Kellner, Babiš, Křetínský nebo Bakala? Kdo z Čechů je nejbohatší a jaké jmění má

 Celebrity 
03. srpna 2019 12:30 / Blanka Štiková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nejbohatším Čechem je podnikatel Petr Kellner (vpravo) Facebook
Víte, kdo je nejúspěšnějším byznysmenem v Česku? Podívejte se na 50 nejbohatších Čechů za rok 2018. Nejbohatší Čech je dokonce i v žebříčku mezi stovkou nejmovitějších lidí světa.

Nejbohatším Čechem je podnikatel Petr Kellner (55 let) s majetkem ve výši 310 miliard Kč, který podniká v oboru financí, patří mu firmy jako PPF, O2, Home Credit, Air Bank, Cetin.

Druhým nejbohatším je Andrej Babiš (64 let) podnikající v oboru chemie s majetkem 75 miliard Kč. Vlastní firmy Agrofert, Duslo, Deza, SKW Piesteritz, Lieken, Lovochemie, Mafra, Kostelecké uzeniny a desítky dalších.

Na třertí příčce se umístil Karel Komárek (50 let) podnikající v oboru energetika a loterie, jeho majetek činí 67 miliard Kč, vlastní firmy KKCG, Moravské naftové doly (MND), Sazka, OPAP, Fischer.

Na čtvrtém místě skončil Radovan Vítek (48 let), který podniká v oboru realit, vlastní firmu CPI Property Group a jeho jmění činí 60 miliard Kč.

Pátou pozici obsadil Daniel Křetínský (44 let) podnikající v energetice s 59 miliardami Kč, který vlastní EPH, Blesk či Spartu.

Šestý nejúspěšnější Čech je Pavel Tykač (55 let) s 31 miliardami Kč z oboru energetika, vlastní firmy jako Seven Energy, Vršanská uhelná, Severočeská energetická.

Na sedmé příčce skončil Pavel Baudiš (59 let) s majetkem 27 miliard Kč podnikající se softwarem AVAST. Osmý je Marek Dospiva (50 let) s 22 miliardami Kč vlastnící firmy Penta, Dr. Max, Fortuna, Aero Vodochody, který podniká hlavně v oboru finance.

Na devátém místě se umístil Eduard Kučera (66 let) podnikající se softwarem AVAST, jehož majetek je 19 miliard Kč.

A konečně desátým nejbohatším Čechem se stal Zdeněk Bakala (58 let) s 18 miliardami Kč v oboru investice s firmami LBM, Economia či Bakala Foundation.

Petr Kellner

Nejbohatším Čechem je podnikatel Petr Kellner (55 let) disponující majetkem ve výši 310 miliard Kč. Ke dni 16. června 2019 odhadl americký časopis Forbes Kellnerův majetek na 15,5 miliardy dolarů, čímž se zařadil na 73. místo v žebříčku světových miliardářů. 

Petr Kellner se narodil v České Lípě, své mládí však prožil v Liberci. V současné době žije ve své rozsáhlé rezidenci v Podkozí na Berounsku. V roce 1982 vystudoval Střední ekonomickou školu v Liberci a v roce 1986 Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor ekonomika průmyslu. Kellner vlastní letadlo Boeing Business Jet 737-700. Jeho vila ve Vraném nad Vltavou od architekta Josefa Pleskota se dostala do učebnic architektury a získala několik architektonických cen. S manželkou vlastní také vilu na Hanspaulce (odhadovaná cena 250 milionů Kč) vedle bývalého Hotelu Praha, okolní pozemky vlastní společnost patřící pod PPF Holding. Dále vlastní byt na sídlišti v pražských Vokovicích, srub v Alpách, dům v Katalánsku či vilu na Barbadosu.

Andrej Babiš

Druhým nejbohatším Čechem je Andrej Babiš (64 let) s majetkem ve výši 75 miliard Kč. Babiš je český politik a podnikatel slovenského původu, od prosince 2017 je předsedou vlády České republiky. Se jměním odhadovaným na 3,5 miliardy dolarů patří Andreji Babišovi 617. místo mezi nejbohatšími lidmi světa. Předběhl tak například Donalda Trumpa, který má podle Forbesu „jen“ 3,1 miliardy dolarů.

Babiš je zakladatelem velkého koncernu Agrofert, který vlastnil až do 3. února 2017, kdy své firmy převedl do svěřeneckého fondu. Agrofert je v současnosti největším českým zemědělským, potravinářským a chemickým holdingem, do něhož se zařadilo kolem 250 firem, jejich konsolidované tržby dosáhly v roce 2012 téměř 132,5 miliard Kč. Agrofert vlastní nebo má v nájmu 57 tisíc hektarů zemědělské půdy, to je asi 0,7 procenta území ČR. Obor chemie tvoří 40 % tržeb koncernu. Součástí koncernu jsou například firmy DEZA, Duslo, Lovochemie, Precheza, Synthesia, Fatra, SKW Piesteritz, Oseva, Vodňanské kuře, Kostelecké uzeniny, Krahulík - Masozávod Krahulčí, Kmotr – Masna Kroměříž, Olma, Mlékárna Hlinsko, Penam, Profrost. Do portfolia Agrofertu patří také velký mediální koncern MAFRA a. s.

Andrej Babiš se narodil v Bratislavě, v souvislosti s postavením svého otce strávil Babiš část svého dětství a mládí ve Francii a ve Švýcarsku. Po studiích na tehdejší bratislavské Vysoké škole ekonomické začal pracovat v podniku zahraničního obchodu Chemapol. V roce 1980 se stal členem Komunistické strany Československa (KSČ). V roce 1985 byl vyslán jako zahraniční delegát do Maroka, kde strávil šest let. V roce 1980 jej začala Státní bezpečnost (StB) evidovat jako svého důvěrníka. Od října 2013 je poslancem Parlamentu České republiky, v letech 2014 – 2017 působil jako první místopředseda vlády a ministr financí v kabinetu Bohuslava Sobotky. Babiš má značnou ekonomickou, politickou a mediální moc. Díky čerpání dotací z veřejných zdrojů a státním zakázkám byl obviňován ze střetu zájmů.

Karel Komárek mladší

Karel Komárek mladší (50 let) je český podnikatel a třetí nejbohatší Čech. V roce 2018 agentura Bloomberg odhadla Komárkovo majetek na 3,3 miliardy dolarů. Časopis Forbes pak v roce 2019 Karla Komárka zařadil na 715. místo žebříčku světových miliardářů a s odhadovaným majetkem 67 miliard Kč je podle tohoto časopisu třetím nejbohatším Čechem. Karel Komárek se narodil 15.března 1969 v Hodoníně. Podnikat začal hned po studiích, postupně vybudoval jednu z nejvýznamnějších českých rodinných firem. Komárek s rodinou tráví hodně času ve Švýcarsku.

Karel Komárek mladší je vlastníkem skupiny KKCG, kterou v roce 1995 založil. KKCG se soustřeďuje na oblast loterií a herního průmyslu, ropy a zemního plynu, ale také informačních technologií. Skupina KKCG podniká v 18 zemích světa a patří sem například společnosti: SAZKA Group, Moravské naftové doly (MND), FISCHER Group a další. V roce 2004 se skupina KKCG stala majoritním akcionářem CK Fischer, jedné z největších tuzemských cestovních kanceláří. V roce 2012 Komárkova skupina KKCG stala stoprocentním vlastníkem největší české loterijní společnosti Sazka, díky ní vznikla největší evropská gamingová společnost SAZKA Group, která drží podíly v české společnosti Sazka, rakouském Casinos Austria, řeckém OPAP a podílí se na provozu licence největší italské loterie Lotto. KKCG je aktivní i na trhu s nemovitostmi, v sektoru residenčního bydlení jsou to její „top rezidence“ v Praze. 

Radovan Vítek

Čtvrtý v žebříčku skončil český podnikatel Radovan Vítek (48 let), který především přes mateřskou společnost Czech Property Investments a její dceřinou skupinu CPI Group vybudoval realitní impérium. Patří mezi nejbohatší Čechy, hodnota jím ovládaného majetku se pohybuje okolo 60 miliard Kč. Podle časopisu Týden byl v roce 2010 na 7. místě v žebříčku 111 českých a slovenských miliardářů. Časopis Forbes jej v roce 2017 umístil na 3. místo ve svém žebříčku nejbohatších Čechů.

Loni na sklonku roku koupil do rodinného majetku závodiště ve Velké Chuchli, které chce podstatně modernizovat a rozšířit o parkurové závody. Podnikat začal již v mládí, první větší úspěchy si Vítek připsal ve slovenských privatizacích se skupinou Istrokapitál a v ČR se uvedl při nepřátelském převzetí družstva Včela na přelomu let 1996 a 1997. Zejména bulvární ohlas vyvolal jeho rozvod s bývalou ženou Evou, která následně požadovala 3,6 miliardy korun.

Daniel Křetínský

Pátým nejbohatším Čechem je český právník, podnikatel a spoluvlastník fotbalového klubu AC Sparta Praha Daniel Křetínský (44 let). Jeho majetek činí 59 miliard Kč, podniká v energetice. V žebříčku dolarových miliardářů je s částkou 2,9 miliardy dolarů na 775. místě. Obývá pražskou vilu u Mrázovky, ve které za první republiky bydlel průmyslník Jaroslav Preiss a za totality komunistický pohlavár Vasil Biľak. Ve volném čase hraje golf a tenis a je sběratelem umění.

Daniel Křetínský má bakalářský titul z politických věd a titul magistra a doktora práv z Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Po studiích působil jako koncipient v brněnské advokátní kanceláři Gottweis & Partner. V roce 1999 začal v Praze pracovat pro investiční skupinu J&T, v roce 2003 se stal partnerem skupiny, čímž získal právo podílet se na ziscích. V roce 2009 se v rámci skupiny J&T podílel na založení české energetické skupiny Energetický a průmyslový holding, a.s. (EPH), kde je v současné době majoritním vlastníkem (94 %). EPH působí v šesti evropských státech a zaměstnává téměř 25 tisíc lidí. Je také majoritním vlastníkem EP Industries, odštěpené z EPH, která vlastní mimo jiné firmu AVE CZ nebo SOR Libchavy. Dále je šéfem fotbalového klubu AC Sparta Praha, který společně se skupinou J&T a dalšími akcionáři od roku 2004 vlastní. Křetínský je též spolumajitelem někdejšího vydavatelství Ringier ČR (Blesk, Reflex, deník Sport) přejmenovaného na Czech News Center.

Pavel Tykač

Na šesté příčce se umístil Pavel Tykač (55 let), který je český podnikatel a investor s dlouhodobými zkušenostmi v sektoru energetiky. Jeho majetek činní 31 miliard Kč. Časopis Forbes zařadil Pavla Tykače v roce 2017 na šesté místo v žebříčku nejbohatších Čechů, jeho majetek odhadl na 31 miliard korun. V současnosti je jediným majitelem Seven Energy Group, významného hráče na českém energetickém trhu, který plánuje expanzi na evropský energetický trh. Pavel Tykač ovládá těžební a energetickou skupinu Seven Energy, která zahrnuje elektrárnu Chvaletice a těžební společnosti z Mostecka – Severní energetickou a Vršanskou uhelnou. Obchody s akciemi (jmenovitě elektrárenské společnosti ČEZ a společnosti Telefónica) a spekulace na pohyb měn jsou pravděpodobně největší zdroje Tykačova miliardového majetku.

Pavel Tykač zahájil svou podnikatelskou kariéru po revoluci prodejem výpočetní techniky. Na začátku 90. let založil s dalšími partnery společnost Vikomt, která se výrazně prosadila na trhu. V polovině 90. let svůj podíl prodal a získané peníze použil k nákupu tehdy malé královéhradecké Regiobanky (dnes Hypoteční banka), kterou následně velmi výhodně prodal IPB. V roce 1995 se pak účastnil vzniku volného společenství investorů kolem společnosti Motoinvest. Díky své investiční firmě Motoinvest získal Tykač podíly v četných bankách (Kreditní banka Plzeň, Agrobanka, Ekoagrobanka).

Žebříček 50 nejbohatších Čechů za rok 2018

1. Petr Kellner (55 let), obor: finance, majetek: 310 mld. Kč.
2. Andrej Babiš (64 let), obor: chemie, majetek: 75 mld. Kč.
3. Karel Komárek (50 let), obor: energetika, loterie, majetek: 67 mld. Kč.
4. Radovan Vítek (48 let), obor: reality, majetek: 60 mld. Kč.
5. Daniel Křetínský (44 let), obor: energetika, majetek: 59 mld. Kč.
6. Pavel Tykač (55 let), obor: energetika, majetek: 31 mld. Kč.
7. Pavel Baudiš (59 let), obor: software, majetek: 27 mld. Kč.
8. Marek Dospiva (50 let), obor: finance, majetek: 22 mld. Kč.
9. Eduard Kučera (66 let), obor: software, majetek: 19 mld. Kč.
10. Zdeněk Bakala (58 let), obor: investice, majetek: 18 mld. Kč.
11. Tomáš Chrenek (56 let), obor: průmysl, majetek: 17 mld. Kč.
12. Jiří Šmejc (47 let), obor: finance, majetek: 17 mld. Kč.
13. Ivo Lukačovič (45 let), obor: software, majetek: 16 mld. Kč.
14. Tomáš Němec (61 let), obor: investice, majetek: 15.8 mld. Kč.
15. Oldřich Šlemr (55 let), obor: investice, majetek: 15.8 mld. Kč.
16. Dušan Kunovský (47 let), obor: reality, majetek: 15 mld. Kč.
17. Aleš Zavoral (42 let), obor: retail, majetek: 12,5 mld. Kč.
18. David Beran (51 let), obor: finance, majetek: 11 mld. Kč.
19. Jiří Šimáně (69 let), obor: doprava, majetek: 11 mld. Kč.
20. Tomáš Krsek (47 let), obor: investice, majetek: 10 mld. Kč.
21. Jaromír Tesař (46 let), obor: energetika, majetek: 9 mld. Kč.
22. Petr Otava (45 let), obor: komodity, majetek: 8,5 mld. Kč.
23. Pavel Hubáček (50 let), obor: finance, majetek: 8,1 mld. Kč.
24. František Štěpánek (66 let), obor: energetika, majetek: 7,8 mld. Kč.
25. Jiří Písařík s rodinou (42 let), obor: energetika, majetek: 7,6 mld. Kč.
26. Pavel Bouška (42 let), obor: krmiva pro zvířata, majetek: 7,5 mld. Kč.
27. Martin Hájek (39 let), obor: software, majetek: 7,5 mld. Kč.
28. Ondřej Tomek (45 let), obor: finance, majetek: 7 mld. Kč.
29. Jaromír Šmejkal (68 let), obor: doprava, majetek: 7 mld. Kč.
30. Pavel Juříček (62 let), obor: průmysl, majetek: 6,8 mld. Kč.
31. Michal Strnad s rodinou (26 let), obor: zbrojařina, majetek: 7,3 mld. Kč.
32. Vít Kutnar (49 let), obor: retail, majetek: 6,6 mld. Kč.
33. René Holeček (53 let), obor: zbrojařina, 6,5 majetek: mld. Kč.
34. Lubomír Stoklásek (69 let), obor: strojírenství, majetek: 6,4 mld. Kč.
35. Radim Passer (55 let), obor: reality, majetek: 6,1 mld. Kč.
36. Jaroslav Rokos (56 let), obor: energetika, majetek: 5,9 mld. Kč.
37. Jiří Hlavatý (70 let), obor: průmysl, majetek: 5,9 mld. Kč.
38. Dalibor Dědek (62 let), obor: průmysl, majetek: 5,7 mld. Kč.
39. Martin Vohánka (43 let), obor: doprava, majetek: 5,6 mld. Kč.
40. Jitka Cechlová Komárková (47 let), obor: průmysl, majetek: 5,4 mld. Kč.
41. Ivan Zach (55 let), obor: média, majetek: 5 mld. Kč.
42. Michal Korecký (49 let), obor: strojírenství, majetek: 5 mld. Kč.
43. Zbyněk Frolík (65 let), obor: zdravotnická technika, majetek: 5 mld. Kč.
44. Petr Pudil (44 let), obor: energetika, majetek: 5 mld. Kč.
45. Vasil Bobela (54 let), obor: energetika, majetek: 5 mld. Kč.
46. Jan Dobrovský (58 let), obor: energetika, majetek: 5 mld. Kč.
47. Leoš Novotný (57 let), obor: potravinářství, majetek: 5 mld. Kč.
48. Petr Němec (58 let), obor: farmacie, majetek: 5 mld. Kč.
49. Vlastislav Bříza (72 let), obor: průmysl, majetek: 4,6 mld. Kč.
50. Luděk Sekyra (55 let), obor: reality, majetek: 4,5 mld. Kč.

Žebříček sestavil magazín Forbes, údaje jsou platné k září 2018. Dále čtěte: Nejlépe placené světové celebrity: V roce 2019 jsou na prvních dvou příčkách ženy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47