Tomuhle českému umělci tleskali v New Yorku! Zažil umělecký orgasmus!

 Celebrity 
17. února 2016 03:01 / redakce
  0
📷
2 fotografie v galerii
Pavel Šporcl prožil opravdu doslova kulturní orgasmus, byl to obrovský úspěch! archiv P. Šporcla
Kdo nezpíval nebo nehrál v newyorské Carnegie Hall, vlastně jako by nebyl. Své o tom vědí Karel Gott či Helena Vondráčková. Teď už i přední český a ve světě uznávaný houslista Pavel Šporcl, který zažil obrovský úspěch!

Při debutu v nejslavnější koncertní síni světa, newyorské, rodákovi z Českých Budějovic vestoje tleskal hlavní sál Izaak Stern Auditorium a vynutil si přídavek. "Můj sen se splnil. Hrál jsem uvolněně a každou notu jsem si užíval. Jsem šťastný," svěřil se po koncertě Šporcl.

S velkým symfonickým orchestrem The New England Symphonic Ensemble a pod taktovkou italského dirigenta Giuseppeho Lanzetty odehrál náročný houslový koncert Felixe Mendellsohna-Bartholdyho. Jednání o tom, že bude Šporcl hrát v newyorské hudební síni, probíhalo několik let!

Publikum bylo uchváceno kouzelným zvukem jeho modrých houslí "špidlenek" a vyžádalo si přídavek. Tím bylo Paganiniho č. 5 Capriccio.

Modré housle vlastní pouze Pavel Šporcl a pak ve zmenšené podobě i Základní umělecká škola v jihočeském Písku. Nikdo jiný ne, protože si je Šporcl následně nechal zaregistrovat.

"Můj sen se splnil. Jsem opravdu šťastný," svěřil se po koncertě Špocl. Pěsti mu držela manželka, herečka Bára Kodetová, dcery i maminka. Otce už houslista nemá, zemřel poměrně nedávno a působil jako herec Jihočeského divadla. „Táta by byla na Pavla hrdý,“ dodal rodinný známý z divadla.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum