Marián Labuda by měl z talentu syna radost, i když hraje pořádného šmejda a zrádce

 Celebrity 
23. dubna 2020 09:10 / René Černý
  1
📷
10 fotografií v galerii
Marián Labuda by na svého syna byl nejspíš velmi hrdý Rolling Media, Archiv ČT
Letos v lednu to byly už dva roky, kdy do hereckého nebe odešel velký slovenský, ale i český herec Marián Labuda. Málokdo tušil něco z jeho soukromí. Třeba to, že má jediného syna, Mariána mladšího, který je mu postavou i talentem velmi podobný. Teď si ho v neděli budou moc užít diváci České televize. V unikátním historickém filmu Anatomie zrady hraje jednoho z největších šmejdů a zrádců minulého století.

Marián Labuda mladší ve dvoudílném televizním dramatu ztvárnil hlavní roli Emanuela Moravce, bývalého prvorepublikového legionáře, vojáka, ale i novináře a později ministra školství, který šel nakonec kvůli penězům proti svému národu a zradil jej. Nakonec se také sám v roce 1945 zastřelil.

Vedle Labudy mladšího uvidí diváci i celou plejádu dalších skvělých herců a velkých jmen. Například Edvarda Beneše si zahrál Viktor Preiss, jeho tajemníka ztvárnil Pavel Kříž, v roli plukovníka Hrbka se objeví Ondřej Vetchý, Milana Kňažka uvidí lidé v roli protektorátního prezidenta Emila Háchy. Vladimír Polívka zase hraje fiktivní postavu sympatického pražského Němce Waltera Gretzkiho.

Třetí manželku E. Moravce si zahrála Dana Droppová a syny Igora Moravce herci Filip Březina a Jurije Moravce Oskar Hes. Nejmladšího syna z druhého manželství Emanuela Pavla Moravce pak hrál 6letý Jakub Barták.

Pro dramatický dvoudílný televizní film získala produkce i řadu německých herců, například pro roli K. H. Franka André Hennickeho (Pád třetí Říše, Ötzi muž z ledu, aj.), pro roli R. Heydricha zase Detlefa Botheho, pro něhož to však není první zkušenost s českým štábem. O hudbu k televiznímu filmu se postaral Michal Novinski (Kuki se vrací, Po strništi bos, Ve stínu).

"Práce na filmu byla skvělá a panu producentovi Vítězslavu Jandákovi mladšímu, režiséru Biserovi A. Arichtevovi a celému týmu patří velký dík za tu příležitost. Bylo to náročné, ale bezvadné natáčení," přiznal 46letý Marián Labuda mladší, který právě v dramatickém filmu ukáže svůj herecký um. 

„Spolupráce s Mariánem Labudou mladším, který mj. i fyzicky odpovídá svému historickému předobrazu velezrádce, byla bezvadná. Jeho tatínek by na něj byl jistě velmi a právem hrdý, i když Marián ml. ztvárnil skutečně jednoho z největších zrádců minulého století…," řekl za producenta Rolling Media Vítězslav Jandák mladší. 

Jeho otec, známý herec a bývalý politik Jandák starší si v Anatomii zrady také zahrál. Dostal menší, ale výraznou roli. "Byla to krásná práce a je dobře, že ten film vznikl. Je důležité si připomínat historii a také se z ní poučit. Hlavně nezapomínat na zrádce...," podotkl Jandák starší.

„Postava Emanuela Moravce a jeho příběh je doslova fascinující. Je to příběh o tom, jak se ze zapřísáhlého demokrata a zastánce tzv. hradní politiky a T. G. M. stane přesvědčený nacista. Cílem je ukázat tuto postavu v jiném než jen černobílém znázornění," říká režisér Biser A. Arichtev.

Dvoudílné drama natáčel štáb v Čechách, a to v autentických lokacích, jako jsou třeba Černínský palác, Nosticův palác, Pečkův palác, Malostranské náměstí, Palác Lucerna, ale také v Německu, například na Rujáně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008