinky kanabinoidů Face To Face
O konopí jako o velmi účinném léčebném prostředku se mluví mnoho let. Někteří na něj nedají dopustit, jiní o něm nechtějí slyšet. Co vše lze kanabinoidy léčit? A jsou účinnější než některé drahé léky často i s vedlejšími účinky? O tom si s René Kekelym v pořadu Face To Face povídal člen expertní komise při Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a vedoucí výzkumu a vývoje ve společnosti CannaCare Jan Martin Paďouk.

Konopí a kanabinoidy jsou dnes fenoménem. Co všechno lze jejich pomocí léčit nebo eliminovat? Na to se ptá hodně lidí, kteří trpí například rakovinou, Parkinsonovou chorobou, Alzheimerovou chorobou nebo třeba epilepsií. Někteří už formu „léčby“ vyzkoušeli, jiní váhají.

„Jedná se hlavně o tu vazbu na endokanabinoidní systém. Jde v podstatě o buněčnou soustavu takzvaných S receptorů. Tento systém je jakousi fyziologickou regulací dalších životně důležitých funkcí. Jde například o centrální nervovou soustavu, imunitní systém a může to regulovat třeba trávicí soustavu,“ vysvětlil Jan Martin Paďouk, jehož společnost CannaCare se zabývá velmi úspěšně pomocí lidem, u nichž buď běžná léčba nestačí, nebo chtějí jít jinou cestou.

„My určitě nikoho k ničemu nenutíme a ani neříkáme například onkologickým pacientům, aby přestali s chemoterapiemi nebo ozařováním. Naopak je dobré, pokud třeba pacient konzultuje tyto věci se svým ošetřujícím lékařem,“ podotkl Paďouk s tím, že u řady lékařů nachází taková cesta podporu, ale stále jsou i ti odborníci, kteří zrazují pacienty od „alternativní formy léčby".

Výsledky léčby či eliminace různých onemocnění u mnoha klientů jsou prokazatelné a reálné. „Přesto nemůžeme tvrdit, že by kanabinoidy byly nějaký všelék. Takhle to nefunguje. I když veřejností jsou kanabinoidy často takto vnímány, že je to zázračný lék, který vyléčí všechno. Tak to zcela jistě není. Nicméně směrů, v kterých mohou pomoci, je celá řada," řekl Jan Martin Paďouk.

Promluvil i o tom, že naopak je ale stále ještě hodně lidí, kteří vnímají užívání konopných produktů k léčebným účelům jako jakési „fetování“. A jsou takto označováni i lidé, kteří nikdy nepozřeli jakoukoli drogu a nevykouřili ani část jointa marihuany. „Bohužel jsou někdy mezi takovými kritiky i někteří odborníci, což je zarážející," podotkl Paďouk.

Jací lidé se na společnost, která nabízí tuto formu pomoci, obracejí, mohou kanabinoidní přípravky užívat i děti a kdy jim mohou být aplikovány? Mohou přípravky s výtažky konopí pomoci také nemocným zvířatům a jaké to má účinky a výsledky? Na to vše a mnoho dalšího Jan Martin Paďouk ve Face To Face odpověděl.

 

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve