Nelehký život herečky Stelly Zázvorkové. Utajená smrtelná nemoc i sebevražda jediné dcery

 Celebrity 
30. dubna 2020 12:08 / René Černý
  0
📷
11 fotografií v galerii
Stelle Zázvorkové by letos bylo 98 let Archiv ČT
Letos v květnu to bude neuvěřitelných 15 let, kdy do hereckého nebe odešla jedna z největších a nejoblíbenějších českých hereček. Stella Zázvorková zemřela ve věku 83 let za poměrně dramatických okolností. Ale až po jejím odchodu se přišlo na to, že smrt pro ni, v jejím faktickém zdravotním stavu, byla v podstatě vysvobozením.

Stella Zázvorková byla typ ženy, o kterých se říká, že jsou krev a mlíko. A také typ hereček, které v podstatě vymizely. Role maminek, později babiček, jí byly šité doslova na míru. Však si těchto rolí taky dosytosti užila. Ať už šlo o seriál Arabela, filmy Pelíšky, Babí léto nebo další snímky.

Stella Zázvorková, dcera slavného filmového architekta Jana Zázvorky, který byl třeba i autorem památníku na pražském Vítkově, a taky sestra dalšího slavného filmového architekta Jana, byla od začátku přesvědčena, že chce být herečkou. Měla obrovský talent. Nejvíce jí dalo působení u Jana Wericha, tedy v Divadle E. F. Buriana, které on vedl. Ráda a často na to vzpomínala a byla také jednou z hereček, které často chodívaly na dýchánky do legendární Werichovy vily.  

"Stella byla živel. Byla to neskutečná studnice moudrosti. Uměla asi pět světových jazyků a když vyprávěla, všichni poslouchali a ani nedutali. Milovala život, lidi, kolegy. U ní v dejvickém bytečku se dělaly mejdany. Ona skvěle vařila, takže jsme tam s mámou často byly hosty, ale chodili k ní i další kolegové a kamarádi," vzpomínala před časem herečka Simona Stašová na chvíle, které se už nikdy nevrátí.

Zázvorková žila v prvním patře proslulého »hereckého domu«, což je činžovní dům ve Velvarské ulici 11, který si společnými silami koncem 50. let postavili členové Divadla ABC. Je zde dodnes 24 bytů a v minulosti tu bydlela taková jména jako Květa Fialová s manželem Pavlem Hášou, Hana Hegerová, Jaroslava Adamová, Josef Hlinomaz, Vlastimil Hála, Richard Kubernát, režisér Ján Roháč nebo třeba jako malý moderátor Alexander Hemala s bratrem a rodiči.

Žil tam i herec Petr Haničinec se svou tehdejší manželkou Marií Kyselkovou, legendární princeznou Ladou z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Ta v domě žila téměř až do své nedávné smrti. Posledním žijícím pamětníkem v hereckém domě byl ještě nedávno dnes již 90letý herec Ivo Niederle. Nyní žije v domově seniorů. Byl také Zázvorkové blízkým kamarádem. Když si na sklonku svého života zlomila nohu, protože jí uvízla za domem v mřížce šachty vedoucí do sklepa, ležela tam několik desítek minut bez pomoci. Její zoufalé volání tehdy jako jediný Niederle slyšel. Přivolal pomoc a herečce možná zachránil život. Později se staral právě o kolegyni a kamarádku Marii Kyselkovou...

Byt Stelly Zázvorkové, který po její smrti v roce 2005 připadl jejímu synovci Janu Zázvorkovi, také filmovému a televiznímu architektovi, který tu ale nežije, by se dal nazvat bytem, kde se umíralo. A herečka zde také zažila svou asi největší životní tragédii. S Milošem Kopeckým byli krátce manželi a měli spolu jedinou dceru Janu. Po jeho avantýrách a náladách se s ním Zázvorková po asi roce a půl rozvedla a zůstala s jejich dcerou sama. Ta měla zase později v pubertě pocit, že se jí maminka, tehdy velmi vytížená herečka, málo věnuje a chtěla na sebe upozornit, jako to teenageři občas dělají. Na Tři krále roku 1961 na sebe tehdy 16letá Jana Kopecká chtěla upozornit a zinscenovala demontrativní sebevraždu. Matku chtěla nejspíš jen vystrašit s tím, že věděla, kdy se vrací z divadla. Věřila totiž, že ji máma najde a včas vypne puštěný plyn.

"Stellinka se tenkrát na chodníku zapovídala s kolegyní Natašou Gollovou, která se právě šla podívat na naši dceru Zuzanku. Takže se tam zasekla a když přišla domů asi o půl hodiny později, než bylo plánováno, bylo už všechno zbytečné. Stella přiběhla zoufalá, že tam Janička leží na zemi, že si pustila plyn. Šli jsme tam i s mým manželem Pavlem Hášou i s Natašou Gollovou. On se Janičku sice ještě snažil oživit, ale bylo to zbytečné. Nataška se ke mně naklonila a zašeptala: Podívej se, ona má u nosu dvě kapičky krve, to není dobré. Už jsme jí nepomohli," vzpomínala smutně Květa Fialová, která tak byla nechtěnou svědkyní tragédie své velké kamarádky a sousedky. 

"Zvláštní bylo datum, kdy se to stalo. Helena Růžičková říkala, že to bylo asi osudové: 6. 1. 1961 a Janě ke všemu bylo 16 let," podotkla ještě za svého života Fialová. 

S tím, že přišla o jedinou dceru, se musela Stella postupem času naučit žít. Její exmanžel Miloš Kopecký, s nímž komunikovala v podstatě relativně dobře a pak se léta potkávali i jako herečtí kolegové, to nesl daleko statečněji.

Podruhé se v témže bytě umíralo o 44 let později. To když měsíc a čtyři dny po svých narozeninách, tedy 18. května 2005 dopoledne, synovec Jan Zázvorka našel svou tetu, slavnou herečku, bez známek života ležící na zemi. 

"Měla masivní infarkt. V podstatě jí puklo srdce. Večer u ní byla ještě pečovatelka a kamarádka, Stelle nebylo vůbec dobře, ale normálně spolu mluvily. Teta si šla lehnout a ráno byl konec," zavzpomínal smutně Zázvorka, který zdědil veškerý majetek, tantiémy i jihočeskou chalupu v Borotíně u Tábora, kam Stella Zázvorková léta a ráda jezdila.

Pro herečku byla ale smrt paradoxně vysvobozením. Podle informací jejích blízkých jí lékaři krátce před odchodem diagnostikovali akutní leukémii. Herečka poslední měsíce života hodně chřadla a hubla a byla hodně bledá. Dokonce jí vypovídala paměť. 

"Stellu někteří osočovali, že byla občas opilá a holdovala alkoholu. Ano, měla ho ráda a je fakt, že pár drobných extempóre způsobila, ale šlo spíš o úsměvné historky. Nicméně je taky pravda, že jí vlastně ten alkohol prodloužil život. Jeden lékař nám dokonce řekl, že tím, že Stella si pravidelně dávala, tak ta leukémie naplno propukla až pak. Nejspíš byla svým způsobem zapouzdřená delší dobu v jejím těle a ten alkohol to v tom starém organismu prostě nějak držel a zpomalil," prozradila jedna z blízkých hereččiných kamarádek.

Hrob Stelly Zázvorkové je na hřbitově v pražském Motole, kde věčným spánkem odpočívá i se svou milovanou a předčasně zesnulou dcerou Janou.

"Po Stelle zůstala obrovská prázdnota. Ta její moudrost, laskavost, sečtělost, vzdělanost, ale taky neskutečná šarmantnost. Říká se, že všichni jsou nahraditelní, ale Stella patřila, stejně jako třeba Werich, mezi ty lidi, které prostě ničím nenahradíte," pronesla před časem i herečka Jiřina Bohdalová. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít