Legendární formace Stromboli hlásí comeback. Zpět jsou Pavlíček, Basiková, Kryšpín i Čok

 Celebrity 
03. května 2022 14:29 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Návrat Stromboli je pro hudební fajnšmekry velkou událostí Warner Music
Je to rozhodně jeden z největších comebacků posledních let. Kapela Stromboli představovala to nejlepší z osmdesátých let, nepřežila ale nové porevoluční časy. Teď se nicméně vrací v plné síle.

Comeback Stromboli se chystal už nějakou dobu, ale pandemie COVID muzikantům pokaždé zkřížila plány. Povedlo se to tedy nakonec až nyní a skupina se chystá na velké turné.

Velké turné, žádná deska

Fanoušci kultovních Stromboli si tedy musejí skutečně pohlídat, kde kapela zahraje během nadcházejícího koncertního turné. S největší pravděpodobností se totiž už nic takového nikdy neodehraje. "Je to nejspíš poslední velká erupce této kapely. Těšíme se, že skladby jako Osiřelá košilela, Veliké Lalulá nebo O hory O hory zase ožijí na pódiu v původní sestavě. Dáme do toho všechno," potvrzuje Michal Pavlíček.

Stromboli jsou skutečně velkou legendou. A dost možná o to větší, že existence této inovativní kapely netrvala dlouho. 

Počátky skupiny sahají až do jara 1985, kdy vznikla jako původně příležitostný band pro živý koncert na festivalu Jazz Praha. V čele kapely byl samozřejmě Michal Pavlíček a v sestavě byl už také bubeník Klaudius Kryšpín. Název Stromboli si ale kapela dala až v  únoru 1986, kdy do sestavy přišly zpěvačka Bára Basiková, která už tehdy zpívala s Precedensem a klávesistka Vendula Kašpárková. Basovou kytaru obstarávalo více hudebníků, především pak Vilém Čok.

Dvojalbum Stromboli z roku 1987 je dodnes cenným sběratelským artiklem. O dva roky později vyšlo album Shutdown zpívané v angličtině, na kterém se podíleli textaři Michal Horáček, Martin Němec, Michal Žantovský a Ondřej Hejma. Pak ještě kapela odehrála několik koncertů a následovala velká pauza, která trvala až do roku 2014, kdy vyšla deska Fiat Lux.

Comebackové turné Stromboli začíná už 20. května. Celkem bude mít 14 koncertů a skončí 30. června na letní scéně Ledárny Open Air.

Zdroj: Autorský článek

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47