Objevitelka nejslavnějších českých modelek promluvila o výdělcích manekýn za totality, o Krainové, Peštové i Maxové

 Face To Face 
15. září 2021 13:50 / René Černý
  0
📷
5 fotografií v galerii
Milada Karasová je objevitelkou celé řady československých top modelek Face To Face
Patří k legendám českého modelingu, je ale zároveň i naší nejúspěšnější hledačkou talentů v tomto oboru. Pro svět přehlídkových mol objevila třeba Evu Herzigovou, Terezu Maxovou, Simonu Krainovou nebo Danielu Peštovou. Je příbuzná legendárního českého spisovatele a novináře a její manžel dokonce přímým potomkem slavného krále a císaře. I o tom v talk show René Kekelyho Face To Face promluvila Milada Karasová.

Milana Karasová, i když na to nevypadá, chtěla v mládí vstoupit do armády a koketovala s možností, že by se stala profesionální vojačkou. Kromě smyslu pro řád a pořádek jí k tomu vedl i fakt, že se jí líbí muži v uniformách.

„Bohužel, bratr mi to rozmluvil, protože měl krátce po vojně, takže k tomu měl takové své komentáře, ale uniforma do dneška je pro mě něco nepopsatelného… A nemusejí to být jen vojáci, policisté, hradní stráž a další. V podstatě i lékaři, ta bílá, to je jejich uniforma, a to se mi líbí. Všechno to obdivuji a mám k tomu hlubokou úctu,“ přiznala ve Face To Face Milada Karasová.

Říká dokonce, že i menší muž, který je i maličko při těle, v uniformě vypadá dobře, má grády a získává na vážnosti a jisté formě důstojnosti. A ráda se za muži v uniformě podívá.

K modelingovému byznysu se Milada Karasová dostala tak, že se v mládí na Máchově jezeře seznámila s fotografem Milanem Šárou, který ji oslovil s tím, že by s ní něco chtěl fotit. Musel se představit jejím rodičům, protože jí bylo šestnáct let. Nafotili spolu několik reklamních fotografií a stále byli v kontaktu ve vší úctě. A v době, kdy se pak vdala a měla už malou dceru, fotograf Šára jí oznámil, že na ÚBOKu je konkurz a hledají nové dívky.

„Přihlásila jsem se díky jeho fotkám, konkurz jsem vyhrála a už jsem u toho zůstala. Začala jsem se tomu věnovat ve 22 letech, v té době se po manekýnách vyžadovala jistá ženskost. Mou kolegyní byla třeba Olga Melíšková, která byla o dvacet let starší. Ale v podstatě to nebylo vidět a byla to krásná, udržovaná ženská. Ty patnáctky, šestnáctky za minulého režimu moc nefungovaly,“ prozradila Karasová.

I když přiznává, že někteří fotografové či agenti u modelek vyžadují takzvaně´nadstandardní služby´, u Milana Šáry, který ji kdysi objevil, to rozhodně tak nebylo. „Milan byl ženatý, šťastný se svou ženou a chtěl jen fotit hezké holky, focení bylo pouze na profesionální bázi,“ podotkla Milana.

I když byla modelka, respektive manekýna, měla zapsáno, že vykonává činnost technické pracovnice. Měla tenkrát také tříprocentní uměleckou daň, což se jí méně počítalo do důchodu. Proto jej má nyní nižší.

Tehdejší požadavky na modeling byly jiné, než jsou dnes. Dnes jde především o štíhlost. „Za nás tohle moc nebylo, ale zase ta krása byla více taková přirozená, ženštější a každá jsem byla úplně jiná. Nebylo to jako přes kopírák, dnes mám pocit, že děvčata jsou si hodně podobná a já je kolikrát ani nerozeznávala, a to bych se v tom měla vyznat,“ podotkla s úsměvem Milada Karasová.

Trend toho, jak mají modelky vypadat, udávají návrháři, kteří raději šijí na vysoké, štíhlé ženy než na štíhlé a menší, nebo plnoštíhlé. I když v poslední době se tento trend trochu mění a mnozí návrháři už šijí na ženštější figury, dokonce se konají speciální módní přehlídky.

Modelingem se dalo uživit poměrně dobře, vzpomíná Karasová. Kdysi měli třeba 12 korun za předvedení jednoho modelu, a třeba za prádlo bylo přes 20 korun. Za přehlídku si modelka před lety, kdy z modelingové branže odešla, vydělala 1500 až 2000 korun. Zvláštní je, že pro čím prestižnější firmu modelka či model pracují, tím jsou ceny nižší. „Protože je to do portfolia ideální, že dotyčný pracoval pro takovou společnost. Nyní se ale v Čechách módní přehlídky konají už jen minimálně, svět se v tomto ohledu mění,“ prozradila Milada Karasová.

Může se pyšnit, že byla u vzniku kariéry TOP modelek, jako jsou Eva Herzigová, Pavlína Němcová, Simona Krainová, Daniela Peštová… A dodnes je šťastná, že poznala úžasná děvčata. Netoužila prý zakotvit v módním světě a mít modelingovou agenturu, ale přišlo to tak nějak samo, přirozeně. Díky Francouzům, kteří byli v Česku pracovně, se dostala do branže, později se pak sama stala majitelkou slavné modelingové agentury Czechoslovakmodels. Z této společnosti vzešly ty nejlepší z nejlepších, a to nejen modelky, ale i modelové. Dnes už agenturu několik let nevlastní a jak Milada přiznává, vůbec jí to nechybí.

Fashion svět a svět showbyznysu pochopitelně sleduje, ale spíše z povdálí. Účastní se občas prestižních akcí, ale žije si svůj život. Jak vnímá české a evropské ženy, jak se dívá na zkrášlování žen a různé plastické úpravy? Co si myslí o módě, kvalitě, udržitelnosti? A proč nežije na zámku, i když jejím manželem je šlechtic a přímý potomek slavného českého krále a císaře? I o tom ve Face To Face Milada Karasová promluvila.

Zdroj: Face To Face / Stream.cz 

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47