Herec Jaroslav Satoranský o odchodu milované manželky i drahé kolegyně Haně Maciuchové

 Face To Face 
21. dubna 2022 07:18 / René Černý
  0
📷
8 fotografií v galerii
Jaroslav Satoranský na svých 82 let rozhodně nevypadá Face To Face
Původně chtěl být automechanikem, přitom dnes patří k hereckým legendám. Dostal dokonce Cenu Thálie za celoživotní mistrovství. Kdo by neznal Kubu z Krkonošských pohádek nebo majora Koutného z legendární Policie Modravy. Neuvěřitelných 56 let je členem Divadla Na Vinohradech. Hostem talk show Face To Face Reného Kekelyho byl herec Jaroslav Satoranský

Od natočení legendárního Večerníčku Krkonošské pohádky uplynulo více než čtyřicet let a dnes 82letý Jaroslav Satoranský je posledním žijícím hereckým představitelem této série. Z pamětníků žije jen režisérka Věra Jordánová a kameraman František Němec.

„Bylo to krásné natáčení, nádherné. Točili jsme to v trikovém ateliéru na Barrandově. Vždycky, když jsem přišel na to natáčení, jsem se hluboce uklonil mistrům barrandovských dekorací, co dokázali vytvořit. Začínali jsme v roce 1974 a pak byly postupně doplňované ty Večerníčky. Prvních asi osm dílů jsme točili jenom v noci. Nemohli nás dát dohromady, i když jsme byli z jednoho divadla, kromě Františka Peterky (Krakonoše), který byl z Liberce,“ zavzpomínal ve Face To Face Reného Kekelyho herec alias Kuba z Krkonošských pohádek Jaroslav Satoranský.

Vždy po představení na Vinohradech na herce čekalo auto, odvezlo je na Barrandovský kopec, do rána se natáčelo a od deseti dopoledne byla zkouška v divadle. „To bylo takové trochu namáhavé, ale vzpomínám na to moc rád. Těch prvních osm dílů jsme točili asi měsíc nebo možná dva,“ prozradil Satoranský s tím, že když pohádky běžely v televizi, občas na něj někdo na ulici pokřikoval „Kubo, Anče, Hajnej!“.

Od roku 1974 do roku 1984 vzniklo postupně 20 dílů jediného hraného večerníčka. Zajímavostí také je, že loutku sojky vodila Jana Prachařová, manželka Trautenberka, tedy Ilji Prachaře.

Jaroslav Satoranský zavzpomínal i na natáčení další známé televizní záležitosti, a sice seriálu Nejmladší z rodu Hamrů. Ztvárnil mladého Honzu Hamra, maminku mu hrála Libuše Havelková. Nejdojemnější a nejsmutnější díl je ten, v němž stará Hamrová umírá. „I na tohle natáčení moc rád vzpomínám,“ svěřil se Renému Kekelymu herec.

Herec, jehož od září budeme moct vídat na televizní obrazovce v premiérových dílech kultovního seriálu Policie Modrava, nezapomněl zmínit ani poslední setkání s kolegyní herečkou a kamarádkou Hanou Maciuchovou. Jaké bylo jejich poslední shledání před její smrtí? Jak se dozvěděl o tom, že je vážně nemocná? A jak odcházela i Satoranského manželka Libuše, která letos zemřela? I o tom dojemně ve Face To Face Jaroslav Satoranský promluvil.

Zdroj: Face To Face (Stream.cz).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve