Pátá řada seriálu Koruna naznačuje, že se princ Charles pokoušel o abdikaci své matky, královny Alžběty

 Seriály & Filmy 
16. listopadu 2022 09:01 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Seriál Koruna nevhrá na současného krále dobré světlo Depositphotos
Už to tak vypadá, že pátá řada seriálu Koruna bude tou nejkontroverznějších ze všech. Kromě toho, že se bude hodně zabývat nefunkčním manželstvím Charlese a Diany, mimo jiné také naznačuje, že princ Charles chtěl svoji matku donutit k abdikaci.

Pátá řada Koruny mimo jiné obsahuje pasáže, ve kterých princ Charles střádá plány, jak donutit svoji matku, královnu Alžbětu, k abdikaci. Cílem samozřejmě mělo být dostat se na trůn dříve, než letos po jejím úmrtí.

Například tedy jedna epizoda páté řady seriálu Koruna ukazuje Charlese, tehdejšího prince z Walesu, jak volá tehdejšímu premiéru Johnu Majorovi, aby s ním probral budoucnost královské rodiny. Charles v této scéně říká: "Co dělá konzervativní stranu úspěšnou? Její instinkt pro obnovu a její ochota uvolnit místo někomu mladšímu. Téměř 60 let musel můj prapradědeček Edward VII. čekat. Toužil po tom, aby dostal zodpovědnost, ale jeho matka odmítla. A přesto, když přišel jeho čas, dokázal, že se všichni pochybovači mýlili, a jeho vláda byla triumfem."

Pravdivost takového jednání tehdejšího prince Charlese ale ostře popřel sám John Major. Jeho mluvčí uvedl, že filmaři ho rozhodně pro žádné konzultace na seriálu nekontaktovali. Major také uvedl, že všechny diskuse mezi panovníkem a ministerským předsedou jsou zcela soukromé a sira Johna Majora takovými vždy zůstanou. Podle něho ani jedna ze scén seriálu není přesná a jde o čisté fikce.

Jinými slovy, bývalý premiér popřel, že by někdy vůbec k nějaké takové diskuzi, jejímž předmětem by měla být možná abdikace královny Alžběty, mezi ním a princem Charlesem došlo. Seriál proto označil dokonce za škodlivou fikci, které budou diváci slepě věřit.

Tvůrci seriálu se zatím k celé kauze nevyjádřili, a pátá řada tak odstartovala doprovázena velmi intenzivní publicitou. Pouze se pojistili a seriál doplnili o dodatek, že se jedná o fikci, která je široce založena na historických událostech. Do jaké míry měli tedy tvůrci nějaké důvěrné informace z okolí Buckinghamského paláce, když je tedy jejich fikce založena na historických událostech, se možná nikdy nedozvíme nebo se tak stane mnohem později.

Současný král Karel, tedy tehdejší princ Charles, se mezitím zřejmě těší poněkud problematickým sympatiím britské veřejnosti. Ve středu policie v Yorku zatkla muže, který na krále a jeho manželku Camillu házel vajíčka. Královský pár se zrovna vítal s představiteli města, když vzduchem letěla čtyři vejce, která všechna minula cíl. Královský pár byl nicméně eskortován do bezpečí.

Osamělý demonstrant křičel  „tato země byla postavena na krvi otroků“, když ho několik policistů srazilo k zemi, a znemožnilo mu tak pokračovat v házení vajec. Poté královský pár pokračoval ve svém programu. Král Karel a Camilla v Yorku mimo jiné odhalili sochu královny Alžběty II., první, která byla instalována od jejího úmrtí.

Nebylo to ovšem vůbec poprvé, co se král Karel, tehdy ještě princ Charles, stal terčem demonstrantů. V roce 2001 školačka v Lotyšsku uhodila tehdejšího prince z Walesu po tváři květinou na protest proti válce v Afghánistánu. A během jeho procházky po hlavním městě Nového Zélandu v roce 2005 si žena svlékla košili, protože na svém nahém těle měla nápis „sundej z mých ňader hanbu své kolonie“.

Pátá řada seriálu Koruna tedy popularitě krále Karla pravděpodobně moc nepřispěje, ať už je historka o jeho snaze dosednout na britský trůn o řadu let dříve pravdivá, nebo ne. Kladné body mu jistě nenasbírá ani téma jeho manželství s Dianou.

Autorský článek, další zdroj: Insider

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve