Tragické osudy válečných veteránů, selhání státu i tristní byrokracii popsal šéf nadace, která jim pomáhá

 Face To Face 
15. listopadu 2020 15:33 / René Černý
  1
📷
7 fotografií v galerii
Hynek Čech, předseda správní rady nadačního fondu REGI Base I. Face To Face
Listopad je měsícem válečných veteránů, kteří původně jako aktivní vojáci v misích nasazovali životy za nás za všechny. To dělají ostatně i hasiči, policisté a záchranáři. Pak přijde úraz nebo nemoc. Pomůže stát nebo jsou závislí na někom jiném? Na to René Kekelymu v pořadu Face To Face odpověděl Hynek Čech, předseda správní rady Nadace REGI, která takové hrdiny zastřešuje a snaží se jim dlouhodobě pomáhat.

Nadace pomáhá primárně válečných veteránům, ale i hasičům, záchranářům. Příští rok v dubnu oslaví 10 let svého působení. Na začátku pomáhala jen válečným veteránům, ale protože její heslo je: Pomáháme těm, kteří sloužili a medializace okolo nadační práce začala být zásadní, tak se na REGI Base začali obracet zranění hasiči, policisté a letos je oslovila rodina těžce zraněného záchranáře.

Tito lidé slouží státu, nasazují denně svůj život a když se jim něco stane, pomůže stát, pro který doposud pracovali?

Podle Hynka Čecha je zvláštní, že ač má Armáda ČR vlastní Fond solidarity, tak není určen pro zraněné vojáky z misí, tedy novodobé válečné veterány. Nemá to totiž ve svých stanovách a je otázkou, proč se tyto stanovy nezměnily.

„Oni sice teď v listopadu prodávají vlčí máky na pomoc válečným veteránům, ale když se na ně obrátili se zraněním, s žádostí o příspěvek pět deset tisíc na pomoc, tak byli paní generálkou odmítnuti. To jsou opravdu reálné příběhy. Důvodem bylo, že stanovy fondu neumožňují pomoci válečným veteránům. Můžou pomáhat jen současným aktivním vojákům. A tito veteráni se obracejí na nás, přinesou nebo zašlou dopis, který oficiálně dostanou a pak tedy nastupujeme my. Přitom v příštím roce Fond solidarity chystá spuštění velké propagační kampaně…,“ prozradil Hynek Čech z REGI Base.

Nadace proto řeší primárně lidi, o které by se už ze své podstaty měl postarat stát, potažmo jejich zaměstnavatel, tedy armáda. To se ale bohužel neděje!

„Já mám tu možnost srovnávat, jak to funguje ve světě. Musím říct, že v ČR, co se týká té primární péče, poúrazové nebo po nemoci, tak patříme mezi špičku – nemocnice, lékaři, profesoři sestřičky, odvádějí skvělou práci. Ta práce nadačního fondu přichází až v takzvané terciální péči. To znamená potom, kdy toho pacienta zachráníte, stabilizujete, odoperujete, ale v určitý moment ho propustíte z nemocnice. A tím, že se specializujeme hlavně na pomoc rehabilitace pacientů s poškozením mozku, což jsou třeba mozkové mrtvice, tak se stává, že rodina dostává svého blízkého na vozíku, nebo ležícího a se slovy: tady ho máte a starejte se,“ vysvětlil Hynek Čech.

Jde i o lidi, většinou muže, kterým je ale pětadvacet, pětatřicet nebo čtyřicet let. Péče o tak těžce nemocného pacienta je velmi náročná a v Česku nedostatečná. To právě nadační činnost supluje nebo se snaží být jako doplňková služba. A poptávka po službách, zkušenostech nebo radě je čím dál vyšší.

V některých případech lze i vojáka, hasiče a další po léčbě alespoň z části zapojit opět do běžného i pracovního života. Je to spíše výjimečnější záležitost, ale daří se to. A Nadace REGI Base těmto lidem pomáhá i sháněním prostředků na speciální „seg way“ invalidní vozíky, které jsou schopné otočit se na místě, zdolat terén a fungují na bázi váhy těla. Jeden takový přístroj vyjde až na půl milionu korun a už několik zraněných hasičů jimi disponuje. Někteří dokonce mohou opět působit u svých sborů, byť jen v administrativní funkci.

Rodina hasiče, který 24 let sloužil jako šéf operačního střediska. Měl těžkou operaci hlavy, prodělal nádor. Tím, že bydlí třicet kilometrů za Prahou, byla téměř vyloučena pravidelná rehabilitace. Nemohl řídit, neměl se na ni jak dopravit, manželka chodila do práce. Nastoupil nadační fond, který s Asociací robotiky, telemedicíny a kybernetiky a obchodními partnery zajistili první telerehabilitační kontejner, který je o velikosti zhruba 8 x 3 metry. Speciálním jeřábem byl umístěn na zahradu u domu tohoto hasiče tak, aby se do něj ze svého domu dostal.

„My jsme tak už vloni vlastně predikovali to, co probíhá teď – distanční výuka, kdy se ten hasič připojil přes speciální zařízení, kde měl i vybavení na cvičení, přes virtuální realitu a přes naše fyzioterapeuty, kteří seděli 80 kilometrů daleko, mohl rehabilitovat a cvičit. Jeho zdravotní stav se rapidně zlepšil. V dnešní době začíná chodit sám, bez podpory, bez holí a vypadá to, že příští rok bychom speciální kontejner vrátili tak, aby zase mohl pomoci někomu dalšímu,“ podotkl Čech z nadace, která pomohla už více jak 50 klientům od finanční, věcné nebo třeba právní pomoci.

Snahou je vytvořit ještě daleko lepší rehabilitační kontejner, ještě lépe vybavený. Měl by pak být nabídnut do těch částí republiky, kde je velká poptávka po rehabilitaci. Například jen v Praze se čeká měsíc až dva na rehabilitaci, někde jsou čekací lhůty ještě delší, což pro samotné pacienty může znamenat nevratný zvrat v jejich zdravotním stavu.

REGI BASE I. pomáhá potřebným třeba s léčbou pomocí kmenových buněk, za sebou mají také pomoc se speciální léčbou v USA nebo na Krymu ve specializovaném sanatoriu a podobně. To byly velmi nákladné položky v řádu milionů korun.

O tom, co vše se může stát, s čím vším musejí lidé, kteří slouží pro republiku, po úrazech nebo nemocech až nepochopitelně bojovat, nebo jaké další služby chtějí v nadačním fondu nabízet, i o charitativní akci Vlčí máky v obrazech, prostřednictvím které může přispět a pomoci kdokoli, odpověděl v talk show Face To Face Hynek Čech.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47