Deset let od smrti legendárního herce Brzobohatého. Jeho syn Ondřej promluvil o posledních minutách jeho života

 Face To Face 
12. září 2022 08:00 / René Černý
  2
📷
10 fotografií v galerii
Dnes uplynulo deset let od úmrtí herce Radoslava Brzobohatého Česká televize/volný zdroj, Face To Face
Dnes je to přesně deset let, kdy do hereckého nebe odešel jeden z nejcharismatičtějších československých herců Radoslav Brzobohatý. Osudným se mu stalo to, na co umírá poměrně hodně mužů, aniž vědí, že jim to hrozí. Aneurysma! Jakási časovaná bomba v těle, kterou lze odhalit jen včasným vyšetřením.

Výduť na srdeční aortě je poměrně častá příčina úmrtí mnoha mužů nad padesát let věku. U žen se pak tento druh onemocnění vyskytuje spíše v mozku. Radoslav Brzobohatý, který zemřel den před svými 80. narozeninami, trpěl stejnou chorobou jako třeba zpěvák a muzikant Karel Hála nebo spisovatel Michal Viewegh. Ten však náhlou příhodu břišní přežil. Dodnes však podle svého vyjádření není zcela úplně v pořádku. 

Radoslav Brzobohatý odešel však ze dne na den. Nikdo netušil, co se v jeho těle odehrává. V noci mu bylo zle. A protože byl ohleduplný ke své rodině, nechtěl takzvaně nikoho obtěžovat. To se mu nejspíš stalo osudným. I když, kdo ví, pokud by se i podařilo dopravit jej do nemocnice včas, možná by se podařilo herce zachránit.

Den před tím s manželkou Hanou Gregorovou plánovali, jak oslaví jeho životní jubileum. Radoslav se totiž narodil 13. září 1932 a zemřel 12. září 2012, tedy přesně jeden den před svými narozeninami.

Měl roztočený legendární seriál Vyprávěj, kde měl dokonce hrát svou vlastní smrt. Za sebou měl náročné natáčení filmu Vrásky z lásky režiséra Jiřího Stracha se svou druhou ženou Jiřinou Bohdalovou. Právě až tento snímek je na sklonku života dal po mnoha letech opět jako kolegy dohromady. Řadu let se jeden druhému raději vyhýbali. 

"Život je tak krásný a rychle uteče, že je až škoda se občas nezastavit a neužít si ho naplno i v pokročilém věku," prohlásil v jednom z rozhovorů v dubnu roku 2012, tedy pět měsíců před svou smrtí. 

Posledních 32 let života prožil herecký bard po boku slovenské herečky Hany Gregorové, s níž měl syna Ondřeje. Z předchozího vztahu si přivedla dceru Rolu, k níž se Brzobohatý vždy choval jako k vlastní. Zajímavostí je, že Brzobohatý sám se narodil na Slovensku, ale pak vyrůstal na Moravě, kterou miloval a považoval se za Valacha. 

"Důležité je, aby se dva lidi, kteří spolu žijí, spolu nenudili. Aby ten vztah, i když mezi námi byl dvacetiletý rozdíl, byl pořád dynamický. Radek byl muž mého života a věřím, že i on to měl tak se mnou," prohlásila dnes 70letá Gregorová, která žije více v maďarské Rajce s partnerem Ondřejem Koptíkem. Kdykoli je v Česku, vrací se se vzpomínkou, květinou a svíčkou na hrob svého milovaného muže na pražský Vyšehrad. 

Syn Brzobohatého a Gregorové, herec, skladatel a producent Ondřej Gregor Brzobohatý byl nedávno hostem talk show René Kekelyho Face To Face. Tam prozradil mnohé o své rodině, o svém otci a promluvil i o jeho posledních hodinách. I o tom, jak se s odchodem milovaného táty vypořádával. 

Autorský článek, další zdroj: Face To Face.

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47