I přes obrovskou tragédii při natáčení slavného seriálu dokázal Horníček velkou profesionalitu

 Celebrity 
26. dubna 2020 12:23 / René Černý
  4
📷
8 fotografií v galerii
Při natáčení seriálu Byli jednou dva písaři se stala velká tragédie Archiv ČT
Letos v lednu uplynulo už neuvěřitelných 17 let od chvíle, kdy zemřel jeden z velkých českých herců, ale i spisovatelů, glosátorů a moderátorů Miroslav Horníček. Přesto, že ho nikdy nikdo neviděl naštvaného, smutného nebo naopak arogantního, život neměl vůbec jednoduchý. Dokonce při natáčení seriálu Byli jednou dva písaři prožil obrovskou životní tragédii.

Horníčkovi by letos bylo 102 let. Když mu bylo 54, točil se svým kamarádem a kolegou Jiřím Sovákem jednu z jejich nejslavnějších rolí v seriálu Byli jednou dva písaři. Právě tam Horníček dokázal svou obrovskou profesionalitu a životní sílu. Během práce mu dokonce v místě natáčení tragicky zahynul jeho jediný syn.

Desetidílný seriál, natočený podle románu francouzského spisovatele Gustava Flauberta s názvem Bouvard a Pécuchet, vznikal v Trojanově mlýně v Praze-Suchdole v podstatě od jara do podzimu 1972. Horníček se na natáčení velmi těšil, zvlášť proto, že si s kolegou Sovákem mohli mnohé věci upravit podle svého, k čemuž jim dával volnost režisér Ján Roháč. Sám herec ale netušil, jak krutou daň za svou vysněnou práci zaplatí.

Na natáčení za ním pravidelně jezdíval jeho syn Honza, který tak svého otce rád sledoval při práci. "Jednou se šel projít po okolí a zrovna, když se kochal pohledem na malý rybníček a okolí, postihl ho  epileptický záchvat a spadl do vody. Snad ani nemohl volat o pomoc, protože záchvat byl tak silný, že byl nejspíš bez sebe. Paradoxem bylo, že celý štáb a herci, včetně jeho otce, zrovna natáčeli o pár desítek metrů dál...

"Přestože na dně rybníčku bylo v tu dobu asi jen patnáct centimetrů, vody, Honza se tam utopil. Hrozný to bylo," vzpomínal před svou smrtí sám Jiří Sovák na tragédii, která se stala jeho velkému životnímu příteli Horníčkovi.

Když to pak otci utonulého mladíka řekli, byl to pro něj obrovský šok a nikdo netušil, zda se nesesune a nepovezou ho do nemocnice. O to horší, že svého utonulého a na břeh vytaženého syna ještě viděl.

"Natáčení se okamžitě přerušilo a byla asi týdenní pauza. Mirek byl ale velikej frajer. Řekl, že prostě točit bude, že na něj nemůžou ostatní čekat a že to dá. Bral nějaké prášky na uklidnění, ale rozhodně to jeho výkon při práci nijak nepoznamenalo," podotkl Sovák.

Právě Jiří Sovák si vzal svého přítele Horníčka na starosti. "Nijak okatě ho neutěšoval, jen ho sledoval, a když se třeba nějak přiblížil k nádrži, kde život jeho syna předčasně a tragicky skončil, hned u něj byl a okamžitě mu řekl třeba: Poslouchej, co kdyby sis v té příští scéně stoupl na židli? Pořád pro něj vymýšlel pracovní úkoly. Oceňovala jsem ho za to, protože se ukázalo, že Sovák hodně přemýšlí o tom, jak Horníčka nenapádně podržet, aniž by se jedinkrát musel zmínit o tom, co hrozného se stalo," popsala situaci i herečka Věra Tichánková, která hrála hospodyni Heřmanku.

Horníček dlouhá léta pak o neštěstí, které dodnes na místě připomíná křížek nad zahradou, ve které oba filmoví písaři pěstovali melouny, nechtěl mluvit. Až později, pár let před smrtí, se už nebál v rozhovorech o své životní tragédii promluvit. Vždy ale spíš okrajově a ve smyslu, že osud se zkrátka asi změnit nedá...

Samotný Trojanův mlýn, hlavní dějiště seriálu, je dnes krásně opravený. Funguje jako objekt nejen pro filmaře - zahrál si v řadě filmů a pohádek, ale i jako penzion a místo, kde se konají svatby nebo oslavy. Majitelé jej dokonce nabízí k prodeji. Cena je obrovská - 99 milionů korun. Zatím se však nenašel nikdo, kdo by byl ochoten ji zaplatit. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít