Populární zpěvačka prodělala chemoterapii! Proto o ní nikdo dlouho neslyšel

 Celebrity 
18. října 2015 03:02 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zpěvačka prodělal v posledních měsících náročnou chemoterapii Shutterstock
Americká zpěvačka a herečka Selena Gomez podstoupila chemoterapii. V rozhovoru pro americký týdeník Billboard prozradila, že její diagnostikovali lupus. To je pravý důvod, proč jsme o třiadvacetileté interpretce posledních několik měsíců téměř neslyšeli.

„Diagnostikovali mi lupus a podstoupila jsem chemoterapii. To je důvod mé pracovní pauzy," uvedla. Rodačka z Texasu také prozradila, že ji velmi rozzlobily hlavně drby, podle nichž bojovala se závislostí. „Tak moc jsem chtěla říct: Ani nevíte, o co tu jde, podstupuji chemoterapii, vy idioti'," dodala.

Lupus, celým názvem systémový lupus erythematosus (SLE), je chronické zánětlivé autoimunitní onemocnění, které má velmi rozmanité projevy. I když nevíme, co onemocnění přímo vyvolává, víme, jak vzniká. Rozhodující roli zde hraje porucha imunitního systému, kdy organismus tvoří protilátky namířené proti vlastním tkáním. Tyto protilátky, nazývané jako autoprotilátky, napadají vlastní buňky těla, jakoby byly cizí a snaží se je zničit. Tímto mechanismem dochází ke vzniku zánětu a následnému poškození postižených tkání. Onemocnění může postihnout kůži, klouby, a často i vnitřní orgány, jako jsou například ledviny, plíce, srdce nebo mozek. U každého pacienta se však onemocnění může projevovat jinak. Lidé s tímto onemocněním mají vyšší riziko srdečního infarktu a mozkové příhody.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít