Michael Schumacher je stále v kómatu. Lékaři se obávají, že po případném probuzení nebude schopen se o sebe sám postarat.

 Sport 
27. ledna 2014 05:09 / Jitka Jahodová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Prognózy lékařů straší fanoušky i jeho blízké Foto: Facebook M. R. Schumacher
Je to už déle než měsíc, co se závodník formule 1 Michael Schumacher ošklivě zranil při lyžování. Od té doby leží v umělém spánku na klinice ve francouzském Grenoblu. Jeho rodina doufá v nejlepší, ale lékaři čím dál více přestávají oplývat optimismem.

Scénář, že by se Michael probudil bez jakýchkoliv následků, je prý prakticky nemožný. Triumfem by bylo, kdyby po probuzení mohl chodit, jíst, oblékat se, prostě cokoliv, co běžně potřebujeme k samostatnému životu. Uvedl to bývalý šéflékař F1 Gary Harstein. „Pokud zotavení dojde do tohoto bodu, což je rozhodně možné, ale spíše nepravděpodobné, bude nastolena otázka, jakým způsobem obnoví vyšší funkce. Tedy paměť, soustředění, čtení, psaní atd.,” řekl Harstein.

Ovšem Schumacher měl krátce po hospitalizaci vážné problémy s vysokým nitrolebečním tlakem, způsobené úrazem. Nikdo neví, do jaké míry je jeho mozek poškozen a v jakém stavu se k nám vrátí zpátky. Pokud vůbec...

Co teď lékaře nejvíc děsí je AS - tzv. Apalický syndrom. Neurologické onemocnění způsobené právě těžkým poškozením mozku. Projevuje se výpadkem velké části nebo dokonce celého mozku, zatímco funkce míchy, středního mozku a mozkového kmene zůstávají zachovány. Pro Michaela by to znamenalo jakési bdělé kóma. Pacient je sice vzhůru, má otevřené oči, ale nic si neuvědomuje a téměř nekomunikuje.

Nic není v tuto chvíli jisté a jak to celé dopadne nikdo neví, ale čím déle je v kómatu, tím klesají šance, že se stav zlepší... Nezbývá než čekat a doufat v jeho uzdravení.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008