Jiřina Bohdalová slaví neuvěřitelné jubileum. Co herečka považovala za životní zradu?

 Celebrity 
02. května 2021 10:17 / René Černý
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jiřina Bohdalová slaví neuvěřitelné 90. narozeniny Se souhlasem J. Bohdalové
Říká se jí "nesmrtelná teta", a to podle legendární pohádky, kde ztvárnila čarodějnici v několika podobách. Přezdívka je trefná také proto, že i přes svůj věk je stále vitální a nikdo nechápe, kde se v ní ta energie bere. Bohem nadaná herečka Jiřina Bohdalová nyní slaví své 90. narozeniny.

Věk je jenom číslo a pokud má člověk dobré genetické dispozice, tuhý kořínek a chuť do života, pak i v devadesáti lze vypadat a fungovat jako legendární "Bohdalka". Tuhle přezdívku sama oslavenkyně má ráda, protože jí tak říkají nejenom diváci, ale i mnozí kolegové.

"Mě to neuráží, naopak. Dokonce jeden z pořadů se tak i jmenoval. Jsem ráda na světě a věk beru jen jako číslo. I přes různé drobné zdravotní neduhy se cítím dobře a mám energie na rozdávání. Těším se, až se otevřou divadla, čeká mě film, točím svůj pořad pro Českou televizi Hobby naší doby a jsem ráda, že i odpočívat stíhám," říká oslavenkyně.

I když si mnozí mohou myslet, že má peněz, které přehazuje vidlemi, mnoho majetku a je zabezpečená ona i její rodina, život jednoduchý rozhodně neměla. Když byla mladá, její tatínek skončil v komunistickém kriminále a ona musela podporovat jak maminku, tak se starat sama o dceru Simonu Stašovou.

"Nikdy jsem neměla dluhy, vždycky jsem zastávala názor, že člověk má mít jen to, na co má. Samozřejmě, dneska je doba jiná a taky pro mnohé těžká, ale mít nějaké zbytečné dluhy, to bych nedala. Nemohla bych spát," říká herečka. 

Žije pro svou rodinu, dceru Simonu a vnuky Marka a Vojtu, kteří jsou už oba dospělí. Stále také navštěvuje svého prvního manžela Břetislava Staše, který celý život pracoval jako vědec, žil po jejich rozvodu na Moravě a dnes žije v seniorském zařízení. Měli a mají spolu celoživotně dobré vztahy.

Tak idylické vztahy už ale neměla se svým druhým mužem, hercem Radoslavem Brzobohatým. Prožili spolu 10 let života a v roce 1980 se rozvedli. A to poté, co se charismatický herec a na tehdejší dobu velký chlapák zamiloval do mladší slovenské herečky Hany Gregorové. 

Té Bohdalová nemůže dodnes zapomenout, že jí takzvaně odvedla manžela. Sama Gregorová to ale vidí jinak a říká, že byl její Radek dospělý a svéprávný a že v té době už nebyl vztah Bohdalové a Brzobohatého nijak pevný a skřípalo to mezi nimi delší dobu.

Rozchod brala Bohdalová tehdy jako obrovskou zradu. Se svým exmanželem odmítala pracovat a i když byli ve stejném Vinohradském divadle, až na výjimky se nevídali a ani spolu nepracovali. Až ke sklonku života Brzobohatého spolu natočili film Jiřího Stracha Vrásky z lásky. Tam se v podstatě usmířili. Nikdy se však už nevdala, ač několika vztahy prošla, žádný z mužů nebyl tím, kterého by si energická herečka ráda vzala.

Zatímco Bohdalová dnes má dobré vztahy se synem svého muže, hercem a hudebníkem Ondřejem Brzobohatým, s jeho matkou Hanou Gregorovou si nemohou přijít na jméno. Nevyhledávají se a sama Bohdalka se nechala slyšet, že jí nemá důvod co odpouštět. 

Naštěstí má ale národem milovaná Bohdalka řadu přátel a kolegů, kteří ji v těchto dnech přejí a ještě přát budou a kteří jí dávají najevo, že ji mají rádi. 

"Jiřina je fenomén, je to neskutečný člověk. Protože ona má opravdu nezdolnou energii, obrovský talent a i když si to třeba někdo nemusí myslet, má obrovské srdce. Je svéráz, ale vše, co dokázala, má vydřené. Děláme spolu moc rádi a jsem velmi rád, že jsme celoživotními a blízkými přáteli," řekl například režisér Zdeněk Zelenka.

Bohdalová si prý do dalších let přeje hlavně zdraví, štěstí a ještě nějaké hezké role. Těch prý není nikdy dost. A hlavně fajn lidi kolem sebe. "Měla jsem vždycky velkou kliku na lidi a herecké parťáky, ať to byl Vláďa Menšík, Jirka Sovák, Lubek Lipský, Vladimír Dvořák, nebo třeba Iva Janžurová či Stella Zázvorková. A to jsou zrovna lidi, o kterých se s klidem dá říct, že jsou opravdu nenahraditelní," dodala Jiřina Bohdalová.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008