Pamatujete fešáka Vencu ze Slunce sena? Bude mu šedesát a změnil se k nepoznání

 Celebrity 
14. února 2021 11:00 / René Černý
  1
📷
9 fotografií v galerii
Broněk Černý s Jiřím Růžičkou Archiv Z. Trošky
Letos uplyne neuvěřitelných 39 let od chvíle, kdy se v malé jihočeské vísce Hoštice u Volyně začal natáčet první díl dnes slavné trilogie Zdeňka Trošky - Slunce, seno, jahody. Tehdy bylo hlavním mladým představitelům mezi 17 až 22 lety. Takový Venca Konopník, tedy ve skutečnosti neherec Broněk Černý, byl sotva dvacetiletý. Jak vypadá dnes? Je to velký šok.

Letos bude kamioňákovi Broňkovi Černému, žijícímu ve Strakonicích a jezdícímu za volantem po světě, šedesát. Ze sexy urostlého fešáka, který miloval Blaženu, ale usilovala o něj hlavně Miluna, je dneska stodvacetikilový tatík s plnovousem. K poznání sice při "bližším ohledání" je, nicméně pro ty, kteří ho občas vidí a srovnávají s filmem, je to šok.

"Je to hodně dávno, ale zapomenout se na to nedá. Tenkrát nás přihlásil na konkurz kamarád. On to nevyhrál, já jo. Vůbec jsem to nečekal. Je fakt, že ty tři díly Sluncí z nás všech udělaly hvězdy a byly to krásné roky," přiznává Broněk Černý.

Slávu a oblibu košilatých komedií z jihočeského venkova, která je vlastně ze života, nic nepřebilo. Do Hoštic, které jako svou rodnou vísku režisér Zdeněk Troška naprosto proslavil, jezdí od jara do podzimu tisíce lidí.

"Bývalo to daleko více, jezdilo sem sto dvě stě autobusů za víkend. Byly to tisíce lidí. Dneska je to už méně, přesto se Hoštice staly jakousi Mekkou, poutním místem. Lidi chtějí vidět, kde byleli Škopkovi, Konopníkovi, kudy si Venca vezl Blaženu nebo Milunu na motorce. Kde žila Keliška a Cecilka," vzpomíná Zdeněk Troška, který často funguje jako průvodce po filmové vesničce, kde žil léta také král české country Michal Tučný. A je na zdejším hřibtůvku pochován. 

"Jen faru, kde farář Otík se svými ovečkami spřádal plány, byste hledali v Hošticích marně. Už tenkrát byla fara ve špatném stavu. Teď má nové majitele a ti ji dávají naštěstí dohromady. Ale jak tuhle budovu, tak i dům, z kterého Jiřina Jirásková coby řídící Hubičková zpívávala to své Pá pá pá pá pá papapá pá pá..., jsme točili kus odtud na Dobrši. Stejně jako v Erotice jsme ze školy v přírodě ve Volyni udělali italský kravín, nebo z restaurace v hotelu na strakonickém náměstí udělali italskou hospodu, kde jedli Hoštičani ,potvory z moře vytažený´," usmívá se Troška.

A co se stalo s dalšími mladými hrdiny z trilogie? Blažena, tedy Veronika Kánská, se nezměnila téměř vůbec. A i když je z ní taky téměř padesátnice, působí jako knihovnice u Chlumce nad Cidlinou, má dvě dospívající děti a žije spokojeným životem.

To Miluna, tedy Petra Pyšová, dnes Schmalzová, bývalá televizní hlasatelka a reportérka se skvěle vdala za podnikatele, finančníka a lobbystu a kromě jiného vlastní ve Špindlu luxusní dům. Působí jako podnikatelka a na éru Sluncí, sen vzpomíná snad jen s nostalgií, jako na dobu svého mládí. 

"Kdybych dneska vzal všechny herce, i ty nežijící, jako byla Helenka Růžičková, Standa Tříska, Valerie Kaplanová, Luděk Kopřiva a další, a natočil bych to úplně stejně, asi už by to všechno bylo jinak... Bylo to tou dobou, atmosférou, možnostmi i lidmi. Když jsem začal točil první díl, tak kritici říkali, že se nikdy na ten film nikdo dívat nebude, že je to odpad. A kde jsou dneska moje filmy a kde je konec těm rádoby kritikům. A tak je to se vším. Jediným kritikem a měřítkem je sám divák," dodává režisér a spoluautor Sluncí, sen Zdeněk Troška. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum