Těžce nemocná Květa Fialová: Víme, čím ji teď léčí!

 Celebrity 
25. února 2016 04:53 / redakce
  0
📷
2 fotografie v galerii
Květa Fialová je už druhým rokem ve specializovaném zařízení pro lidi s Alzheimerem! Profimedia
Známá česká Herečka Květa Fialová (86) se už druhým rokem potýká s Alzheimerovou nemocí. Přestala vnímat své okolí, nepoznává lidi, vzpomíná si, co bylo před čtyřiceti lety, ale co bylo před týdnem neví. Na štěstí je o ní skvěle postaráno ve specializovaném zařízení v Průhonicích u Prahy. Zde byl tři roky také její manžel, režisér Pavel Háša, který následně zemřel. Nyní se ukazuje, že v zařízení přišli na novinku, jak klientům více ulevit a pomoci s jejich pamětí.

Pacienti mají nově možnost využívat k léčbě, tedy zpomalení úbytku mozkových buněk, které způsobují onemocnění, speciální fototerapeutickou pláž. "Ta je určena k terapiím založeným na efektu jasného světla, které příznivě ovlivňuje lidskou psychiku a pomáhá i při onemocnění Alzheimerovou chorobou," říká ředitelka Alzheimer centra Jaroslava Jůzová, kde právě žije i Květa Fialová.

"Vzhledem k pozitivním výsledkům by měli pláž využívat i klienti z dalších center. Od března bude každé první úterý v měsíci k dispozici klientům z nedaleké Zlosyně,“ dodala pro Novinky Jůzová.

A právě i slavná herečka, známá třeba i jako Tornado Lou či z desítek televizních, filmových a divadelních rolí může tuto terapii podstoupit. Už proto, že Květa Fialová milovala vždy moře. Ráda k němu pravidelně jezdila a i toto by jí mohlo v její nemoci trochu pomoct.

Do zařízení za ní chodí dcera Zuzana Hášová i vnučka Dominika. Také sem čas od času přijde nejbližší kamarádka Květy, herečka Naďa Konvalinková a pár přátel. Mnohé ale herečka už nepoznává. "Je to jak kdy. Někdy má světlé, jiné stinné chvilky. Tak, jak to u těchto lidí bývá," říká jedna ze zaměstnankyň centra.

Na stejnou nemoc zemřel třeba herec Jiří Císler. Fialová je bohužel ve věku, kdy nemoc postupuje poměrně rychle a není naděje na zlepšení. Takoví pacienti potřebují kvalitní a stálou péči. Smutné je to, že Květa Fialová se před kameru či na divadelní prkna už nikdy nevrátí!
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47