Legenda české dechovky a herec Josef Zíma oslavil úctyhodné narozeniny. Život neměl rozhodně jednoduchý

 Face To Face 
18. května 2022 11:02 / René Černý
  0
📷
7 fotografií v galerii
Zpěvák a herec Josef Zíma oslavil úctyhodné 90. narozeniny Face To Face
Legenda české dechovky, zpěvák, ale taky herec Josef Zíma oslavil úctyhodné 90. narozeniny. Do pražského divadla U hasičů mu přišlo popřát mnoho jeho přátel a kolegů. Nechyběla ani Ivana Gottová, Karel Vágner nebo Yvetta Simonová. Jediné, co si Pepíček, jak mu blízcí říkají, přeje, je zdraví.

Nebýt bolavých nohou, Josef Zíma by si prý ani nepřipustil, že je mu už 90 let. Na osud, který k němu nebyl vždycky zrovna příznivý, ale nežehrá. Na světě je rád, a jak říká sám, rád by si to tu ještě chvíli užil.

"Já jsem na světě rád, jsem rád mezi lidmi a nevidím nic nějak černě. I když se staly různé věci, které tak trochu zamíchaly tím osudem, staly se a já je nezměním. Ale jsem šťastný, že jsem se těch devadesátin dožil," svěřil se inStory.cz Josef Zíma. 

Do povědomí veřejnosti se dostal hlavně rolí v pohádce Princezna se zlatou hvězdou, kde hrál prince Radovana. To se psal rok 1959 a tehdy mladého okatého sympatického Josefa Zímu obsadil režisér Martin Fryč. Princeznu si zahrála tehdy už těhotná Marie Kyselková. 

"Bylo to trochu divoké natáčení, protože tenkrát jsem se zranil na stehně a Martin Růžek, který hrál krále Kazisvěta, mi zase málem usekl patu mečem. Stačilo málo a byl jsem možná bez spodku nohy," zavzpomínal i v talk show Face To Face René Kekelyho na 63 let starou záležitost při natáčení Josef Zíma.

Jeden z mála natáčecích dnů, které Josef Zíma měl, protože se netočilo nijak dlouho, byl pro něj velmi nepříjemným. Na place totiž nebyl úplně v pohodě. "No co, teď už to přiznat můžu, byl jsem tak trochu společensky unavený. Protože se mi tehdy narodila dcera Zuzanka my jsme to trochu zapíjeli. Já jsem pak druhý den na place byl dost nevyspalý a maskérky udělaly kus práce, pokud to divák na výsledku nepozná," podotkl Josef Zíma.

Život se s ním ale moc nemazlil. Jako mladý měl vážnou nehodu, po níž zemřel člověk. Jeho kolegyně, zpěvačka Judita Čeřovská mu to dlouho nemohla zapomenout. Především pak ale její manžel Vladimír Čeřovský, který se k němu prý nechoval vůbec dobře. 

"Nebylo to dobré období a ten její partner proti mě brojil. Chtěl mně zničit...  Až krátce před její smrtí jsme si ty věci nějak s Juditou vyříkali. Prostě jsem usnul a narazil s autem do stromu," zavzpomínal na více než šedesát let starou tragickou záležitost Zíma.

Režisér Jiří Jungwirth, který tehdy seděl vedle zpěváka, bohužel po nehodě zemřel na následky zranění. Ostatní, včetně řidiče, zpěváka Josefa Zíma vyvázli s těžkými zraněními, ale nebyli ohroženi na životě.

Sám Zíma tehdy od prokurátora dostal tříletý podmíněný trest a náhradu škody, zákaz řízení a povinnost uhradit škody. "Tři roky mi sráželi peníze z platu. Tuhle kapitolu bych ze svého života nejraději vymazal," podotkl Zíma. 

"Když jsem se pak s tím prokurátorem po létech náhodou potkal, trochu mě uklidnil. Řekl mi, že ten režisér nezemřel přímo na zranění z nehody, ale že mu v těle při operaci zapomněli lékaři nějakou gázu. Sice se mi trochu ulevilo, ale viníkem jsem stále byl," přiznal Zíma. 

Zpěvákovi bylo tehdy 27 let, byl už poměrně slavný a měl krátce po svatbě s herečkou Evou Klepáčovou. Pak právě s ní prožil desítky let. Jenomže kvůli psychickým problémům manželky, pokusu o sebevraždu, depresím, ale i jejímu sklonu k alkoholu, si prožil své. Na něm primárně zůstala povinnost postarat se o rodinu i o dceru. 

Když před deseti lety Eva Klepáčová zemřela, znamenalo to pro Josefa velkou ztrátu. Prožili spolu přes padesát let života. I když život s ní prý byl někdy velmi krutý, nikdy ho prý nenapadlo, že by od ní odešel. Dnes je šťastný, že má skvělou dceru, vnoučata, a že jako rodina fungují skvěle. 

"Jediné, co bych si k těm devadesátinám přál je, aby mi ještě aspoň trochu sloužilo to zdraví, a abych mohl sem tam někde vystoupit. Lidi, publikum, atmosféra, to je to, co mi dělá dobře na těle i na duši," dodal oslavenec Josef Zíma. 

Autorský článek, další zdroj Face To Face.

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47