Ukázalo se, že Madonna ve své sbírce skrývá dávno ztracený obraz. Měl zmizet z Francie koncem 1. světové války

 Celebrity 
25. ledna 2023 14:38 / Pavla Krejčí
  0
📷
2 fotografie v galerii
Madonna by mohla vlastnit významné dílo Depositphotos
Jak se ukázalo, popová královna Madonna ve své sbírce ukrývá obraz, který se měl ztratit z Francie koncem 1. světové války! V 80. letech ho prý vydražila za 25 milionů korun. Město Amiens, odkud umělecké dílo zmizelo, nyní zpěvačku žádá, aby ho na nějaký čas zapůjčila.

Jedná se obraz Diana a Endymion od Jérôme-Martina Langloise, který zobrazuje římskou bohyni Dianu, jak se láskyplně dívá na hezkého Endymiona. Před více než 100 lety byl vystaven v muzeu v Amiens, ale ztratil se záhy poté, co Německo v roce 1918 bombardovalo město.

O zapůjčení požádala starostka města, obraz by mu totiž mohl pomoci stát se Evropským hlavním městem kultury. Rodiště francouzského prezidenta Emmanuela Macrona kandiduje na tento titul pro rok 2028. "Madonno, pravděpodobně jsi ještě neslyšela o Amiens... ale mezi tebou a naším městem je zvláštní spojení," řekla starostka Brigitte Fouréová ve videu, které zveřejnila na Facebooku.

„Nijak nezpochybňujeme zákonnost vaší koupě, ale my kandidujeme na Evropské hlavní město kultury v roce 2028. A tak bych byla ráda, kdybyste nám v tomto roce při této příležitosti váš obraz zapůjčila,“ pokračovala.

Zapůjčení obrazu by umožnilo obyvatelům vidět toto dílo proslulé dílo, které město celé století postrádá. "Nejsem si jistá, že je to skutečný obraz, ale i kdyby se jednalo o kopii, je velmi podobný dílu a ráda bych, aby to lidé z Amiens mohli znovu vidět." O pravosti se zatím nebylo možné přesvědčit. Nicméně Madonnin obraz postrádá podpis umělce, datum vyhotovení díla a je asi o 3 centimetry menší než originál. 

O Madonnině vlastnictví informoval francouzský deník Le Figaro, který uvedl, že obraz, nebo téměř totožná kopie, byl v roce 1989 prodán na aukci v New Yorku, kde za něj Madonna zaplatila 1,3 milionu dolarů, dnes téměř 30 miliónů korun.

Jedná se o poměrně významné dílo. Obraz byl objednán francouzským králem Ludvíkem XVIII. pro Dianin pokoj ve Versailles, a stát jej následně zakoupil v roce 1873. „Obraz je významný z několika důvodů. Tím největším je, že byl objednán králem do Versailles,“ uvedl podle CCN Francois Séguin, konzervátor Muzea Picardie v Amiens, kde by byl zapůjčený obraz vystaven. Odborník pochybuje, že se jedná o originál, přesto by bylo pro město přínosné, kdyby mohlo dílo alespoň na chvíli vystavit.

Starostka uvedla, že obraz byl pravděpodobně zapůjčen muzeu v Amiens z pařížského Louvru před začátkem války. Následně se po obrazu slehla zem a dodnes po něm nebylo ani stopy. „Řekla jsem si, že by bylo dobré se jí zeptat, jestli bychom si nemohli půjčit tento obraz, který jsme neviděli od první světové války. Obraz byl prodán v naprosto legální aukci; koupila si ho a vlastní ho. Nežádám ji, aby nám ho dala, ale aby nám jej umožnila půjčit jen na pár týdnů, aby ho lidé zde mohli vidět,“ vyjádřila starostka své přání.

Autorský článek, další zdroje: CCN, Le Figaro, Facebook

Témata: Madonna, obraz
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve