Naštvaný Troška: Jeho kolega dostal dotaci na film, který má být propadákem a on nic!

 Celebrity 
12. prosince 2015 04:00 / redakce
  0
📷
2 fotografie v galerii
Troška je naštvaný, protože filmový fond rozdává peníze na díla, která nemají být úspěšná archiv
Komerčně nejúspěšnějších režisér Zdeněk Troška je naštvaný! A má být na co. Zdá se, že nejen on. Zatímco velmi těžko shání peníze na natáčení svých komedií a pohádek, jeho kolegovi, který točí jeden propadák za druhým Juraji Jakubiskovi přidělili 6 milionů korun. A to přesto, že komise ví, že nové "dílo" bude shit.

Jakubisko s manželkou, producentkou Deanou Jakubiskovou Horváthovou dostali od Státního fondu kinematografie šest milionů korun na nový snímek Sedminohý Lukáš za více než 100 milionů korun! Přesto, že komise v posudku uvedla, že film nebude zřejmě úspěšný a navštěvovaný.

"To je pěkný bordel. Ale tady je vidět, jak to funguje a že je to - ruka ruku myje. Proč to nedají třeba Troškovi, který plní kina jako nikdo," rozčílila se jedna z hereček, která má s Jakubiskem své zkušenosti.

"Když jsme točili Báthory, tak to bylo něco strašného. Peníze tekly nekontrolovatelně, dodnes nezaplatili velké peníze mnohým lidem, měli dokonce exekuci a insolvenci a vše se uhladilo. Teď dostanou další prachy? To si někdo dělá pr...l?," diví se herečka a není sama.

Diví se i sám režisér Zdeněk Troška, i když trochu střízlivěji. "Víte o čem to je. Jen o tom, s kým kamarádíte, s kým chodíte na večírky a podobně. A protože já s nikým "vlivným" nekamarádím, nikomu jaksi nikam nelezu, nechodím na žádné mecheché, mám smůlu," podotkl Zdeněk Troška, který už dlouhá léta kritizuje rozdělování peněz podobným způsobem, stejně jako rozdávání slavných filmových Lvů.

"Tak o mě tvrdí, že jsem režisér, který točí komerční filmy. Já tedy nevím, ale oni ostatní netočí komerční věci? Oni nechtějí vydělat peníze, které se do toho vložily, oni nechtějí, aby to bylo úspěšné, aby na to lidé chodili? Je mi to celé nějaké divné," podotkl už mnohokrát autor Sluncí, sen, Kameňáků, Babovřesků, pohádek, nebo nové komedie Strašidla, která půjde do kin příští rok.

Podotýká, že on točí komedie, které pro "intelektuály" nejsou uměním. "Pro ně je uměním, že tam někdo trpí, zvrací, fetuje, neustále něco řeší, když je to o rozervaných duších a pokud možno, když to má nějaký ještě více rozervaný název," míní Troška.

To, že Jakubiskovi dostali podporu na svůj nový "trhák", která má stát neskutečnou dardu, vidí sama producentka jako opodstatněné! „Ti experti přeci nemůžou dopředu vědět, jestli film bude úspěšný, jestli na něj lidi do kina přijdou. To neví nikdo. Roky jsem o grant žádala. Požádala jsem o deset, dostala jsem šest milionů," nechala se Jakubisková Horváthová slyšet.

Jejich poslední film Bathory vyšel na zhruba 300 milionů korun. Dodnes ale manželé splácí dluhy, které z něj zůstaly. Podle mnohých je už ale taky nikdy nesplatí!
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod