Alzheimerova choroba je nemilosrdná. Slavný český herec všechno zapomněl...

 Celebrity 
05. února 2015 06:30 / redakce
  0
📷
3 fotografie v galerii
Herec Jiří Císler se celý život učil, aby nakonec všechno zapomněl archiv
Byl malý, drobný postavou, ale velký nadáním. Známý český herec Jiří Císler, který by byl býval včera oslavil 87. narozeniny. Učil se role, dialogy i scénky pro televizi nebo rozhlasové pořady, aby nakonec úplně všechno zapomněl a zemřel téměř o samotě!

Jiří Císler byl herec, režisér, hudebník, skladatel, dramatik, legendární bavič, mistr sarkasmu a ironie. Narodil se v Českých Budějovicích a jako malý žil v Pivovarské ulici v řadovém domku. Začínal v místním Jihočeském divadle. Později přešel do Prahy a tam se naplno projevil jeho nesporný komediální talent.

Působil jak v divadle Semafor, kde režíroval hry, tak i v televizi a ve filmu. Dokonce i daboval. Kdo by neznal jeho Gargamela v seriálu Šmoulové. Měl taky dabovat více filmů s Louisem de Funesem. Stačil jen jediný – snímek JO. Další už bohužel nezvládl.

„Jirka byl živel, byl neuvěřitelný, byl hrozně hodný, ale s ničím se moc nepáral. Některým mocipánům se to nelíbilo, takže nevydržel nikde dlouho,“ svěřila se jeho druhá žena Magdaléna a dodala, že byl mezi umělci vzácný. Nedělal prý intriky, pomluvy a byl čestný.

Před rokem 2000 se zcela stáhnul, začal chřadnout, zapomínat a od té doby už nepromluvil. Když, tak jen velmi vzácně. U člověka, který se celý život učil, propukla demence, tedy Alzheimerova choroba. Měl svůj svět. Řadu měsíců přes den seděl u okna ve svém bytě u Národního divadla a jen tak koukal ven, jen tak do prázdna.

Kolegové, dávní přátelé na něj zapomněli. Kdyby neměl ženu, zemřel by 17. dubna 2004 úplně sám.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve