Poslední žijící z legendárního filmu. Takhle vypadala Jiřina Bohdalová před 82 lety

 Celebrity 
25. prosince 2020 15:17 / René Černý
  6
📷
7 fotografií v galerii
Jiřina Bohdalová před 82 lety a dnes Archiv filmu, archiv J. Bohdalové
Bylo jí teprve 8 let, když hrála v prvním filmu. V příštím roce oslaví neuvěřitelné 90. narozeniny. Herečku Jiřinu Bohdalovou znají všichni z komedií a pohádek, ale takhle ji mnozí ještě neviděli. Film Madla zpívá Evropě se Zdenkou Sulanovou v hlavní roli a řadou hereckých legend byl pro nesmrtelnou umělkyni první zkušeností před kamerou.

Bohdalka, jak jí dnes všichni říkají, natáčela s Antonií Nedošínskou, Zitou Kabátovou, R. A. Dvorským, Františkem Kruezmannem st. a dalšími v roce 1939. O rok později, tedy během II. světové války, šel snímek do kin a sklidil obrovský úspěch.

Zatímco hlavní představitelka Madly Zdenka Sulanová se v dalších desítkách let ztratila veřejnosti z očí a pracovala v civilních zaměstnáních až do doby, než ji objevil Aleš Cibulka, z Bohdalové se stala hvězda první velikosti.

Poslední film Sulanová natočila v roce 1975 a jmenoval se Čtrtnáctý v řadě. Zemřela v roce 2004 v jihočeských Cerhonicích, v době, kdy s Alešem Cibulkou rozepsala svou knihu vzpomínek. Jiřina Bohdalová, která hrála členku dětského sboru a dostala ve filmu poměrně velký prostor, hraje dodnes. A když jí dá ten nahoře zdraví, točit a hrát bude i dál. 

"Tenkrát jsme tam byli já a Strýček Jedlička jako děti. Po letech jsme na to vesele vzpomínali. Hrál tam i František Filipovský, s kterým já pak několikrát točila, třeba v Panu Tau a podobně," vzpomínala před časem Jiřina Bohdalová, jež v květnu 2021 oslaví devadesátiny.

Je tak jediná žijící z filmu Madla zpívá Evropě. Podobně, jako je jedinou žijící herečkou z legendární komedie Zdeňka Podskalského Bílá paní, který se natáčel na zámku Blatná. "Jsem holt už z té generace v podstatě se Zdenkou Procházkovou nejstarší. Je to zvláštní, ale je to tak," říká legendární Bohdalka.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008