Taťána Kuchařová se zúčastnila zasedání OSN o postavení žen: V důchodu dostávají nižší plat než muži, podle ní je to třeba změnit

 Celebrity 
08. dubna 2023 13:04 / Pavla Krejčí
  1
📷
1 fotografie v galerii
Taťána Kuchařová promlouvala na zasedání OSN NextFoto
Taťána Kuchařová se projevuje jako pyšná zástupkyně svého pohlaví. Vehementně bojuje za to, aby ženy měly stejné možnosti jako muži a mohly v klidu ve stáří žít. To dokazuje nejen činností své nadace, ale další činy jako je například účast na zasedání OSN.

Taťána Kuchařová není jen modelkou, ale také ráznou zastánkyní žen. Již roky bojuje za zlepšení životních podmínek, které by ženám zajistily stejné možnosti jako mužům. O tom promluvil na 67. zasedání Komise OSN pro postavení žen.

Do New Yorku se vydala společně s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou a náměstkyní pro řízení sekce evropských fondů a mezinárodní spolupráce Martinou Štěpánkovou. Sama Kuchařová se je zakladatelkou a předsedkyní správní rady Nadace Krása pomoci, která se zaměřuje na pomoc seniorům, jak podotýká web Cypnews.cz.

„Musíme ženám zajistit plnou a efektivní účast a rovné příležitosti na všech úrovních rozhodování v politickém, ekonomickém a veřejném životě,“ vystoupila Kuchařová během zasedání se svou řečí.

Hlavním tématem, kterému se věnovala, byl dopad gender pay gap (rozdíl mezd mužů a žen) na ženy v důchodovém věku. Podle ní totiž nemají ženy šanci v důchodu finančně vyjít. „Vzhledem k tomu, že ženy jsou placeny méně a většina žen si během mateřské dovolené bere volno, jsou jejich důchody nižší, často tak nízké, že platby nepokryjí jejich denní výdaje, tím méně léky a další služby,“ rozpovídala se Kuchařová, která má hojné zkušenosti ze své nadace. 

Česká delegace uspořádala několik eventů, z nichž jeden zaměřený na násilí měla Taťána pod palcem a celý ho moderovala. 

„Jeden z nich jsem měla tu možnost uvádět a moderovat a věnovat se velmi závažnému tématu, jakým je genderově podmíněné násilí na ženách v kyberprostoru. Každý třetí uživatel internetu je dítě nebo dospívající,“ rozpovídala se pro Super.cz, přičemž zmínila, že v době covidu se tento problém nejvíce rozmohl. „Rozšíření internetu však také rozšířilo nástroje negativních společenských fenoménů, jako je genderově podmíněné kybernetické násilí včetně kyberšikany a násilí na seznamkách mladistvých. Přednášející se zaměřili na partnerské násilí mezi mládeží a dospívajícími.“

Pobyt v New Yorku si celkově užívala. Nejen z toho důvodu, že mohla pomoci řešit důležitá témata, ale také, že město, které nikdy nespí, miluje a ráda se do něj vrací. Díky modelingové kariéře ve městě totiž několik let žila, proto ji k němu vážou příjemné vzpomínky. 

Autorský článek, další zdroje: Cypnews.cz, Super.cz

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum