Čeští slavní herci, kteří odešli až příliš brzy. Ovládly je nezvladatelné touhy i rodinné prokletí

 Celebrity 
28. června 2022 08:27 / Tomáš Nývlt
  4
📷
4 fotografie v galerii
United Palace Stage. Deep Shot, Center House. Wikimedia commons/ Dorisnz
Už je to dlouho, co se odebrali do českého hereckého nebe. I po těch desítkách let tady ale pořád chybí. Všichni jsme je znali, milovali je, stejně jako postavy, které ztvárnili. Ať už to byli cholerici, kteří nešli pro ránu či hrubé slovo daleko nebo bezstarostní, mírně nad zemí se vznášející bohémové a popřípadě důstojní charismatičtí šlechtici. I takové byly postavy, jež jsme mohli vídat na televizních obrazovkách. Jejich představitelé dnes už hrají spolu někde jinde.

Petr Čepek

Tenhle herec paří beze sporu k legendám českého divadla i filmu, o televizních inscenacích nemluvě. Díky svým rolím ve filmech Tři veteráni, Petrolejové lampy, Vesničko má středisková se pro mnohé stal vzorem cholerického, ukřičeného hrubiána, jenž se mnohdy až despoticky chová k lidem okolo sebe.

Koncem padesátých let byl přijat na Divadelní fakultu múzických umění. Mezi jeho spolužáky patřil například nedávno zesnulý Josef Abrhám, Ladislav Mrkvička nebo Jiří Krampol. V době studií i na začátku své herecké kariéry platil za velkého introverta a mnozí se domnívali, že neobstojí na divadelních prknech ani před kamerou. Opak se stal pravdou a Čepek projevil neobyčejný talent.

Ve věku 54 let zemřel na rakovinu slinivky břišní. Je pohřben na hřbitově v Dolní Kalné.

Jiří Hrzán

Další zvučné jméno tehdy ještě československé herecké scény. Hrzán nebyl při prvním pokusu přijat na DAMU. Jeho talentu si všiml známý divadelník Emil František Burian. Angažoval ho do Divadelního studia v Praze. Poté byl na Divadelní fakultu přijat a absolvoval ji v roce 1961.

Dostat se na divadelní dráhu nebylo pro mladého herce nejjednodušší. Přestože měl talent a velmi dobré pohybové předpoklady, špatně vyslovoval písmeno ř a mírně koktal. Z hercova řečového handicapu někteří filmoví režiséři později udělali přednost.

Hrzánovi se osudným stala jeho láska k výškám. Neustále a s nadšením měl potřebu někam lézt ať už za ženami nebo jen tak pro radost. Moc mu nepřidala ani jeho inklinace ke špatné sebekontrole a požívání alkoholu. Herec naposledy spadl z pátého patra, kde v nočních hodinách šplhal za svou přítelkyní. Po dvou dnech v nemocnici zemřel ve věku 41 let. Je pochován v Táboře.

Boris Rösner

Nezmínit tohoto muže ve výčtu těch, kteří odešli příliš brzy, by byl doslova hřích. Rösner pocházel z umělecké rodiny a jeho další kroky tak byly de facto předem dané. Stal se hercem, jehož vzhled ho předurčoval ke ztvárňování záporných postav. Často hrál podvodníky, zločince, galejníky, v pohádkách se nejednou objevil jako černokněžník či jako jiná tomu podobná bytost.

Pokud ale jeho herečtí kolegové vzpomínají na jeho civilní chování, všichni se jednohlasně shodují v tom, že šlo o člověka zásadového, galantního s vybraným chováním gentlemana. Snad bylo takové chování dáno šlechtickými předky z Německa, kteří v hercově životě sehráli velkou roli.

Kromě vzhledu byl pro Borise Rösnera charakteristický hluboký hlas, díky kterému se nejednou dostal i k dabingu. Charakteristické pro něho bylo i kouření, jemuž se věnoval s více než velkým nadšením. Tento zlozvyk ho také nakonec stál život v podobě zákeřné rakoviny plic.

V souvislosti s hercovou smrtí je třeba zmínit také rodinnou kletbu, která má spočívat na jeho rodu. Jeho předek Sixtus v minulosti zavraždil svého švagra a nešťastná vdova proklela jeho potomky. Žádný z nich se nesměl dožít více než 55 let věku. To byl totiž věk zavražděného Sixtova švagra.

Před smrtí Boris Rösner údajně prosil Boha, aby on byl tím posledním, koho si kletba vezme a aby se už v budoucnu nedotkla jeho příbuzných.

Vladimír Dlouhý

Bratr herce Michala Dlouhého je dalším příkladem toho, jak hvězda, která tak intenzivně svítí, může velmi rychle zhasnout. S herectvím začal už v šesté třídě základní školy, kdy byl obsazen do filmu režiséra Karla Kachyni Už zase skáču přes kaluže. Po základní škole se začal učit na zedníka. V učení se ale příliš často nezdržoval, nakonec vyhrála Pražská konzervatoř. Rolí Petra v pohádkovém seriálu Arabela jako by se protrhla stavidla jeho popularity a začal být obletován dívkami.

Jeho hlas můžeme dodnes slýchat z úst amerického herce Toma Hankse.

Pro Vladimíra Dlouhého bylo typické vrhnout se do všeho naplno. Především se to týkalo divadla. Ačkoliv ho velmi zlobily žaludeční vředy, odehrál čtrnáct divadelních představení. Z toho posledního jej musela odvézt záchranka, kdy ho odvedli přímo z jeviště.

Naplno holdoval také alkoholu. Ten však nikdy neovlivňoval jeho pracovní život. Vysoké pracovní nasazení a život plný požitků přerušila rakovina žaludku. Vladimír Dlouhý zemřel chvíli po svých 52. narozeninách.

Autorský článek, další zdroje: ceskatelevize.cz, denik.czextra.czFdb.czreflex.cz, narodni-divadlo.cz, web.archive.org.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47