Bruce Willis trpí afázií. Kvůli závažnému onemocnění končí s herectvím

 Celebrity 
01. dubna 2022 08:44 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Bruce Willis už další filmy nenatočí Depositphotos
Nedávno oslavil sedmašedesáté narozeniny a na první pohled vypadá stále skvěle, přesto musí skončit s herectvím. Po řadě problémů lékaři přišli na to, že Bruce Willis trpí afázií.

Ta se postupně začala u Willise projevovat už v několika posledních letech. Přestal si pamatovat text, měl problémy s mluvením. Během natáčení svých několika posledních filmů dokonce musel používat vysílačku do ucha, kam mu produkce napovídala text, uvádí New York Post na své Page Six.

Co je afázie

Afázie je úplná ztráta schopnosti mluvit, nebo částečná porucha řeči, způsobená porušením řečových oblastí mozku. Obvykle k tomuto onemocnění dochází v důsledku úrazů hlavy, krvácení do mozku, nádorů či degenerativních a zánětlivých onemocnění. Pro akčního hrdinu je to samozřejmě strašná zpráva.

V horším případě může afázie způsobovat i problémy s psaním, takže pacienti, kteří například kompletně ztratí schopnost řeči, nemohou komunikovat ani psanou formou.

Willisova rodina, která se nyní o herce stará, sice jeho diagnózu oficiálně potvrdila, ale nesdělila, jakou formou afázie herec trpí. Není tedy jasné, jak závažné to s jeho mluvením nebo psaním je, ani není jasné, jaká je příčina Willisovy afázie.

Willisova rodina pouze vydala jednoduché prohlášení: "Bruceovým úžasným příznivcům jsme jako rodina chtěli sdělit, že náš milovaný Bruce má nějaké zdravotní problémy a nedávno mu byla diagnostikována afázie, která ovlivňuje jeho kognitivní schopnosti. Proto se vzdá svojí kariéry, která pro něj tolik znamenala. Toto je opravdu náročné období pro naši rodinu a my si velmi vážíme vaší pokračující lásky, soucitu a podpory. Procházíme tím jako silná rodinná jednotka a chtěli jsme to dát na vědomí jeho fanouškům, protože víme, jak moc pro vás znamená, stejně jako vy pro něj."

Před tímto oznámením kolovaly v americkém bulváru nepotvrzené fámy, že Willis trpí nějakou formou demence. Proto se zřejmě rodina rozhodla vyjít s pravdou ven.

Zdroj:  Page Six, Science Alert

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod