Datum korunovace Charlese je konečně stanoveno. Proběhne začátkem května

 Celebrity 
16. října 2022 09:03 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Charles bude korunován 6. května 2023 Depositphotos
Přestože se Charles po smrti Alžběty II. stal králem, oficiálně bude pomazán až při korunovačním obřadu. Buckinghamský palác nyní oznámil, kdy se tak stane. Datum bylo stanoveno na 6. května 2023.

Velkou Británii čeká velká událost. Poté, co zemřela britskými občany milovaná královna Alžběta II., posadil se na trůn její syn Charles. Buckinghamský palác nyní odhalil, kdy proběhne jeho oficiální korunovace. Datum bylo stanoveno na sobotu 6. května 2023 a obřad se bude tradičně konat ve Westminsterském opatství, v Londýně. Za posledních 900 let zde byli korunováni všichni britští monarchové.

Během posledního měsíce se aktivně spekulovalo o tom, kdy si Charles nasadí korunu na hlavu. Mnozí věřili, že si vybere 2. červen jakožto poctu dni, kdy proběhla korunovace královny Alžběty v roce 1953. Po králově boku nebude chybět ani jeho manželka Camilla, která bude rovněž korunována jako králova choť. Jedná se poměrně o jedinečnou událost, jelikož princ Phillip, manžel Alžběty, korunován nebyl. Tradiční bohoslužbu povede, jak je po stovky let zvykem, arcibiskup z Canterbury. 

„Korunovace bude odrážet roli panovníka dnes a jak bude vypadat v budoucnosti, přičemž bude zakořeněna v dlouhodobých tradicích a okázalosti,“ uvedl Buckinghamský palác.

Korunovace především utvrzuje důležitost jeho postu. „Charles se stal králem Charlesem v okamžiku, kdy zemřela jeho matka, ale korunovace má co do činění s jeho prací a tím, že je v očích všech lidí panovníkem,“ řekl královský historik Robert Lacey pro magazín People.

Obřad by měl být mnohem jednodušší a kratší než ten Alžbětin před 70 lety. Zatímco její korunovace trvala tři hodiny a přítomno bylo přes 8000 diváků, Charles zkrátí korunovaci na hodinu a bude respektovat skutečnou kapacitu Westminsterského opatství, tedy 2 000 lidí.

Byť Charles pochází ze starší a tradicionalistické generace, vynechá stovky let staré rituály a obřad povede v mnohem modernějším duchu. Lacey se však domnívá, že se stále bude snažit zdůraznit náboženský význam korunovačního rituálu, který je v jádru především duchovním obřadem.

„Představoval bych si, že korunovační obřad bude mít mnohem větší mezináboženskou působnost,“ dodává historik a poukazuje tím na králův zájem o mezináboženské vztahy.

Sám Charles si patrně uvědomuje rapidní rozdíl mezi jeho a matčinou korunovací, a přizpůsobuje tak její průběh. Jedná se především o oficialitu, které se nelze vyhnout. Nový panovník tak zpečetí svoji nezpochybnitelnou roli. Korunovace mladé Alžběty v roce 1953 byla jedinečná, nejen poválečnou dobou a náhlou smrtí jejího otce, ale i příslibem, který zemi dávala. Charles se na trůn dostává v již pokročilejším věku a než jako panovník, který by měl být oslavován, je vnímán jako někdo, kdo „doklepe“ poslední štaci, než předá pomyslné žezlo svému synovi, princi Williamovi.

Autorský článek, další zdroje: people.com, Twitter

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47