Odešel spravedlivý Krakonoš! Zemřel herec František Peterka!

 Celebrity 
25. listopadu 2016 14:30 / redakce
  0
📷
5 fotografií v galerii
Františku Peterkovi bylo 94 let! Profimedia
Poslední měsíce života strávil v libereckém hospicu. V noci na pátek zde také zemřel. Bylo mu 94 let. Odešel tak jeden z nejlepších herců a spravedlivý Krakonoš František Peterka!

Smrt byla pro Peterku vlastně vysvobozením. V posledních rozhovorech si už nepřál bohužel nic jiného. Po úrazu, kdy jej před mnoha lety srazila řidiče s autem, nemohl pořádně chodit. Měl zničenou nohu a bez berlí se neobešel. Před rokem se do toho všeho přidala zákeřná rakovina.

"Myslel si, že jí porazil, ale bohužel, ozvala se znovu. Hrozně zhubnul. Pak už nemohl pořádně jíst. Potřeboval péči. V hospicu, kde byl od léta, o něj bylo skvěle postaráno. Bohužel věděl, že odtud už neodejde. Hlava mu pracovala skoro do poslední chvíle...," prozradil známý František Peterky z Liberce, kde herec žil.

Kromě role Krakonoše v Krkonošských pohádkách má na kontě i stovky divadelních a desítky filmových a televizních rolí. Hlavně ty známé, jako Zítra to roztočíme, drahoušku, Jáchyme, hoď ho do stroje nebo Já to tedy beru, šéfe a další. 

Zatímco s Ivou Janžurovou se kromě natáčení nestýkali a sám si několikrát posteskl, že ona se zrovna přátelsky k němu nikdy nechovala, i mezi natáčením byla spíš uzavřená, na sklonku života si jej oblíbila Lucie Bílá, která se s ním několikrát potkala. 

"Volala mi nějaká ženská a vydávala se za Lucii Bílou, tak jsem jí praštil telefonem," svěřil se pak se smíchem na tváři Peterka, který netušil, že mu opravdu volá slavná zpěvačka. Setkání s ní bylo pro herce velkou radostí. Už proto, že Bílá má k Liberecku vztah, protože má na Malé Sále chalupu.

František Peterka bude pohřben nejspíš v Liberci, kde celá léta žil a kde také zemřel. Pohřeb se uskuteční nejspíš během příštího týdne. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve