SKANDÁL! Herečka měla donášet na kolegy, včetně Wericha, Zeman ji udělí metál?

 Celebrity 
15. října 2015 13:05 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Jitka Frantová Pelikánová má být vyznamenána Milošem Zemanem, přesto, že měla donášet STB Profimedia
Tak tomu se říká skandál roku! Na Den Československé státnosti, tedy 28. října má být na Hradě prezidentem Milošem Zemanem vyznamenána herečka, která měla údajně donášet na své kolegy, včetně velikána Jana Wericha. Jde i Jitku Frantovou Pelikánovou.

Podle serveru Aktuálně.cz měla herečka v 60. letech spolupracovat aktivně s tehdejší Státní bezpečností Z dokumentů archivu vyplývá, že vdova po významném novináři a politikovi Jiřím Pelikánovi donášela na české herce. Přesto však Kancelář prezidenta republiky nehodlá rozhodnutí změnit.

„V archivu se dochovala jen část operativního svazku, z něhož vyplývá, že Jitka Frantová v roce 1961 souhlasila s nabídkou spolupráce se Státní bezpečností,“ uvedl pro server historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Bezpečnost Pelikánovou dokonce několikrát vyslala do zahraničí a tím sledovala české exulanty. „A pracovníci StB si ji ve svodkách pochvalovali jako oddanou a iniciativní spolupracovnici,“ píše se ve zprávě. Vyjádření Pelikánové se získat nepodařilo.

Karty se prý za minulého režimu otočily a tím, kdo byl později sledován, byla Pelikánová, její manžel a celá rodina. Důvodem byl reformní rok 1968, kdy dokonce měla STB do jejich bytě v Římě instalovat bombu. Krátce před tím byli nuceni vystěhovat se do Itálie, kde požádali o politický azyl.

"Je to výsměch všem umělcům, kteří buď nesměli účinkovat, nebo to měli opravdu těžké a musel držet takříkajíc hubu a krok. Je vidět, co se na Hradě děje a kdo je vyznamenáván. Měli by to být lidé morálně čistí a ne někdo, u koho jsou sebemenší pochybnosti," myslí si jedna z českých hereček.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod