Hollywoodská ikona Elizabeth Taylor byla žijící troskou. Šokující odhalení o těžké závislosti na drogách přinesla nová kniha

 Celebrity 
09. prosince 2022 11:25 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Hollywoodská ikona byla ve skutečnosti žijící troskou Depositphotos
Legendární herečka Elizabeth Taylor měla skutečně tuhý kořínek. Zemřela totiž v roce 2011 v 79 letech, přestože brala tolik drog, že takové dávky byly podle lékařských expertů neslučitelné se životem. Šokující odhalení o drsných závislostech legendární hvězdy přinesla nová kniha.

Podle knihy s názvem Elizabeth Taylor: The Grit & Glamour of an Icon, kterou napsala Kate Andersen Brower, užívala v osmdesátých letech legendární hollywoodská ikona drogy doslova plnými hrstmi. V roce 1983 už to přišlo nebezpečné i její tehdejší snaše Aileen Getty, která se anonymně rozhodla kontaktovat americký regulační úřad se stížností, že někteří hereččini lékaři jí toho předepisovali příliš mnoho.

A právě toto anonymní udání vedlo následně k oficiálnímu šetření, jehož závěry byly šokující. Tři z hereččiných lékařů jí mezi roky 1983 až 1988 napsali dohromady 1000 receptů na dvacet osm různých léků, včetně sedativ, prášků na spaní a léků proti bolesti.

Jak velká byla drogová závislost obdivované Elizabeth Taylor, popisuje v knize i svědectví jejího syna Christophera Wildinga. Toho herečka dokonce jednou požádala, aby jí píchl injekci se silným syntetickým opioidem Demerol. Wilding v knize popisuje, jak ho matka zavolala, aby přišel do její ložnice. Taylor tam seděla na kraji postele ve spodním prádle a v pravé ruce měla injekční stříkačku s Demerolem. Po synovi chtěla, aby ji jí píchnul, ale ten odmítl. "Podívala se na mě otupělýma zklamanýma očima, nadechla se, natáhla ruku a zabodla si jehlu do masa," popisuje Wilding v knize.

Ačkoliv drogová závislost Elizabeth Taylor není až tak známá, i když se o tom, že zneužívá nějaké léky na předpis samozřejmě vědělo, tak naopak její závislost na alkoholu známá byla opravdu hodně. K té se totiž dopracovala během svých bouřlivých manželství s hercem Richardem Burtonem, který byl sám velmi těžkým alkoholikem.

Kniha se logicky věnuje i tomuto tématu a tvrdí, že alkohol byl v těchto manželstvích třetím partnerem. Elizabeth byla za Richarda Burtona provdaná hned dvakrát a pomalu a neviditelně se stávala alkoholikem, což podle autorky knihy bylo lehce přehlédnutelné, protože Burton sám byl extrémní alkoholik. Nicméně ten největší problém nastal, až když se hollywoodská hvězda v roce 1976 provdala za senátora Johna Warnera. Role manželky politika a život ve Washingtonu jí neseděl a tehdy se z ní stala skutečná feťačka.

V roce 1983 se po rozvodu s Warnerem Elizabeth Taylor vrátila do Los Angeles a situace už byla s její závislostí natolik vážná, že ji přátelé a rodina přemluvili, aby nastoupila do známého Betty Ford Center na odvykací kúru. Tam se sice zbavila závislosti na alkoholu, ale ve zneužívání různých opiátů pokračovala dál. Sama si to ospravedlňovala tím, že jde přeci o léky na lékařský předpis. Do léčebny se proto vrátila znovu v roce 1988 a během několika dní ji odsud vyhodili, protože se odmítala podrobit léčbě.

Pobyt v léčebně jí ovšem přihrál dalšího manžela.V roce 1991 se znovu provdala za o dvacet let mladšího stavebního dělníka a bývalého alkoholika Larryho Fortenskyho. Manželství to ale zřejmě nebylo nijak růžové, protože Fortensky začal zase pít a v roce 1996 přišel rozvod. Přesto, že Elizabeth Taylor byla téměř většinu svého života těžce závislou na alkoholu a drogách, dožila se poměrně vysokého věku, což je samo o sobě malý zázrak. Zemřela v 79 letech v roce 2011 a není tajemstvím, že jejím velkým obdivovatelem byl Michael Jackson, ten byl také velmi závislý na opiátech, které mu předepisovali jeho uplacení lékaři.

Autorský článek, další zdroj: AP

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve