Mezi Rowlingovou a Putinem to vře. Autorka Harryho Pottera vrátila ruskému prezidentovi úder

 Celebrity 
27. března 2022 16:10 / Mirka Malá
  14
📷
2 fotografie v galerii
J.K. Rowling se na dálku pohádala s Putinem Depositphotos
Mezi Vladimírem Putinem a slavnou autorkou Harryho Pottera se rozhořela velká a kontroverzní mediální přestřelka. Ve složité kauze, v níž nechybí ani transgenderové téma, měla nakonec poslední slovo sama spisovatelka.

Vladimír Putin totiž řekl, že J.K. Rowling byla tzv. "zrušena "jen proto, že nesplnila požadavky genderových práv. Nyní se snaží zrušit naši zemi. Mluvím o progresivní diskriminaci všeho, co souvisí s Ruskem," řekl Putin ve videohovoru s ruskými kulturními pracovníky, jak píše The Mirror.

Rowling si nenechala nic líbit

Pravdou je, že autorka Harryho Pottera byla v posledních letech široce odsuzována za své komentáře a názory týkající se transgender lidí. A to se Putinovi hodilo do krámu. Rowling si ale nenechala nic líbit a ruskému prezidentovi vzkázala, že "kritizovat tzv. západní kulturu rušení by neměli ti, kdo v současnosti vraždí civilisty, nebo kteří vězní a otravují své kritiky."

Putinův obdiv k nacismu je zřejmý i z jeho následujících slov. Ve svém projevu totiž dále přirovnal tzv. kulturu rušení k tomu, jak nacisté ve 30. letech pálili knihy. "Pamatujeme si záběry, kdy pálili knihy. U nás si něco takového nelze představit a my jsme proti tomu díky naší kultuře pojištěni," řekl Putin.

Rowling se do problémů s veřejností dostala před dvěma lety, když komentovala některé záležitosti ohledně změny pohlaví a transgender komunity obecně. Tehdy na svůj Twitter napsala, že "pokud neexistuje pohlaví, neexistuje ani přitažlivost mezi stejnými pohlavími. Pokud neexistuje pohlaví, tak je popírána každodenní realita žen. Znám trans osoby a mám je ráda, ale kdyby neexistovalo pohlaví, mnoho lidí by tím přišlo o schopnost smysluplně diskutovat o svých životech. Říkat pravdu není nenávist."

Jejích postů na sociálních sítích tehdy bylo mnohem víc. Pravděpodobně jimi Rowling reagovala na chystanou reformu ve Skotsku. Ta by umožnila transgender osobám, aby si úředně změnily pohlaví, aniž by k tomu potřebovaly jakékoli lékařské potvrzení. Slavná spisovatelka tehdy vyjádřila názor, že by to fakticky znamenalo to, že se muž stane snadno ženou a bude mu k tomu stačit, že prohlásí, že jí je.

Zdroj: The Mirror, Glamour.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008