Nejznámější rebelka na módní scéně dnes oslavila 81. narozeniny

 Life & Style 
09. dubna 2022 13:57 / Patricie Chládková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Královna módního punku slaví 81 narozeniny Depositphotos
Vivienne Westwood, jež je právem považovaná za zakladatelku punkového módního stylu, dnes slaví už 81. narozeniny. Pojďme se společně podívat na úspěch a nejdůležitější životní milníky držitelky Řádu britského impéria.

Vivienne se narodila 8.dubna 1941 v britském městečku Tintwistle do rodiny, která žila ve finančních poměrech na hony vzdálených její současné situaci. Návrhářčino jmění k minulému roku dosáhlo 50 milionu dolarů. Móda a šperkařina ji přitahovala od úplného věku, proto se rozhodla ke studiu zlatnického kurzu na Harrow Art College, nicméně už po jednom semestru se ze školy rozhodla odejít, protože pochybovala, že někdo, pocházející z prostředí jako ona, by měl šanci se v módním světě uchytit.

Počátky veleúspěšné kariéry

Rozhodla se proto zaměřit na studium školství a následně začala vyučovat na základní škole. I přesto ji však její vášeň pro výrobu šperků neopustila a ve volném čase i nadále vyráběla šperky, které pak prodávala na Portobello Road.

V roce 1962 se poprvé vdala a na svatbu si navrhla vlastní svatební šaty. Manželství však nemělo dlouhého trvání a skončilo po té, co se seznámila s Malcolmem McLarenem, pozdějším manažerem punkové skupiny Sex Pistols. Ze vztahu s McLarenem vzešel její druhý syn, Joseph Corré, který je spoluzakladatelem britské značky luxusního spodního prádla Agent Provocateur.

Sex Pistols a zrození punkové královny

Jméno Vivienne Westwood je už navždy neodmyslitelně spjaté s punkovou kapelou Sex Pistols, pro jejíž členy navrhovala a šila kostýmy a zasloužila se o to, aby se punk zapsal do dějin módy.

Ale pojďme se ještě na chvíli vrátit k tomu rozhodujícímu momentu, jímž bylo otevření butiku Let It Rock, dne už známém jako World’s End, který založila společně s Malcolmem McLarenem.
V butiku přiváděla k životu McLarenovy návrhy a věnovala se šití kožených bund s výrazným zdobením zipů a spínacích špendlíků s extravagantními až pro společnost kontroverzními nápisy. Noci pak trávila vyhledáváním inspirace v punkových barech.

Vrcholné punkové období nemělo dlouhého trvání a Vivienne rychle pochopila, že je potřeba se tvorbou přeorientovat jiným směrem. Začala vytvářet oblečení s výraznými přiznanými švy a vytáhla spodní prádlo na světlo ramp. Známe jsou její kreace, kdy je spodní prádlo oblečené až přes samotné šaty. Je také známá svou láskou k robustním a extrémně vysokým platformám. Video z přehlídky z roku 1993, kdy se Naomi Campbell na neskutečně vysokých podpatkách zřítí k zemi, je dnes už legendárním.

Počinem, kterým se vryla do paměti i mimo módní kruhy, jsou svatební šaty, které se objevily v prvním filmovém pokračování ikonického seriálů Sex ve městě. Představitelka hlavní role Carrie se konečně dočká svatby se svým vyvoleným Božským a oblékne extravagantní nadýchané korzetové šaty bez ramínek.

Aktivistické názory

Vivienne je známá tím, že se ráda vyjadřuje k palčivým společenským problémům a své postoje promítá i do tvorby. Nečekejte u ní tedy slepé následování zaběhlých módních pravidel, co se týče například produkce kolekcí. Vždy šla proti proudu podle svého přesvědčení. Tím, že patří mezi hrstku nejvlivnějších návrhářů v historii módy, se podílí na tom, kam se dnešní móda ubírá.

Zdroj: blog.viviennewestwood.com, celebritynetworth.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod