Michal David otevřeně o největších hitech, Gottovi i o tom, co mu pomohlo po ztrátě malé dcery

 Face To Face 
07. prosince 2021 13:00 / René Černý
  3
📷
9 fotografií v galerii
Michal David ve Face To Face promluvil o profesním i soukromém životě Face To Face
Začínal jako jazzman a dnes je jedním z nejznámějších popových zpěváků a hitmakerů. Vyrostly na něm téměř čtyři generace fanoušků, které stále chodí na jeho koncerty. Loni oslavil životní jubileum i čtyřicet let na scéně. Jeho dosavadní život nebyl vždy jen o slávě, penězích a úspěchu. I o tom v talk show René Kekelyho Face To Face promluvil Michal David.

Michal David se narodil do známé cirkusové rodiny Kludských. Respektive známá kartářka Dagmar Kludská je jeho teta a herec Ivan Vyskočil jeho strýc. Propojené je to prý poměrně zvláštně.

„Ivan Vyskočil je bratr druhé manželky mého táty, protože naši se rozvedli, když mně byly tři roky a bylo to dost zajímavé období, protože se pořád o mně tahali. Jednou jsem bydlel u táty, jednou jsem bydlel u mámy a soudně se to nakonec rozhodlo tak, že jsem chtěl být u mámy a moje sestra Michaela, která se mnou byla, chtěla být u táty. Takže jsme se rozdělili a v osmašedesátém roce můj táta emigroval se svou novou rodinou do Švýcarska, a to je právě ta Evička, sestra Ivana,“ vysvětlil rodinnou anabázi Michal David.

Část svého dětství prožil v Itálii. Když mu bylo osm let, odcestoval s rodinou Kludských, která dostala dvouleté angažmá po různých varieté. Malý Michal, tehdy ještě Vladimír Štancl, rok jezdil po štacích s rodinou a další rok tam chodil do klášterní školy.

„Kvůli tomu, abych se jednak naučil řeč, a jednak proto, abych tam moc nezahálel. Máma mě dala do klášterní školy, kde nás vychovávaly jeptišky. Bylo to v podstatě úžasné, chodil jsem do klučičí třídy. Od pondělí do pátku jsem byl v internátu a na víkend si mně máma brala,“ zavzpomínal Michal David na svoje dětství.

Přidal také vzpomínku na to, jak se dostal k hraní na hudební nástroje, začínal totiž coby malý varhaník.

„V klášterní škole byla matka představená, která pořádala v neděli mši. A bylo tam takové harmonium a já jsem si na něj začal brnkat, nějak mě to přitahovalo. A ta matka představená ve mně spatřila talent a začala mě učit na harmonium hrát a ke konci školního roku už jsem mše doprovázel já. A tím pádem, jak jsem se vrátil z Itálie do Československa, tak jsem začal navštěvovat hodiny varhan u pana profesora Kalfuse. A hrál jsem na varhany v kostele na Karlově, to je kostel, který je vedle Nuselského mostu,“ prozradil hitmaker.

David také prozradil, jak to má se svým uměleckým jménem a příjmením. Původně se jmenoval Vladimír Štancl, ale dnes už má v dokladech oficiálně Michal David. Vláďo mu říká jen část rodiny, například sestra. Jeho pseudonym, který se stal později jeho oficiálním jménem, mu vymyslel zakladatel Kroků František Janeček. Ani v nejmenším si tehdy mladý Michal neuměl představit, že by za několik desítek let nebyl jeho "žák" nebo zaměstnanec, ale rovnocenný partner v showbyznysu. Oba jsou producenty řady přestižních muzikálových představení a dnes spolupracují a velmi se respektují.

„Ono bylo trochu osudové, že jsem šel ke Krokům. Já byl v podstatě jazzman a na pražských Jazzových dnech v roce 1976 jsem hrál se svou kapelou Čtyři, kde jsem dostal ocenění Muzikant roku. A právě  tam přišel Pavel Trnavský, což byl bubeník Kroků a přítel Jany Kratochvílové, že shánějí klávesáka a já jsem shodou okolností ten den náhodou měl puštěné rádio a slyšel jsem poprvé Janu zpívat písničku Song a ona zpívala jako Janis Joplin. A já jsem si říkal, že tohle je zpěvačka, se kterou bych chtěl hrát. A druhý den jsem dostal lano do Kroků a za týden jsem ji doprovázel na koncertě…,“ vzpomíná David.

František Janeček mladého Michala, kterému tehdy bylo 16 let, školil, vychovával. V Krocích ho měla kapela jako benjamínka a zažil spoustu hezkých příhod. Nikdy prý netrpěl hvězdnými manýry a vždy se snažil ke všem přistupovat vstřícně a přátelsky. Mnoha lidem také pomohl.

Svého času měli jakýsi spor s Monikou Absolonovou, u jejíž začátků Michal David stál. Jaké jsou jejich vztahy dnes, jak překonal životní tragédii, když jim s manželkou na leukémii zemřela malá dcerka, v kom se nakonec zhlédl, co nového chystá a na co se těší? I o tom Michal David ve Face To Face promluvil.

Zdroj: Face To Face (Stream.cz)

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve