Platinové jubileum královny Alžběty je velká událost, která přichází v tu nejméně vhodnou chvíli

 Celebrity 
03. května 2022 07:18 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Pár týdnů před oslavami čelí královská rodina mnoha problémům Depositphotos
Bude to sláva, která pohltí celý svět. Královna Alžběta v červnu oslaví tzv. platinové jubileum, tedy sedmdesát let na britském trůnu. Lesk a pozlátko ale letos kazí celá řada záležitostí.

Přestože je letošní oslava 70 let královny Alžběty na trůnu obrovskou událostí, přichází pro samotnou panovnici v tu nejméně vhodnou chvíli. Proč? Protože královská rodina a celá královská instituce je v posledních měsících zmítána celou řadou problémů, které tu dříve nebyly.

Samotné královně se stále zhoršuje zdraví. Do toho musí čelit domácím kampaním za odstranění královny jako hlavy státu, jsou tu také spory ohledně návratu prince Andrewa na veřejnost poté, co za něho sama královna zaplatila tučné výpalné v jeho sexuálním skandálu. A v neposlední řadě jsou to problémy s kolonialismem a otroctvím.

Může to všechno změnit samotná oslava?

Je to vlastně taková show pro veřejnost. Proto jsou i jubilea zásadní pro obnovení vztahu královské rodiny s britským lidem. Všichni si užijí to pozlátko, ukáží se celebrity a nakonec budou všichni rádi, že tady vlastně ta královská rodina je.

Královna sama se sice stále těší vysoké popularitě, ale podpora monarchie klesá jak v Británii, tak v zemích Commonwealthu. A není vůbec jasné, jak veřejnost přijme královnina nástupce na trůnu. Zatím totiž britská veřejnost nereaguje příliš pozitivně, uvádí The Conversation.

Nedávné turné prince Williama po Karibiku bylo přijato mnohem kritičtěji než dřívější návštěvy jeho babičky. Země Commonwealthu, jako je Kanada, nahradily rozsáhlé jubilejní oslavy pouhými místními akcemi a jamajská vláda je odmítla slavit úplně, neboť je vnímá jako symbol kolonialismu a útlaku.

Sám William musel uznat, že jeho turné po Karibiku nebylo dobré, nicméně královská rodina ani nenaznačila, že by snad chtěla zúčtovat nebo alespoň nějak nově pracovat s britskou koloniální minulostí.

Oslava platinového jubilea je tedy už nyní zatížena mnoha problémy. Ale stejně jako kdykoli v minulosti je pravděpodobné, že královna právě samotnou oslavu využije k tomu, aby pozlátkem a celou tou slávou ovlivnila veřejné mínění.

Zdroj: The Conversation, BBC

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47