Očkování proti covidu se blíží. Znamená konec pandemie, nebo je vakcinace hrozba? Odpovídá šéf lékařů Milan Kubek

 Face To Face 
03. prosince 2020 12:33 / René Černý
  1
📷
6 fotografií v galerii
Předseda České lékařeké komory MUDr. Milan Kubek Face To Face
Je původně odborníkem na angiologii, tedy onemocnění, krevních a lymfatických cév. Dnes sám v Praze provozuje interní ambulaci. Třikrát po sobě byl zvolen do čela České lékařské komory, jejímž prezidentem je 14. rokem. Je hlasitým kritikem odmítačů roušek a varuje před sílou koronaviru. Dalším hostem René Kekelyho v pořadu Face To Face byl MUDr. Milan Kubek.

Milan Kubek nedávno prohlásil, že 7000 obětí v ČR, tedy lidí, kteří zemřeli buď s koronavirem, nebo na koronavirus, je strašlivé číslo. Říká, že je třeba si takový počet zasadit do reality a je to, jako kdyby vymřelo jedno malé město, jako je třeba Mikulov nebo Frýdlant.

„Je to obrovské množství lidí a bohužel velká část z nich zemřela zbytečně,“ říká šéf ČLK Milan Kubek.

Na informaci, že každoročně zemře na běžnou chřipku mnoho tisíc lidí a v roce 1995 jich mělo být až 20 000, odpovídá lékař a šéf lékařské komory poměrně rázně.

„Je to nesmysl. Každoročně v České republice zemře 110 000 lidí z nejrůznějších příčin, každý den umírá asi 300 lidí, týdně je to přibližně 2 100. Podle Ministerstva zdravotnictví a zdravotnických statistik každoročně umírá na chřipku 300 až 500 lidí. A co se týká toho roku 1995, zemřelo přímo na chřipku asi 130 lidí a na všechny zápaly plic 3 050 lidí. Takže těch dvacet tisíc lidí je hausnumero vycucané odněkud…,“ podotkl Milan Kubek a ukázal i oficiální graf.

Sám podotkl, že na covid-19 nebo v souvislosti s ním zemřeli mnozí lidé zbytečně, tedy i ti, kteří by tu ještě mnoho let mohli být. A ne vždy se jednalo o chronicky nemocné nebo přestárlé pacienty.

Rozdíl je podle něj v tom, že chřipka je sezonní záležitost a onemocní jí ročně okolo 1,5 milionu lidí, zemře na ni jen zlomek z nich. Koronavirus je úplně jiná liga.

„Tam ta smrtnost je dvacetkrát, dokonce možná třicetkrát větší, není sezonní a naše populace je k němu, jak říkají imunologové, ´naivní´. My na něj nemáme v podstatě žádnou imunitu a ten devastační potenciál je obrovský,“ varuje šéf ČLK.

Milan Kubek promluvil také o možném očkování, které vidí jako jedinou šanci, jak koronavirus zbrzdit nebo zastavit. Vakcínám, které se připravují, by prý věřil a nechá se klidně očkovat. I když přiznává, že nikdy nelze vyloučit, že někteří lidí mohou mít kontraindikaci, tedy neočekávané reakce. Což je ale problém u všech léků nebo vakcín.

„Buď tu bude očkování, nebo to budou roky v rouškách, bez kultury, cestování a s tisíci mrtvými,“ varuje Kubek, který také dodal, že současná čísla o zásadním poklesu nově nakažených nemusejí být zrovna relevantní, protože se také méně testuje.

Co říká na rychlé rozvolňování restrikcí, na spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví v souvislosti s koronavirovými opatřeními, zda se s nimi jako zástupci lékařské obce radí vláda, zda on sám by vzal ministerský post, kdyby mu byl nabídnut? Co si myslí o potrestání lékařů, kteří zásadně pochybí ve své profesi, či o tom, co má pacient dělat, pokud se k němu jeho praktický lékař nechová vhodně? Na to MUDr. Milan Kubek v pořadu Face To Face odpověděl.

 

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008