Zemřel režisér Básníků Dušan Klein: Tajemství jeho skutečného jména i tragické události, kterou přežil

 Celebrity 
11. ledna 2022 19:09 / René Černý
  0
📷
7 fotografií v galerii
Dušan Klein zemřel ve věku 82 let v jedné z pražských nemocnic Se svolením České televize
Český filmový svět je zase o jednu osobnost chudší. Ve věku 82 let zemřel v neděli po delší nemoci režisér Dušan Klein. Nejvíce se do povědomí diváků zapsal sérií o Básnících, seriálem Hříchy pro pátera Knoxe, ale i komedií Dobří holubi se vracejí nebo pohádkou Markéty Zinnerové Elixír a Halíbela.

Dušan Klein stál i za seriály jako Strážce duší a pomohl přivést na svět nekonečný seriál Ulice. Posledním dílem byl film, který s producentem Miloslavem Šmídmajerem dali dohromady, a to Jak básníci čekají na zázrak. Zde si mimo jiné malou, ale výraznou roli zahrál moderátor Leoš Mareš. 

"Nejsem žádný herec. Jsem ještě horší herec než zpěvák, ale tento PAN REŽISÉR to se mnou, jako jediný na světě, zkusil dokonce dvakrát. Nikdy na Vás nezapomenu, Pane režisére," svěřil se Mareš poté, co se dozvěděl, že Klein zemřel. 

Režisér byl poslední týdny doma na Vinohradech, podle producenta se ale jeho stav na Nový rok výrazně zhoršil a sanita jej převezla do nemocnice, kde v neděli ráno zemřel. 

"Je nám to velice líto, Dušan Klein byl nejenom náš přítel, ale i skoro soused. Bydleli jsme téměř naproti sobě přes ulici. V poslední době ho jeho paní a syn vozili na vozíčku, ale od loňska jsme se už neviděli. Velmi jsem si ho vážil, nejenom proto, že mi dal krásnou roli lékaře profesora v Básnících, kde jsem se několik týdnů učil svou roli s odbornými lékařskými výrazy, ale i pro jeho přistup ke kumštu a životu," svěřil se inStory.cz herec Jan Přeučil.

Život Dušan Klein neměl zrovna jednoduchý, především pak dětství. Málokdo ví, že se narodil na Slovensku a původně se nejmenoval Dušan, ale Julius. Před hrozbou transportu se za války s rodiči i dvěma staršími bratry skrýval v jednom statku v Nízkých Tatrách. Asi po půl roce našel jejich otec kontakt na katolický klášter pro sirotky v Bratislavě, kde je tamní farář ukryl pod jménem Ružiakovi. Bratři Kleinovi pak dostali jejich doklady a z Julia se stal Dušan. Toto jméno si už později známý režisér ponechal.

Kvůli svému židovskému původu strávil Dušan Klein několik let v koncentračním táboře v Terezíně. Přežil tak děsivé chvíle a měl obrovské štěstí, že nedopadl jako tisíce lidí, kteří zaplatily životem. Na Slovensko se už nevrátil. Usadil se v Praze a po krátké kariéře dětského herce se přemístil za kameru. 

Zdroj: Autorský článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod