Neuvěřitelný objev. Pradědeček Arnolda Schwarzeneggera byl Čech narozený na Tachovsku

 Celebrity 
19. ledna 2021 08:58 / René Černý
  1
📷
4 fotografie v galerii
Arnold Schwarzenegger má po předcích i české kořeny Archiv A. Schwarzeneggera
Asi nejslavnější hollywoodský akční herec, ale i bývalý americký guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger se narodil v sousedním Rakousku. To asi každý ví, ale není na tom nic převratného. Jenomže kdysi svalnatý herec, po kterém šílely miliony žen a byl vzorem pro mnoho kluků, se klidně mohl jmenovat Mach a žít mohl na Tachovsku. Odtud totiž pochází jeho předci.

S neuvěřitelným, objevným, ale pravdivým zjištěním přišel slovenský deník Nový čas. Pradědeček Arnolda se totiž narodil v Kočově u Tachova. Dokonce v obci, poblíž které natáčel před mnoha lety režisér Zdeněk Troška pohádku Z pekla štěstí s Karlem Gottem v jedné z hlavních rolí.

Deník Nový čas přinesl poznatky Alice Jančokové, která se zabývá rodokmeny. Ta zjistila následující: "Arnoldův pradědeček se původně jmenoval Wenzel (Václav) Mach. Narodil se roku 1841 v Kočově u Tachova. Z rodné obce odešel do Štýrska, kde v hornické obci Neuberg an der Mürz pracoval jako kovář," uvedla Jančoková.

Arnoldův pradědeček Wenzel se v roce 1871 zapletl s místní dívkou Kunigunde Schwarzenegger, s níž měl nemanželského syna Carla. K otcovství se přihlásil, ale vztah s uvedenou dívkou nepokračoval.

"Carl ve svých 17 letech přijal příjmení své matky Schwarzenegger. V roce 1897 se oženil s Cecilií Hinterleitner a měl s ní čtyři děti. Mezi nimi i Gustava, otce světoznámého Arnolda," zjistila dále Alice Jančoková, která čerpala informace z amerických zdrojů.

Starosta Kočova Miroslav Peška je informací zaskočen, ale potěšen. "Obci to zcela jistě může přinést zviditelnění, což je dobré a cokoli takového rádi podpoříme," řekl. 

Arnold Schwarzenegger je hrdý na své rakouské kořeny. Do své rodné země poměrně často jezdí. Dokonce často i "tajně". Vloni zde byl nejméně dvakrát. Zda se někdy vydá i do Kočova na Tachovsku, aby se podíval, odkud pocházejí jeho předkové, není zatím jasné. 

V loňském roce Schwarzenegger prodělal operaci srdce. Nešlo ale podle jeho blízkých o nic zásadního. Spíš o prevenci. Sám herec a dnes již bývalý politik se cítí dobře. Sportuje, běhá, a když to situace dovolí, stále chodí do posilovny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47