Tajemství kolem úmrtí Hany Hegerové. Jak odcházela, jak ji přátelé nikdy neoslovali a co morbidního bylo v jejím domě

 Celebrity 
24. března 2021 09:13 / René Černý
  0
📷
6 fotografií v galerii
Hana Hegerová odešla ve věku 89 let Se souhlasem H. Hegerové
Celý český showbyznys a hudební svět zasáhla zpráva, že ve věku 89 let v úterý zemřela Hana Hegerová. První dáma českého šansonu odešla tiše v Nemocnici Na Homolce, kam byla přeložena z Motola v únoru, když upadla a zlomila si nohu v krčku. Její odchod je ale paradoxně stejně úctyhodný, jako byl její život a osobnost sama.

"Odešla v klidu, tiše a obklopena svými nejbližšími. Svými dvěma vnuky. Byla se vším smířená do poslední chvilky. Vše vnímala... a dokonce se sama rozhodla odejít, nechtěla, aby ji lékaři takzvaně napojili na přístroje. Už prostě dál nechtěla. I v tom byla Carmen jedinečná," svěřil se inStory.cz jeden z jejích blízkých přátel, který si nepřál zveřejnit své jméno, prý proto, aby někteří neřekli, že si na ní dělá reklamu.

Carmen Mária Štefánia Farkašová, tak se Hana Hegerová skutečně jmenovala. A Carmen jí také její přátelé říkali. Málokdy ji oslovovali Hano. To spíš jen na jevišti nebo v rámci koncertů. "Všichni ji říkali Carmen, i ona to měla ráda. Byla úžasná," dodal blízký rodinný přítel.

Podle něj, ale i dalších blízkých, mozek fungoval legendární šansoniérce naplno do posledních chvil. Postupně jí začaly kolabovat životně důležité orgány. Poslední týdny prožila na dialýze. Nebyla šance na zlepšení. Ke konci už nemohla ani mluvit. 

„V posledním telefonátu už nedokázala mluvit, ale přesto volání přijala, abych slyšel alespoň její dech," vyjádřil se k Hegerové i její blízký přítel, režisér Fero Fenič.

Hana Hegerová prožila před lety také velkou ránu, to když jí zemřel jediný syn Matúš Heger. Stalo se to před necelými šesti lety. Bylo mu 60 let a zemřel na vážnou nemoc, jak sama zpěvačka tehdy přiznala.

Přitom krátce před tím prodělala infarkt a mrtvici najednou. Už tehdy stála mezi životem a smrtí. V posledních letech už velmi špatně chodila. Život se jí uzavřel do jejího bytu na Staroměstkém náměstí, kde měla do vnitrobloku terasu, kde trávila od jara do podzimu hodně času. Jinak, pokud nejela k lékaři s doprovodem, tak z bytu téměř nevycházela.

Až morbidní je snad fakt, že v domě, kde v centru Prahy mnoho let bydlela, je také Pohřební ústav Hlavního města Prahy. Sama zpěvačka se tomu vždycky smála. Kdysi však bydlívala i ve slavném "hereckém domě" v dejvické Velvarské ulici. Tam žila celá řada umělců od Miroslava Horníčka přes Květu Fialovou až po Stellu Zázvorkovou. Právě v tomto bytě žije dnes její vnuk Matouš, který se s bratrem o babičku vždy vzorně staral.

Jak se všichni shodli, včetně jejího dvorního klavíristy a přítele Petra Maláska, někteří lidé jsou skutečně nenahraditelní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47