Režisér Zdeněk Troška prozradil, co považuje doslova za největší sviňárnu a prasárnu, kterou zná

 Face To Face 
23. prosince 2021 09:40 / René Černý
  6
📷
10 fotografií v galerii
Zdeněk Troška přiznal, že odešel v podstatě do důchodu a vůbec toho nelituje Face To Face
Odmala žije v malé jihočeské vísce, kterou už jako začínající filmař proslavil díky své nepřekonatelné trilogii. V podstatě jen zaznamenal běžný život na tehdejším venkově. Natočil i řadu pohádek a zrežíroval i několik oper. Opravdu se už odebral do důchodu nebo nás ještě něčím překvapí? Na to v talk show René Kekelyho Face to Face odpovídal režisér Zdeněk Troška.

"Uvědomil jsem si, že v podstatě jsem toho natočil dost, to stačí. Během života jsem si koupil spousty knih, že si je přečtu, až budu v důchodu. Už jsem pět a půl let v důchodu. Musím číst rychle, dokud na to vidím, a za další kolem už obchází ten hajzlík, Alzheimer. Tuhle jsem telefonoval a říkám si: kde mám telefon… a já ho měl na uchu,“ svěřil se s humorem sobě vlastním Zdeněk Troška.

Scénářů má doma připravených několik, ale v červnu šel na pohovor do jedné nejmenované televize a přinesl tři pohádky, dvě komedie a osmidílný seriál. Jenže uslyšel něco, co prý nečekal.

„Řekli mi: Pane Troška, vy jste stará škola, vy točíte postaru, jinak. Na komedie nemáme okénko a vyznělo to asi tak jako: ať to s vámi natočí někdo jinej a my vám to promítneme a vyšperkujeme vám to čtyři až pětkrát desetiminutovou prostřiženou reklamou, což já považuji za největší svinstvo a prasárnu, kterou znám. A řekli mi ještě, že ten seriál dobře, ale na jeden díl budu mít šest, maximálně sedm natáčecích dní. Tak jsem řekl, že já ve svém věku nemám tohle zapotřebí a odešel jsem domů.“

Prý je se vším srovnaný a rozhodně se nenudí. Před několika týdny v pražské Státní opeře znovu uvedl Dvořákovu Rusalku, klasicky tak, jak ji lidé znají a mají rádi. A na to je prý pyšný. Choreografii ostatně dělala Troškova kamarádka, herečka Dana Morávková.

Stále však rodák z jihočeských Hoštic je hrdý na to, že jeho košilatá trilogie Slunce, seno se stala legendární a nepřekonatelnou. I po téměř 40 letech od natočení prvního dílu, má v televizi vždy obrovskou sledovanost. Natáčení ale nebylo vůbec jednoduché. Tehdy mladý, začínající režisér, který už za sebou měl film Bota jménem Melichar, musel zápasit se socialistickým vedením Barrandova, které mu dávalo podmínky.

Své si „užil“ i s Jiřinou Jiráskovou, jednou z nejvýraznějších postav trilogie. Proč musel udělat malý podvod proto, aby v komediích mohla hrát, jak se k němu pak herečka zachovala a zda se mu omluvila a co chystá do budoucna? I o tom ve Face To Face Zdeněk Troška promluvil.

Zdroj: Face To Face.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod