Smutný odchod Evy Pilarové. Věřila, že se uzdraví, její maminka ji přežila

 Celebrity 
14. března 2020 15:05 / René Černý
  9
📷
6 fotografií v galerii
Eva Pilarová zemřela ve věku 80 let Archiv
Všechny zasáhla zpráva o tom, že v sobotu nad ránem zemřela pěvecká legenda, popová a jazzová zpěvačka Eva Pilarová. Bylo jí, stejně jako vloni zesnulému Karlu Gottovi, osmdesát let. Odešla po delším boji s nemocí, která souvisela se selháváním organismu.

Zpěvaččiny zdravotní potíže začaly v roce 2018, kdy si doma při nešťastném pádu na toaletě zlomila rameno a stehenní kost. Zlomeniny ji upoutaly na dlouhou dobu na lůžko, a dokonce musela podstoupit i reoperaci. Když se zdálo, že se vše zlepšuje, šla na operaci ledviny, při níž dostala stent. Následně však začala mít problémy s lymfou.

Pilarové nakonec selhaly podle všeho ledviny, které byly oslabené právě po loňské operaci. Od té doby zpěvačka se zdravím lavírovala a musela být hospitalizována. A i když byly kvůli koronaviru zakázány návštěvy, zpěvaččin manžel, bývalý tanečník Jan Kolomazník byl občas za svou nemocnou ženou puštěn, aby ji potěšil.

Když bylo jasné, že se blíží odchod zpěvačky a že nezabírají léky a životně důležité orgány vypovídají svou funkci, umožnilo vedení zařízení Janu Kolomazníkovi, aby čas trávil s ní na pokoji. Eva Pilarová odešla tiše v Domově svatého Karla Boromejského v pražských Řepích. A i v poslední chvíli u ní byl její obětavý manžel.

"Moc jim za to děkuji, je to teď pro mě těžké, vždyť jsme spolu byli 35 let," svěřil se nyní vdovec Kolomazník, který se o Evu, domácnost a vše staral obětavě řadu let. Ona v něm měla jistotu pocitu domova, on v ní člověka, kterého miloval a kdysi zachránil. V době, kdy Pilarové zjistili leukemii, pečoval o ní jako kamarád. Z přátelství se zrodil vztah a nakonec se vzali. 

"Nebýt Honzy, už tu dávno nejsem. Dávali mi čtvrt roku života. Honza nastavil, že se o té nemoci nebudeme bavit běžně, a třeba, když jsem chodila na ozařování, říkali jsme, že jdeme na sluníčko. A taky mi zakázal, abych se s kýmkoli v té čekárně bavila, protože by na mě padaly ještě ty stesky podobně nemocných. Vím, bylo to asi sobecké, ale to jediné bylo účinné na to, abych se tomu nepoddala," řekla před časem v rozhovoru Pilarová.

"Evička byla silně věřící a chodila do strahovského kostela, který je blízko našeho bydliště. Až to bude možné, uspořádám za ni mši," svěřil se po jejím skonu Kolomazník.

Ještě více bolestným faktem je, že má pocit, že své ženě nemůže uspořádat pohřeb kvůli koronavirovému omezení vlády. Nicméně pohřby mají výjimku. Kolomazník si s rodinou své ženy vše promyslí a pak se rozhodnou. 

Smutné na všem je, že zpěvačka zde nenechala jen milujícího a neskutečně laskavého a obětavého manžela, ale také syna a vnoučata. Ovšem především 104letou maminku Františku. Ta žije v Brně v domově seniorů. A protože se nemůže pohybovat a Evě Pilarové neumožnil její stav cestovat, neviděly se od loňska. Pouze si volaly. Nejtěžší proto jistě bylo to, když mamince museli oznámit, že její dcera odešla. 

Nad skonem slavné a oblíbené zpěvačky truchlí mnoho jejích kolegů - od Hany Zagorové, Petry Janů, Hanky Křížkové, Vojty Dyka, Matěje Rupperta, Jana Přeučila, který s ní kdysi dokonce točil film, až po třeba mladého zpěváka Tomáše Ringela.

Zpěvák a muzikálový herec Karlínského divadla s Pilarovou vystupoval s přestávkami řadu let. Když pak vloni na podzim zkolabovala na Moravě během koncertu a sanita ji odvezla do nemocnice, celý zbytek koncertu dozpíval. Sklidil obrovský potlesk a slova díků. Nejvíce si ale vážil toho, že mu poděkovala sama Pilarová a ocenila, jak se toho zhostil.

"Nemohu zprávě nad odchodem Evičky uvěřit. Ani já, ani celá naše rodina. Evičku jsem měl nesmírně rád, velmi jsem si jí vážil a obdivoval ji pro její přístup a profesionalitu. Slibovali jsme si, že se brzo uvidíme a zase si spolu zazpíváme. Teď už bohužel ne. Hodně mě to dostalo," svěřil se Tomáš Ringel.

Eva Pilarová řadu let zpívala také po boku legendárního zpěváka Waldemara Matušky, který zemřel před deseti lety. Zajímavostí je, že si celý život vykali, ale jeden druhého velmi uznával. Přitom, jak Pilarová sama prozradila, v době, kdy přišla do Semaforu, ji skoro rok právě Walda přehlížel, a až pak ji oslovil ke spolupráci. "Asi si mě testoval, a když jsem to nevzdala, pochopil, že to má smysl," říkala často Pilarová. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod