Neuvěřitelných 25 let od smrti Michala Tučného. Proč zemřel tak mladý?

 Celebrity 
12. března 2020 07:00 / René Černý
  8
📷
7 fotografií v galerii
Michal Tučný zemřel před 25 lety Archiv
Tento týden je to neuvěřitelných 25 let od chvíle, kdy do pomyslného hudebního nebe odešel král české country Michal Tučný. Nejenom díky Troškově trilogii Slunce, seno, ale i díky právě tomuto umělci do Hoštic u Volyně stále jezdí turisté a lidé, kteří ho milovali.

Ještě před koronavirovou panikou se minulý víkend v Hošticích sešla skupina příznivců country a Tučného a zavzpomínali na návsi, na hřbitově i v hospůdce na člověka, který zpíval písničky, které z rádií zní dodnes - Báječná ženská, Tam u nebeských bran, Koukám, jak celá země vstává a další...

Právě na hoštickém hřbitůvku je kamenný klobouk, který tvoří pomník hrobu Michala Tučného. Lidé sem nosí celoročně kamánky z různých koutů světa jako vzpomínku, protože to měl zpěvák rád. Jinak tomu nebylo ani nyní při výročí čtvrtstoletí úmrtí zpěváka. 

Ten až do svého předčasného odchodu, protože zemřel v pouhých 48 letech, žil v Hošticích. Zemřel v nemocnici v Praze, kam byl převezen, ale kdyby vedl lepší životosprávu, mohl tu být. Zabila ho onkologická nemoc. 

"Michal si nedal říct, byl to svéráz, ale miloval život a vše s ním spojené. Nicméně, je ho veliká škoda a mohl tu klidně ještě být," prozrdaila žena, obyvatelka Hoštic, která na Tučného vzpomíná moc ráda. 

"S manželkou Martou a dcerou bydleli ve statku na návsi, kde to Michal Miloval. Přistěhovali se sem z Prahy a už tu zůstali. Po jeho smrti to pak Marta po pár letech prodala a postavila si nad vsí atypický dřevěný dům s novým partnerem. Jeho statek koupili jiní lidé, kteří ho totálně přestavěli," prozradila starousedlice, která pamatuje ještě festivaly Stodola Michala Tučného, které pořádala jedna z Tučného dcer několik let. A na které jezdilo i 15 000 lidí. Což pro vesničku, která má sotva 80 popisných čísel byl obrovský nápor. I proto pak setkání fanoušků skončila. 

"Dneska jezdí lidi do Hoštic jak kvůli mým Sluncím a senům, tak kvůli Michalovi. A je to dobře, protože on byl bezva chlap. Znali jsme se, měli jsme se rádi, byli jsme sousedi. Rozdával lidem radost a i když country není můj šálek kávy, obdivoval jsem ho za to, jak dokázal strhnout na sebe davy lidí. Mohl tu ještě mnoho let být," prozradil režisér Zdeněk Troška. 

Právě tak trochu on a jeho velká kamarádka, herečka Helen Růžičková mohli za to, že se Tučný usadil právě tady. "Tehdy jsme po naší příbuzné prodávali chalupu na návsi. Helena se svými Jirky - manželem a synem hledali chalupu. Tak jsme jim to nabídli, ale protože Michal Tučný se jí zmínil, že usilovně hledá něco na víkendy a prázdniny, Helena jim to nakonec přenechala a koupili si ve Slatině u Horažďovic stodolu, kterou postupně přestavěli na chalupu, a kde nakonec i pak bydleli...," dodal Zdeněk Troška.

Hoštická náves dnes nese "neoficiální" název Náves Michala Tučného, stejně jako některé uličky "Keliška, U Cecilky, Třída Zdeňka Trošky" a podobně. Na Tučného tu nikdo nezapomíná. Dokonce zde donedávna měl na návsi a bydlel jeden z členů kapely Tučňáci a Fešáci Tomáš Linka. Ten ovšem chalupu před pár lety prodal. 

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008